Skip to content

12,5 duizend woningen door transformatie van gebouwen in 2019

Bron: CBS
In 2019 zijn 12,5 duizend woningen ontstaan door transformatie van bestaande gebouwen, zoals kantoren, scholen en winkels. Bijna de helft van de woningen is gerealiseerd in voormalige kantoorgebouwen. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, bekostigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
De 12,5 duizend nieuwe woningen die door transformatie van bestaande gebouwen zijn ontstaan, vormen bijna 13 procent van alle woningen die in 2019 aan de woningvoorraad zijn toegevoegd. Nieuwbouw blijft nog altijd de belangrijkste factor voor groei van de woningvoorraad, in 2019 waren dat 71,5 duizend woningen. Het aantal transformaties in 2019 was vrijwel gelijk aan het aantal transformaties in 2018. In 2018 was het aantal transformaties 12,2 duizend.

Bijna helft woningen in voormalige kantoorpanden

Bijna de helft van alle woningen uit transformaties is gerealiseerd in voormalige kantoorgebouwen. In 2019 ging dat om 5,7 duizend nieuwe woningen; 46 procent van alle transformaties. Een kwart van de transformaties is in voormalige winkels of maatschappelijk vastgoed, zoals ziekenhuizen, kerken of schoolgebouwen.

Over het algemeen zijn woningen uit transformaties klein. In 2019 heeft 45 procent een oppervlakte van 15 tot 50 m2 en 28 procent  een oppervlakte van 50 tot 75 m2. Woningen die door transformatie aan de woningvoorraad zijn toegevoegd zijn vaak huurwoningen. Van het totaal aantal woningtransformaties in 2018 was 84 procent een huurwoning. De meeste huurwoningen zijn in het bezit van verhuurders anders dan woningcorporaties, zoals bedrijven of institutionele beleggers.

Rotterdam koploper bij transformatie

In Rotterdam is in 2019 het grootste aantal woningen ontstaan door transformatie. Het betrof 1 905 woningen voortgekomen uit hergebruik van bestaande panden zoals kantoren. Dat is 37 procent van alle woningen die in 2019 aan de Rotterdamse woningvoorraad werden toegevoegd. Amsterdam en Den Haag staan respectievelijk op de tweede en derde plek; in Amsterdam zijn 1 320 woningen door transformatie gerealiseerd, in Den Haag waren dat er 875. In Amsterdam is 17 procent van alle toegevoegde woningen aan de woningvoorraad ontstaan door transformatie, in Den Haag is dat 23 procent. Van 10 gemeenten met de hoogste aantallen transformatiewoningen werd In Capelle aan den IJssel relatief gezien de meeste woningen toegevoegd door transformatie: driekwart was afkomstig uit transformatie.

 

Deel "12,5 duizend woningen door transformatie van gebouwen in 2019" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

DGBC lanceert BREEAM-NL keurmerk voor nieuwbouwwoningen

Het nieuwe BREEAM-NL keurmerk voor nieuwbouwwoningen is feestelijk gelanceerd tijdens het jubileumfeest van Dutch Green Building Council (DGBC) op 12 oktober bij het Scheepvaartmuseum. DGBC beheert en ontwikkelt de BREEAM-NL keurmerken. Daphne Braal, bestuursvoorzitter van woningcorporatie Vidomes en...

Schep Vastgoedmanagers en Rabobank SmartBuilds gaan partnerschap aan

Na een uitgebreide tender heeft Rabobank SmartBuilds de keuze gemaakt om voor beheer en verhuur van haar huurwoningen een partnerschap met Schep vastgoedmanagers aan te gaan. Tot voor kort was de Schep vastgoedmanagers bekend als Van ’t Hof...

Een van de oudste gebouwen op de Zuidas maakt zich op voor een grote transformatie

Nuveen en G&S Vastgoed hebben nog geen huurder aangetrokken voor het kantoorgebouw Prinses Irenestraat 59 in Amsterdam. Dat zegt Sebastian Zwart, portefeuillemanager bij Nuveen Real Estate, desgevraagd bij de aankondiging van de renovatie van het pand. De aanleiding voor de...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.