Skip to content

Hoeveel Gas bespaar je in je bedrijfspand bij het gebruik van een warmtepomp?

De hoeveelheid gas die wordt bespaard bij het gebruik van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de grootte van het bedrijfspand, de mate van isolatie en het verwarmingspatroon.

Over het algemeen kan worden gesteld dat het gebruik van een warmtepomp in plaats van een gasgestookte cv-ketel leidt tot aanzienlijke besparingen. In sommige gevallen kan de besparing oplopen tot 50-70% ten opzichte van een conventioneel verwarmingssysteem op gas.

Het precieze verbruik dat kan worden bespaard hangt af van het verwarmingspatroon en de grootte van het bedrijfspand. Een warmtepomp is het meest efficiënt wanneer deze gedurende langere perioden op lage temperatuur kan werken, bijvoorbeeld in combinatie met vloerverwarming.

Als vuistregel kan worden gesteld dat voor elke kilowattuur (kWh) elektriciteit die wordt verbruikt door de warmtepomp, ongeveer 3-4 kWh aan warmte wordt gegenereerd. In vergelijking hiermee levert een gasgestookte cv-ketel meestal ongeveer 0,9 kWh aan warmte per m³ gas. Dit betekent dat het gebruik van een warmtepomp aanzienlijk minder verbruikt voor dezelfde hoeveelheid warmte.

Besparing van geld bij gebruik warmtepomp in bedrijfspand

De besparing in geld hangt af van de energieprijs van gas en elektriciteit. Een warmtepomp verbruikt elektriciteit in plaats van gas, wat op dit moment doorgaans duurder is. Echter, doordat een warmtepomp efficiënter is dan een gasgestookte cv-ketel, kan er toch bespaard worden op de energierekening.

De exacte besparing in geld hangt af van de energieprijzen, het verwarmingspatroon en de grootte van het bedrijfspand. Over het algemeen kan gesteld worden dat de terugverdientijd van een warmtepomp ten opzichte van een conventioneel gasgestookt verwarmingssysteem tussen de 5 en 15 jaar ligt, afhankelijk van de specifieke omstandigheden.

 

 

Deel "Hoeveel Gas bespaar je in je bedrijfspand bij het gebruik van een warmtepomp?" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Welke soorten warmtepompen heb je?

Er zijn vier hoofdtypen warmtepompen: lucht-lucht, lucht-water, water-water en grond-water. Elk type warmtepomp maakt gebruik van een verschillende bron van energie om warmte te produceren en te verplaatsen.   Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp? Een lucht-lucht warmtepomp werkt...

Bereken de energiekosten van een kantoor per m2

De energiekosten van kantoren kunnen aanzienlijk zijn. De afgelopen periode kunnen deze kosten aanzienlijk variëren. De energiekosten van het kantoor hangen af van factoren zoals het energielabel, kwaliteit van de installaties, gebruik van algemene ruimtes, gedrag van gebruikers...

EU-rapporteur: ‘belang van warmtepompen meewegen in F-gassenbeleid’

Onlangs gaf F-gassenrapporteur voor het Europarlement Bas Eickhout aan dat hij streeft naar een vrijwel totale ban op alle F-gassen. Inmiddels lijkt Eickhout dit standpunt te hebben genuanceerd. Hij erkent dat er een balans moet worden gevonden tussen...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.