Skip to content

Laboratorium voor bouwinnovatie

In nauwe samenwerking met TNO heeft STONE22 het laboratorium voor bouwinnovatie ontwikkeld. De nieuwbouw heeft een plek gekregen op de campus van de TU Delft zodat TNO efficiënt, creatief en multidisciplinair kan samenwerken een toepassingsgericht innovatief onderzoek. Dit onderzoek richt zich op levensduurverlenging en innovatie op het gebied van materialen, energie en constructies.

Voor dit doeleinde is het gebouw voorzien van diverse en zeer specifieke installatietechnische en bouwkundige onderzoeksvoorzieningen. Deze zijn tijdens de ontwikkelingsfase geïntegreerd in het casco-gebouw. De bouw is in april 2020 gestart en werd in Q4 2021 opgeleverd.

STONE22 stelde bij het ontwerp ‘ontmoeting en kennisdeling’ centraal. Dit uitgangspunt is onder meer vertaald naar een transparante corridor die de testhallen en de laboratoria verbindt met een ontmoetingsplek in het hart van het gebouw. De gebouwhoge corridor ontvangt voldoende daglicht via de dakramen.

Living lab

Tevens fungeert het gebouw als een living lab. Hiertoe is het voorzien van uitsparingen in de modulaire gevel waarin innovatieve gevelproducten eenvoudig zijn te bevestigen en testen. Op het dak bevindt zich een onderzoeksfaciliteit voor het testen van innovatieve gebouwdelen. De klimaatinstallatie is zodanig ontworpen dat warmtepompen en warmtebatterijen zijn aan te sluiten op het gebouw zelf.

Duurzaam bouwinnovatie

In het kader van duurzaamheid zijn de klimaatkamers van het oude lab hergebruikt en de metalen draagconstructie en aluminium gevelelementen demontabel en herbruikbaar. Tevens zijn energiebesparende maatregelen genomen zoals een lichtdoorlatende gevel die het gebruik van kunstlicht reduceert, een warmtepomp en zonnepanelen op het dak.

Betrokkenen

Het door GROUP A ontworpen Bouwinnovatie lab is namens het ASR Dutch Science Park Fund in eigendom van a.s.r. real estate en ontwikkeld door Stone22. Aannemer De Vries en Verburg, nam de realisatie van het gebouw voor haar rekening.

Lees een ander interessant artikel op OG Wijzer.

Deel "Laboratorium voor bouwinnovatie" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Politieke partijen willen na decennia weer meer grip op bouwgrond

Ingegeven door de woningcrisis kijken politieke partijen weer naar grondprijzen en hoe die de bouw en huizenprijzen beïnvloeden. Decennialang waagde de politiek zich er niet aan. In 1977 viel het kabinet-Den Uyl nog over grondpolitiek, waarna het grotendeels...

Scherpe klimaatdoelstellingen nodig voor toekomstbestendige bouw

Ambitieuzere doelstellingen zijn nodig op het gebied van klimaat, circulaire economie en woningbouw. Nederland heeft een groeiende bouwopgave en de ambitie om klimaatverandering en grondstofverbruik te verminderen. Circulair bouwen is een onmisbaar element hierbij. Momenteel werkt de Rijksoverheid...

Bouwinnovatie laat zien dat elk gebouw kan transformeren

Elk gebouw op de  planeet  zal tegen het midden van de eeuw netto-nul uitstoot moeten bereiken om de wereldwijde  klimaatdoelstellingen te halen, en aangezien de  meeste gebouwen die dan zullen bestaan. Zijn al gebouwd, dat betekent dat  een ...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.