Skip to content

Warmtenet dat het meest innoverend is, is in Nederland!

Warmtebedrijf Hengelo heeft de prijs voor het Meest Innovatieve Warmtenet van 2020 gewonnen. De award is uitgereikt door Greenvis tijdens het (online) Nationaal Warmte Congres op 26 november 2020. Hiervoor werkte het bedrijf samen met Ennatuurlijk, Firan en de gemeente Hengelo.

Greenvis selecteerde voor de jaarlijkse award voor het Meest Innovatieve Warmtenet van Nederland drie projecten. Het warmtenet in Hengelo is door het publiek via een online stemming uitgeroepen tot de winnaar.

Warmtecascadering van het warmtenet

Het warmtenet in Hengelo maakt optimaal gebruik van lokale restwarmte door toepassing van warmtecascadering: het hergebruiken van restwarmte. De warmte vindt de oorsprong bij afvalenergiebedrijf Twence, waar regionaal B-hout en afvalhout wordt verwerkt. Een deel van de stoom die hieruit vrijkomt, gaat via een stoomleiding naar Nouryon, dat de duurzame stroom inzet voor zoutwinning. Deze gebruikt de stoom meerdere malen en zo ontstaat restwarmte van 40 graden.

De restwarmte wordt vervolgens ingezet voor het warmtenet in Hengelo. Een gedeelte van de warmte gaat rechtstreeks naar aangesloten bedrijven: de rest van de warmte gaat naar decentrale energiecentrales. Deze verhogen de temperatuur met behulp van warmtepompen, aangedreven door elektriciteit van zonneparken van Twence. Deze warmte gaat naar zo’n vijfhonderd huizen in Hengelo, die daarmee aardgasvrije en duurzame verwarming hebben. Op die manier wordt de restwarmte optimaal benut via een innovatief en duurzaam proces.

Lees een ander interessant artikel op OG Wijzer.

Deel "Warmtenet dat het meest innoverend is, is in Nederland!" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

EU-rapporteur: ‘belang van warmtepompen meewegen in F-gassenbeleid’

Onlangs gaf F-gassenrapporteur voor het Europarlement Bas Eickhout aan dat hij streeft naar een vrijwel totale ban op alle F-gassen. Inmiddels lijkt Eickhout dit standpunt te hebben genuanceerd. Hij erkent dat er een balans moet worden gevonden tussen...

Nieuwe norm verruimt mogelijkheden voor propaan in airco’s en warmtepompen

De toepassing van propaan als HFK-alternatief in airco’s en warmtepompen stuit op regelgeving.  De norm die bepaalt dat voor dit koudemiddel in verband met ontvlambaarheid een beperkte vullimiet geldt, is onlangs echter gewijzigd. Dit heeft ingrijpende gevolgen. De...

Installateurs: jaar wachttijd warmtepomp in 2026 verdwenen

 De huidige wachttijden van vaak een jaar voor het plaatsen van de in 2026 verplichte warmtepomp zijn tegen die tijd verdwenen. Volgens ondernemersvereniging Techniek Nederland verdubbelt de komende jaren het personeelstekort in de installatiebranche tot 40.000 mensen, maar...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.