Er zijn vier hoofdtypen warmtepompen: lucht-lucht, lucht-water, water-water en grond-water. Elk type warmtepomp maakt gebruik van een verschillende bron van energie om warmte te produceren en te verplaatsen.
Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?
Een lucht-lucht warmtepomp werkt door de warmte uit de buitenlucht op te nemen en deze vervolgens binnenshuis af te geven. Dit gebeurt door middel van een warmtewisselaar die de buitenlucht in contact brengt met een koelmiddel, dat de warmte absorbeert en verplaatst naar een binneneenheid. In de binneneenheid wordt de warmte vervolgens afgegeven aan de binnenlucht via een ventilatiesysteem of een warmtepomp verwarming. Hierdoor kan de binnentemperatuur worden opgewarmd zonder dat er extra energie hoeft te worden verbruikt.
Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?
Een lucht-water warmtepomp werkt door warmte uit de buitenlucht op te nemen en deze vervolgens over te dragen aan het verwarmingswater van een centrale verwarming of warm water systeem. Dit gebeurt door middel van een warmtewisselaar die de buitenlucht in contact brengt met een koelmiddel, dat de warmte absorbeert en verplaatst naar een binneneenheid. In de binneneenheid wordt het koelmiddel vervolgens gecompresseerd, waardoor de temperatuur en de energie ervan toeneemt. Daarna wordt de warmte overgedragen aan het verwarmingswater. Op deze manier wordt de warmte die anders verloren zou gaan in de buitenlucht, benut om het water te verwarmen en zo het huis of andere gebouwen op te warmen.
Hoe werkt een water-water warmtepomp?
Een water-water warmtepomp werkt door warmte uit een bron, zoals een meer, rivier of bodem, op te nemen en deze vervolgens over te dragen aan een verwarming- of warm water systeem. Dit gebeurt door middel van een warmtewisselaar die het water uit de bron in contact brengt met een koelmiddel, dat de warmte absorbeert en verplaatst naar een binneneenheid. In de binneneenheid wordt het koelmiddel vervolgens gecompresseerd, waardoor de temperatuur en de energie ervan toeneemt. Daarna wordt de warmte overgedragen aan het verwarmingswater. Op deze manier wordt de warmte uit het waterbron benut om het verwarming- of warm water systeem te verwarmen, zonder dat er extra energie hoeft te worden verbruikt.
Hoe werkt een grond-water warmtepomp?
Een grond-water warmtepomp werkt door warmte uit de bodem op te nemen en deze vervolgens over te dragen aan een verwarming- of warm water systeem. Dit gebeurt door middel van een warmtewisselaar die de bodem in contact brengt met een koelmiddel, dat de warmte absorbeert en verplaatst naar een binneneenheid. In de binneneenheid wordt het koelmiddel vervolgens gecompresseerd, waardoor de temperatuur en de energie ervan toeneemt. Daarna wordt de warmte overgedragen aan het verwarmingswater.
Er zijn twee belangrijke systemen voor het benutten van de warmte uit de grond: horizontale en verticale grond-water warmtepompen. Horizontale systemen maken gebruik van een buizensysteem in de grond, terwijl verticale systemen gebruik maken van een dieper gelegen put. Beide systemen werken door middel van circulatie van water door de grond, waardoor warmte wordt opgenomen en verplaatst naar het binnensysteem van de warmtepomp.
Op deze manier wordt de warmte uit de grond benut om het verwarming- of warm water systeem te verwarmen, zonder dat er extra energie hoeft te worden verbruikt.