Verlichting is cruciaal op kantoor. Niet alleen voor het werk verzetten zelf, maar ook voor de sfeer die je wil uitstralen naar klanten of bezoekers. Welke verlichting je op kantoor toepast hangt af van verschillende factoren. Denk aan de functie van het kantoor, de stijl die je wil uitstralen en natuurlijk ook het budget dat je hiervoor beschikbaar hebt.
Er zijn een aantal eisen waaraan verlichting voor kantoor moet voldoen. Zo is het belangrijk dat de verlichting niet verblindend is en ook niet schadelijk voor de ogen. Daarnaast moet de verlichting ook gelijkmatig verdeeld zijn, zodat er geen felle lichtvlekken ontstaan. Het is ook belangrijk dat de verlichting instelbaar is, zodat je de verlichting kunt aanpassen aan de wensen van het moment. Tot slot moet verlichting voor kantoor energiezuinig zijn, om zo de kosten te besparen. Als je aan al deze eisen voldoet, dan kan verlichting op kantoor perfect functioneren en ervoor zorgen dat je prettig en productief kunt werken.
Minimale eisen aan kantoorverlichting in lux
Lux is de maateenheid voor lichtintensiteit. Het woord “lux” komt van het Latijnse woord voor licht, Lux. De gemiddelde lichtintensiteit in een door de zon verlichte ruimte is ongeveer 100.000 lux. De lichtintensiteit in een kamer die zwak verlicht wordt door een kaars is ongeveer 1 lux. De minimale gemiddelde lichtintensiteit voor een kantoorwerkplek is 500 lux. Deze waarde is van toepassing op het gebied waar men effectief werkt. Dit gebied is duidelijk kleiner dan een heel bureau. In de directe omgeving (50 cm) mag de lichtintensiteit lager zijn, met een minimum van de vorige stap in Lux-waarden. In dit voorbeeld 300 Lux. De minimale gemiddelde lichtintensiteit voor de achtergrond (> 3 m) is minimaal een derde van de directe omgeving. Op werkbladen waar daadwerkelijk continu gewerkt wordt, is 200 Lux een minimum.
EN 12464
EN 12464 is een Europese norm voor de verlichting van binnenruimten. Deze norm legt de minimale en maximale verlichtingssterkte vast, afhankelijk van de lichtbehoefte van de activiteit die plaatsvindt in een bepaalde ruimte. Wanneer de lichtbehoefte hoger is dan normaal, dan dient men de minimale waarde van de gemiddelde verlichtingssterkte te verhogen. Dit principe geldt voor alle ruimten, of het nu gaat om kantoren, scholen, ziekenhuizen of andere openbare ruimten. EN 12464 is dus een belangrijke norm voor alle bedrijven en organisaties die zich bezighouden met het ontwerp en de bouw van binnenruimten.
Lees ook het verhaal van The Good Light group