Skip to content

Bouwinnovatie laat zien dat elk gebouw kan transformeren

Elk gebouw op de  planeet  zal tegen het midden van de eeuw netto-nul uitstoot moeten bereiken om de wereldwijde  klimaatdoelstellingen te halen, en aangezien de  meeste gebouwen die dan zullen bestaan. Zijn al gebouwd, dat betekent dat  een  enorm  aantal  retrofits van huizen  zal  moeten  gebeuren  om het energieverbruik te verminderen  en oude apparatuur zoals gasovens te vervangen. Bouwinnovatie is hiervoor essentieel.

“In de VS zijn dat  ongeveer 3 tot  6  miljoen  gebouwen per  jaar  die  volledig  koolstofvrij moeten    worden  gemaakt”, zegt  Martha Campbell, een  directeur  van  het  Carbon-Free Buildings-programma bij de energie-non-profitorganisatie  RMI. In Europa moeten  volgens een andere berekening de komende 30 jaar ongeveer 15.000 huizen elke dag transformeren.

Dat gebeurt nu niet. Maar in Nederland laat één programma zien hoe het proces kan versnellen. Energiesprong (wat zich vertaalt naar “energiesprong”), een non-profitorganisatie die de Nederlandse overheid tien jaar geleden hielp lanceren, coördineert een systeem van massale retrofits. “We dachten: oké, laten we van retrofits een schaalbare oplossing maken”, zegt Christian Richter, die werkt in het marktontwikkelingsteam van de organisatie in Duitsland.

Nederlandse fabrieken

In een Nederlandse fabriek maakt een bedrijf dat deel uitmaakt van het programma genaamd RC Panels lichtgewicht geïsoleerde panelen die aan de voorkant van bestaande rijtjeshuizen kunnen worden geplaatst. Het bedrijf gebruikt een laserscantool om metingen te doen in het oude huis; vervolgens snijdt een machine in de fabriek ramen en deuren uit om precies bij de oude gevel te passen. Wanneer een vrachtwagen de panelen aflevert, worden ze direct aan de oude muur bevestigd. Het bedrijf maakt ook geïsoleerde panelen, met zonnepanelen erop, die over een bestaand dak kunnen worden geplaatst. Andere Leveranciers van Energiesprong leveren warmtepompen voor verwarming, koeling en warm water. De retrofits zijn sneller dan traditionele retrofits, in sommige gevallen gebeurt dit in slechts een dag, wat leidt tot meer energiebesparingen.

“Alles  moet  in een soort plug-and-play  installeerbaar zijn, zodat    je arbeids-  en  arbeidskosten   bespaart”, zegt Richter.  “In Europa  heb je  niet   genoeg  arbeid. Je  hebt dus  niet   genoeg  bouwcapaciteit om het op de  ouderwetse manier   te  doen.  . . . We hebben wel een grote  industriële  sector, en  er is  de  capaciteit  dat  ze panelen kunnen  produceren in plaats  van  bijvoorbeeld   auto-onderdelen, omdat  deze  hele sector in de  toekomst   verandert.” bouwinnovatie bouwinnovatie 

Netto-nul uitstoot

Het doel is om elk  huis “netto-nul energie”  te  maken, wat betekent  dat  de  zonnepanelen op het dak  in  de  loop  van  het   jaar  voldoende  elektriciteit genereren om gelijk te  zijn aan  de  stroom  die  het  huis  gebruikt  voor  verwarming, warm water  en  apparaten. In      Utrecht   bijvoorbeeld hebben huizen  en  appartementen  die in 2019  zijn   gerenoveerd  hun  energieverbruik   met ongeveer 78% zien  dalen.  Het  resterende  energieverbruik    wordt  gedekt  door  de  zonnepanelen.  (De netto-nul berekening  kijkt  alleen  naar  wat    er nodig is om de gebouwen  te  bedienen   en    houdt geen rekening met  de  emissies  die nodig zijn om  de  materialen te maken; de  organisatie heeft die  volledige levenscyclusanalyse  nog niet  gedaan .)

In Nederland hebben veel van de eerste renovaties plaatsgevonden  in gebouwen die  eigendom zijn  van  woningcorporaties, deels  omdat  ze de  neiging   hebben om een standaardontwerp  te  gebruiken, en  dat  maakt  het  gemakkelijker  om massaal te  zijn.   -de    onderdelen produceren die nodig zijn  voor  een retrofit. Energiesprong  hielp bij het opzetten van een systeem  waarmee  huurders  een  “energiedienst”  -rekening  kunnen  betalen  die de kosten  van de renovaties gedeeltelijk  dekt;     de  enorme  besparingen  in energie  die  gepaard gaan  met  de  retrofits  helpt ook om de  kosten te dekken.  Tot  nu toe zijn meer dan  5.700 huizen  in  het  land via   het programma gerenoveerd en  het  concept  begint  elders te  worden   overgenomen, waaronder  het  Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland  en  de  Verenigde Staten. Staten.

Als een systeem  ondermaats presteert, keert het bouwbedrijf terug, zegt Richter. “Ze  garanderen  netto nul, en ze hebben het vijf  jaar in  hun  boeken staan”, zegt hij. “We  doen  dit  monitoring-  en  evolutieproces over vijf  jaar, en dan  nemen we het gemiddelde en zeggen: oké, werd  het  hier gehaald of was  het  niet? En  als  het niet netto nul is, dan moeten ze uitzoeken waarom en of er iets is dat ze moeten vervangen.”

Basisconcept & Bouwinnovatie

In de VS werkt RMI samen met partners om het basisconcept te testen in een handvol proefprojecten, waaronder een appartementencomplex dat wordt gebruikt voor huisvesting van landarbeiders met een laag inkomen in Californië. “Hoe we de residentiële markt in de VS transformeren, is een harde noot geweest om te kraken”, zegt Campbell van de non-profitorganisatie. “We hebben een heel laag adoptiepercentage voor zelfs alleen traditionele retrofits, waarbij je misschien tussen de 15% en 25% energiebesparing krijgt.” Toen het KMI-team over Energiesprong hoorde, zegt ze: “iedereen zei gewoon, we moeten stoppen met proberen stapsgewijs beter te worden, we moeten een beetje kijken naar hoe deze jongens dingen doen.”

Sommige ideeën zijn moeilijker te repliceren; er is meer uniformiteit in de Nederlandse woningbouw, waardoor het makkelijker wordt om de panelen en daken te vervaardigen. RMI en anderen werken samen met het ministerie van Energie aan een rapport dat alle belangrijke gebouwtypen voor verschillende regio’s van de VS opsomt en later dit jaar retrofit-richtlijnen voor elk type zal verstrekken. De DOE en andere partners werken ook aan het aanmoedigen van meer onderzoek en ontwikkeling van oplossingen zoals de geïsoleerde panelen, die nog niet mogelijk zijn om tegen een betaalbare prijs in de VS te krijgen (in sommige regio’s, waaronder Californië, zijn ze misschien ook niet nodig vanwege het milde klimaat.) Daarnaast ontwikkelen RMI en anderen nieuwe financieringsmodellen, een ander cruciaal onderdeel om het aantal retrofits te helpen groeien.

“We weten dat ongeveer 70% van de gebouwen die vandaag bestaan, in 2050 zal bestaan,” zegt Campbell. “En als we in 2050 netto nul gaan bereiken . . . onze schattingen zijn dat we een retrofitpercentage tussen 4% en 6% moeten halen.” Dat komt neer op maar liefst 6 miljoen retrofits per jaar alleen al in de VS.

Vond je dit artikel over bouwinnovatie interessant? Lees een ander interessant artikel hier op OG Wijzer!

bron: fastcompany.com

Deel "Bouwinnovatie laat zien dat elk gebouw kan transformeren" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Laboratorium voor bouwinnovatie

In nauwe samenwerking met TNO heeft STONE22 het laboratorium voor bouwinnovatie ontwikkeld. De nieuwbouw heeft een plek gekregen op de campus van de TU Delft zodat TNO efficiënt, creatief en multidisciplinair kan samenwerken een toepassingsgericht innovatief onderzoek. Dit...

Innovatie en toekomstbestendigheid helpt je Groen te scoren

Tijdens het innovatie-event Building Holland werden voor de derde keer de VBI GreenScore-certificaten op feestelijke wijze uitgereikt aan actuele Nederlandse bouwprojecten. Het betreft projecten die in hoge mate bijgedragen hebben aan vastgoed met toekomstwaarde, het opschalen van hergebruik...

Warmtenet dat het meest innoverend is, is in Nederland!

Warmtebedrijf Hengelo heeft de prijs voor het Meest Innovatieve Warmtenet van 2020 gewonnen. De award is uitgereikt door Greenvis tijdens het (online) Nationaal Warmte Congres op 26 november 2020. Hiervoor werkte het bedrijf samen met Ennatuurlijk, Firan en de gemeente...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.