Skip to content

Welke soorten warmtepompen heb je?

Er zijn vier hoofdtypen warmtepompen: lucht-lucht, lucht-water, water-water en grond-water. Elk type warmtepomp maakt gebruik van een verschillende bron van energie om warmte te produceren en te verplaatsen.

 

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp werkt door de warmte uit de buitenlucht op te nemen en deze vervolgens binnenshuis af te geven. Dit gebeurt door middel van een warmtewisselaar die de buitenlucht in contact brengt met een koelmiddel, dat de warmte absorbeert en verplaatst naar een binneneenheid. In de binneneenheid wordt de warmte vervolgens afgegeven aan de binnenlucht via een ventilatiesysteem of een warmtepomp verwarming. Hierdoor kan de binnentemperatuur worden opgewarmd zonder dat er extra energie hoeft te worden verbruikt.

 

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp werkt door warmte uit de buitenlucht op te nemen en deze vervolgens over te dragen aan het verwarmingswater van een centrale verwarming of warm water systeem. Dit gebeurt door middel van een warmtewisselaar die de buitenlucht in contact brengt met een koelmiddel, dat de warmte absorbeert en verplaatst naar een binneneenheid. In de binneneenheid wordt het koelmiddel vervolgens gecompresseerd, waardoor de temperatuur en de energie ervan toeneemt. Daarna wordt de warmte overgedragen aan het verwarmingswater. Op deze manier wordt de warmte die anders verloren zou gaan in de buitenlucht, benut om het water te verwarmen en zo het huis of andere gebouwen op te warmen.

 

Hoe werkt een water-water warmtepomp?

Een water-water warmtepomp werkt door warmte uit een bron, zoals een meer, rivier of bodem, op te nemen en deze vervolgens over te dragen aan een verwarming- of warm water systeem. Dit gebeurt door middel van een warmtewisselaar die het water uit de bron in contact brengt met een koelmiddel, dat de warmte absorbeert en verplaatst naar een binneneenheid. In de binneneenheid wordt het koelmiddel vervolgens gecompresseerd, waardoor de temperatuur en de energie ervan toeneemt. Daarna wordt de warmte overgedragen aan het verwarmingswater. Op deze manier wordt de warmte uit het waterbron benut om het verwarming- of warm water systeem te verwarmen, zonder dat er extra energie hoeft te worden verbruikt.

 

Hoe werkt een grond-water warmtepomp?

Een grond-water warmtepomp werkt door warmte uit de bodem op te nemen en deze vervolgens over te dragen aan een verwarming- of warm water systeem. Dit gebeurt door middel van een warmtewisselaar die de bodem in contact brengt met een koelmiddel, dat de warmte absorbeert en verplaatst naar een binneneenheid. In de binneneenheid wordt het koelmiddel vervolgens gecompresseerd, waardoor de temperatuur en de energie ervan toeneemt. Daarna wordt de warmte overgedragen aan het verwarmingswater.

 

Er zijn twee belangrijke systemen voor het benutten van de warmte uit de grond: horizontale en verticale grond-water warmtepompen. Horizontale systemen maken gebruik van een buizensysteem in de grond, terwijl verticale systemen gebruik maken van een dieper gelegen put. Beide systemen werken door middel van circulatie van water door de grond, waardoor warmte wordt opgenomen en verplaatst naar het binnensysteem van de warmtepomp.

 

Op deze manier wordt de warmte uit de grond benut om het verwarming- of warm water systeem te verwarmen, zonder dat er extra energie hoeft te worden verbruikt.

Deel "Welke soorten warmtepompen heb je?" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Remeha opent grootste warmtepompfabriek van Nederland

Remeha, marktleider in ons land op het gebied van warmtepompen en cv-ketels, heeft vandaag officieel haar nieuwste warmtepompfabriek in Apeldoorn geopend. Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) waren bij...

Hoeveel Gas bespaar je in je bedrijfspand bij het gebruik van een warmtepomp?

De hoeveelheid gas die wordt bespaard bij het gebruik van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de grootte van het bedrijfspand, de mate van isolatie en het verwarmingspatroon. Over het algemeen kan worden...

EU-rapporteur: ‘belang van warmtepompen meewegen in F-gassenbeleid’

Onlangs gaf F-gassenrapporteur voor het Europarlement Bas Eickhout aan dat hij streeft naar een vrijwel totale ban op alle F-gassen. Inmiddels lijkt Eickhout dit standpunt te hebben genuanceerd. Hij erkent dat er een balans moet worden gevonden tussen...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.