Skip to content

Adviseurs kiezen voor energieneutraliteit als minimale ambitie

Vanaf deze maand neemt adviesbureau Merosch alleen nog opdrachten aan waarbij de minimale ambitie energieneutraliteit is. Met deze opmerkelijke stap benadrukken de medewerkers van Merosch hun voortrekkersrol op het gebied van verduurzamen van gebouwen en gebieden.

“Begin 2017 gaven we aan”, blogt Merosch-directeur Ronald Schilt, “dat we geen nieuwbouwprojecten meer deden waar aardgas het uitgangspunt was. Sinds 1 juli 2018 is dat gelukkig ook bij wet geregeld. We zetten nu een volgende stap: vanaf januari 2022 nemen we alleen opdrachten aan waarbij de minimale ambitie energieneutraliteit is.”

Dit zijn de zeven redenen waarmee Schilt het besluit onderbouwt:

  1. De klimaatverandering wordt steeds zichtbaarder. In de bouwkolom gebeurt al veel, maar we zien dat er meer kan.
  2. Meer dan 90% van onze nieuwbouwprojecten zijn inmiddels minimaal energieneutraal. In die zin formaliseren we de staande praktijk. Door gedegen argumentatie en afstemming met opdrachtgever en betrokken partijen, blijkt keer op keer dat energieneutraliteit haalbaar is.
  3. Technisch is het met beproefde technieken zeer goed mogelijk een gebouw of complex energieneutraal (BENG 3> 100%) of zelfs energieleverend te maken. Ook hoge appartementsgebouwen zijn energieneutraal te realiseren.
  4. Financieel zijn energie neutrale gebouwen haalbaar en rendabel. De businesscase wordt in sommige gevallen alleen lastig bij gebouwen met meer dan zes bouwlagen maar het kan wel, zelfs bij gebouwen hoger dan honderd meter.
  5. Daar waar men daken en/of gevels ook wil inzetten voor hoogwaardig groen, is energieneutraliteit complexer. De afweging tussen deze beide duurzame toepassingen vraagt in dat geval om een gewogen integrale afweging om het beschikbare dak/gevel maximaal te benutten.
  6. Als Merosch willen we koers zetten naar morgen. Onze focus ligt op het ontwikkelen en inzetten van nieuwe kennis die nodig is voor de toekomst om daarmee een duurzame samenleving zo goed en zo snel mogelijk te realiseren.
  7. We doen het samen met onze opdrachtgevers. Aan ons de taak en verantwoordelijkheid om met kennis van techniek, financiën, ontwerp- en bouwprocessen de claim van haalbaarheid te onderbouwen.

Volgende stap

“Het is onze overtuiging”, vervolgt Schilt, “dat we met het oog op een gezonde, veilige en duurzame toekomst uitsluitend projecten doen waarbij energieneutraliteit het uitgangspunt is. Om tot een goed integraal duurzaam project te komen, staat niet alleen energie, maar onder andere ook circulariteit en biobased, biodiversiteit en klimaatadaptatie op de agenda. Het volgende onderwerp waarmee we willen stoppen, zijn dan ook gebouwen en wijken die niet volledig circulair en biobased, biodivers en klimaatadaptief zijn. Daar werken we hard aan en hebben we al veel ervaring mee: stap voor stap vooruit!”

Lees meer interessante artikelen op OG Wijzer.

Vul deze enquête in en win mogelijke 150 euro aan cadeaubonnen

Deel "Adviseurs kiezen voor energieneutraliteit als minimale ambitie" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Eerste energieneutrale rijkskantoor

De Groot, Dura Vermeer Bouw, OTH en DWA maken samen het Herman Gorter complex Utrecht tot het eerste energie neutrale rijkskantoor van Nederland. Van oud naar hypernieuw Op 5 maart 2020 is het Rijksvastgoedbedrijf samen met haar partners,...

Altijd direct mobiele groene energie uit groene aggregaat

In een tijd waar milieubesparing steeds belangrijker wordt, is het ondenkbaar nog vervuilende, conventionele aggregaten te gebruiken. De groene aggregaat biedt een hybride oplossing waarin brandstof én zonnekracht samenkomen om CO2-uitstoot te reduceren. Dit product maakt door het...

UNESCO-werelderfgoed Pampus wordt 100% zelfvoorzienend en fossielvrij.

Deze week maakte Pampus de plannen voor een grootschalige transformatie van het Forteiland bekend. Pampus wordt als eerste Nederlands UNESCO-werelderfgoed 100% zelfvoorzienend en fossielvrij. Met een duurzaam energiesysteem en een nieuw circulair entreegebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects,...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.