Skip to content

Warmtenet dat het meest innoverend is, is in Nederland!

Warmtebedrijf Hengelo heeft de prijs voor het Meest Innovatieve Warmtenet van 2020 gewonnen. De award is uitgereikt door Greenvis tijdens het (online) Nationaal Warmte Congres op 26 november 2020. Hiervoor werkte het bedrijf samen met Ennatuurlijk, Firan en de gemeente Hengelo.

Greenvis selecteerde voor de jaarlijkse award voor het Meest Innovatieve Warmtenet van Nederland drie projecten. Het warmtenet in Hengelo is door het publiek via een online stemming uitgeroepen tot de winnaar.

Warmtecascadering van het warmtenet

Het warmtenet in Hengelo maakt optimaal gebruik van lokale restwarmte door toepassing van warmtecascadering: het hergebruiken van restwarmte. De warmte vindt de oorsprong bij afvalenergiebedrijf Twence, waar regionaal B-hout en afvalhout wordt verwerkt. Een deel van de stoom die hieruit vrijkomt, gaat via een stoomleiding naar Nouryon, dat de duurzame stroom inzet voor zoutwinning. Deze gebruikt de stoom meerdere malen en zo ontstaat restwarmte van 40 graden.

De restwarmte wordt vervolgens ingezet voor het warmtenet in Hengelo. Een gedeelte van de warmte gaat rechtstreeks naar aangesloten bedrijven: de rest van de warmte gaat naar decentrale energiecentrales. Deze verhogen de temperatuur met behulp van warmtepompen, aangedreven door elektriciteit van zonneparken van Twence. Deze warmte gaat naar zo’n vijfhonderd huizen in Hengelo, die daarmee aardgasvrije en duurzame verwarming hebben. Op die manier wordt de restwarmte optimaal benut via een innovatief en duurzaam proces.

Lees een ander interessant artikel op OG Wijzer.

Deel "Warmtenet dat het meest innoverend is, is in Nederland!" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Remeha opent grootste warmtepompfabriek van Nederland

Remeha, marktleider in ons land op het gebied van warmtepompen en cv-ketels, heeft vandaag officieel haar nieuwste warmtepompfabriek in Apeldoorn geopend. Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) waren bij...

Hoeveel Gas bespaar je in je bedrijfspand bij het gebruik van een warmtepomp?

De hoeveelheid gas die wordt bespaard bij het gebruik van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de grootte van het bedrijfspand, de mate van isolatie en het verwarmingspatroon. Over het algemeen kan worden...

Welke soorten warmtepompen heb je?

Er zijn vier hoofdtypen warmtepompen: lucht-lucht, lucht-water, water-water en grond-water. Elk type warmtepomp maakt gebruik van een verschillende bron van energie om warmte te produceren en te verplaatsen.   Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp? Een lucht-lucht warmtepomp werkt...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.