Skip to content

Hybrid+: in 5 stappen van hybride naar all-electric

Met Hybrid+ brengt Panasonic een hybride-concept op de markt waarmee woningeigenaren in vijf geleidelijke stappen over kunnen gaan naar all-electric-verwarming. Hiervoor worden lucht/water-warmtepompen uit de Aquarea-serie voorzien van een slimme regeling die met elk merk en type cv-ketel kan communiceren.

Nadat een Hybrid+ lucht/water-warmtepomp bij de bestaande cv-ketel is geplaatst, neemt hij gedurende een groot deel van het jaar de woningverwaming voor zijn rekening – mits het afgiftesysteem geschikt is voor verwarming op een lagere temperatuur dan de gasketel traditioneel levert. De gasketel springt alleen bij tijdens extreem koude dagen en produceert daarnaast het warm tapwater. Volgens Panasonic zorgt deze combinatie in eerste instantie voor een CO2-reductie van ongeveer 20%, en voor lagere energiekosten. Met 30% warmtepompvermogen kan 70% van de totale energievraag over een heel jaar worden gedekt, stelt de fabrikant.

Stapsgewijze overgang

Als belangrijkste kenmerk van Hybrid+ noemt Panasonic dat de eindgebruiker er in vijf stappen mee kan overgaan naar een volledig gasloos systeem. Daarbij neemt de Hybrid+ steeds meer functies van de cv-ketel over, tot de warmtepomp zelfstandig de volledige verwarming en tapwaterproductie van de woning voor rekening neemt en afscheid kan worden genomen van de ketel. Door de stapsgewijze overgang kunnen investeringen gespreid plaatsvinden en isolatiemaatregelen op ‘natuurlijke momenten’ – bijvoorbeeld tijdens een geplande verbouwing – worden doorgevoerd.

Driewegklep plus boilervat

De eerste van die vijf stappen is het bijplaatsen van de Hybrid+-warmtepomp, die het grootste deel van de woningverwarming overneemt van de gasketel. Voor stap twee wordt een driewegklep plus boilervat met spiraal aan de installatie toegevoegd, zodat de warmtepomp ook tapwater gaat maken. In principe krijgt de ketel nu een volledige back-upfunctie, legt William van Driel, key accountmanager bij Panasonic uit. “De ketel springt nog steeds bij als het buiten extreem koud is, maar verliest zijn tapwatertaak grotendeels. Alleen als er ineens heel veel tapwater nodig is, bijvoorbeeld omdat drie of vier gezinsleden direct achter elkaar willen douchen, helpt de gasketel de warmtepomp.”

Verlaging van aanvoertemperatuur

De volgende stap is dat de woning wordt voorzien van laagtemperatuurverwarming, bijvoorbeeld vloerverwarming of ventilatorconvectoren. Van Driel: “Hierdoor kan de aanvoertemperatuur worden verlaagd van 55 naar bijvoorbeeld 45 of 40 graden, waardoor de warmtepomp steeds gunstiger draait en de gasketel steeds minder bij hoeft te springen.” Vervolgens komt stap vier in beeld, waarbij de woning verder wordt na-geïsoleerd. “Denk bijvoorbeeld aan vloerisolatie of hr++-glas”, vertelt Van Driel. “Door de schil op die manier te verbeteren, is het soms mogelijk om de aanvoertemperatuur voor de LT-verwarming verder te verlagen, bijvoorbeeld van 45 naar 40 graden.”

Definitief afscheid van de gasketel

Met die vierde stap is de gasketel overbodig geworden. In stap vijf wordt daar dan ook definitief afscheid van genomen. De warmtepomp neemt nu zowel de woningverwarming als tapwaterproductie volledig voor rekening. Om dit hele traject succesvol te laten verlopen, moet het warmtepompvermogen vooraf worden bepaald aan de hand van berekeningen over de eindsituatie. Van Driel: “De meeste hybride warmtepompen zijn uitgeklede versies van gewone lucht/water-warmtepompen en kunnen zonder complexe ingrepen niet stand-alone fungeren. Doordat wij bij Hybrid+ uitgaan van de Aquarea-warmtepomp kan dat bij Hybrid+ uiteindelijk wel. De technische crux zit met name in de ingebouwde T6-regelaar van Honeywell, die met elk type ketel kan communiceren zodat de warmtepomp zowel hybride als stand-alone kan worden ingezet.”

De Panasonic Aquarea Hybrid+ serie wordt in twee varianten geleverd: als standaard splitsysteem (met de condensor in de binnenunit en de verdamper buiten), en als monobloc waarbij beide componenten in de buitenunit zitten.

Deel "Hybrid+: in 5 stappen van hybride naar all-electric" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Remeha opent grootste warmtepompfabriek van Nederland

Remeha, marktleider in ons land op het gebied van warmtepompen en cv-ketels, heeft vandaag officieel haar nieuwste warmtepompfabriek in Apeldoorn geopend. Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) waren bij...

Hoeveel Gas bespaar je in je bedrijfspand bij het gebruik van een warmtepomp?

De hoeveelheid gas die wordt bespaard bij het gebruik van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de grootte van het bedrijfspand, de mate van isolatie en het verwarmingspatroon. Over het algemeen kan worden...

Welke soorten warmtepompen heb je?

Er zijn vier hoofdtypen warmtepompen: lucht-lucht, lucht-water, water-water en grond-water. Elk type warmtepomp maakt gebruik van een verschillende bron van energie om warmte te produceren en te verplaatsen.   Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp? Een lucht-lucht warmtepomp werkt...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.