Skip to content

UNESCO-werelderfgoed Pampus wordt 100% zelfvoorzienend en fossielvrij.

Deze week maakte Pampus de plannen voor een grootschalige transformatie van het Forteiland bekend. Pampus wordt als eerste Nederlands UNESCO-werelderfgoed 100% zelfvoorzienend en fossielvrij. Met een duurzaam energiesysteem en een nieuw circulair entreegebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, blaast Pampus zijn geschiedenis als zelfvoorzienend eiland nieuw leven in. 

Forteiland Pampus ligt midden in het IJmeer, op een half uurtje varen van Amsterdam IJburg en Muiden. Pampus, een kunstmatig eiland, is in de 19 eeuw aangelegd als sluitsteen van de 135 km lange verdedigingslinie (De Stelling van Amsterdam) die de hoofdstad moest beschermen tegen aanvallen vanaf de Zuiderzee.

 

Tom van Nouhuys, directeur Stichting Forteiland Pampus:

“De geschiedenis van Pampus geldt als inspiratiebron voor de toekomst. Het eiland met zijn immense fort was uniek in Nederland en kon 200 soldaten langdurig voorzien van water en energie, zonder aansluiting met de wal. Inmiddels heeft het eiland, als boegbeeld van UNESCO-werelderfgoed Stelling van Amsterdam, een museale en recreatieve functie. Het eiland toont zich met de geplande transformatie nog even vooruitstrevend als 125 jaar geleden.”

 

Doop Biovergister 16 juni 2016 op Forteiland Pampus

De biovergister op Pampus wordt feestelijk in gebruik genomen door Uğur Pekdemir, directievoorzitter van Rabobank Amstel & Vecht en Boris van der Ham, voorzitter van de Stichting Werelderfgoed Nederland. Rechts daarnaast staat Tom van Nouhuys, directeur Stichting Forteiland Pampus.

Biovergister eerste stap naar duurzaam zelfvoorzienendheid

Het transformatieproject is op dinsdag 16 juni symbolisch in gang gezet door de ingebruikname van de biovergister. Deze innovatieve installatie, de Circ BioDigester 50, zet het organisch afval van het eiland om in groene energie en plantvoeding. Op Pampus hoeft het bioafval daardoor niet meer afgevoerd te worden, maar wordt omgezet in biogas dat de keuken van het huidige én toekomstige entreegebouw van energie voorziet. De volgende stap in de verduurzaming van het eiland Pampus is het installeren van een nieuwe waterinstallatie. Door middel van een innovatieve filtering kan het forteiland, net als vroeger, zijn eigen drinkwater winnen.

Entreegebouw schakel innovatie, duurzame techniek en cultureel erfgoed

Tijdens de kick-off van het transformatieproject zijn ook de plannen voor het entreegebouw onthuld. Paul de Ruiter Architects heeft het nieuwe entreegebouw op subtiele manier ingepast in het eiland waardoor de rijke geschiedenis van Forteiland Pampus nog beter verteld en ervaren kan worden. 

Het gebouw omvat naast een horecagelegenheid onder andere ook een een zaal- en congresruimte. De functionele ruimte van het nieuwe entreegebouw wordt bijna 300 m2 vergroot. Dit biedt Pampus de gelegenheid om ruim 100.000 bezoekers per jaar te ontvangen en hen het verhaal over duurzaamheid en zelfvoorzienendheid – in heden, verleden en toekomst – te vertellen.

Deel "UNESCO-werelderfgoed Pampus wordt 100% zelfvoorzienend en fossielvrij." op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Adviseurs kiezen voor energieneutraliteit als minimale ambitie

Vanaf deze maand neemt adviesbureau Merosch alleen nog opdrachten aan waarbij de minimale ambitie energieneutraliteit is. Met deze opmerkelijke stap benadrukken de medewerkers van Merosch hun voortrekkersrol op het gebied van verduurzamen van gebouwen en gebieden. “Begin 2017...

Eerste energieneutrale rijkskantoor

De Groot, Dura Vermeer Bouw, OTH en DWA maken samen het Herman Gorter complex Utrecht tot het eerste energie neutrale rijkskantoor van Nederland. Van oud naar hypernieuw Op 5 maart 2020 is het Rijksvastgoedbedrijf samen met haar partners,...

Altijd direct mobiele groene energie uit groene aggregaat

In een tijd waar milieubesparing steeds belangrijker wordt, is het ondenkbaar nog vervuilende, conventionele aggregaten te gebruiken. De groene aggregaat biedt een hybride oplossing waarin brandstof én zonnekracht samenkomen om CO2-uitstoot te reduceren. Dit product maakt door het...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.