Skip to content

DGBC lanceert BREEAM-NL keurmerk voor nieuwbouwwoningen

Het nieuwe BREEAM-NL keurmerk voor nieuwbouwwoningen is feestelijk gelanceerd tijdens het jubileumfeest van Dutch Green Building Council (DGBC) op 12 oktober bij het Scheepvaartmuseum. DGBC beheert en ontwikkelt de BREEAM-NL keurmerken. Daphne Braal, bestuursvoorzitter van woningcorporatie Vidomes en bestuurslid van DGBC, nam de beoordelingsrichtlijn in ontvangst. Een certificering met BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen maakt aantoonbaar en meetbaar hoe duurzaam nieuwe en grootschalig gerenoveerde woningen zijn.

“Binnen de grote woningopgave in Nederland is duurzaamheid een belangrijke pijler. De nieuwe richtlijn is up-to-date qua duurzaamheidsthema’s en makkelijker leesbaar”, zegt Thomas Heye, programmamanager bij DGBC. Bestaande woningen konden al een BREEAM-NL In-Use certificaat halen en op nieuwe woningen was tot nu toe de richtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 van toepassing. Waar de oude richtlijn ook voor utiliteitsbouw gold, is het nieuwe keurmerk toegespitst op nieuwe en grootschalig gerenoveerde woningen die geschikt zijn voor permanente bewoning. Dat varieert van hele woonblokken en appartementencomplexen tot aan grondgebonden woningen en zelfs vakantiewoningen.

Haalbaar voor iedereen

Het keurmerk beoordeelt woningen op negen duurzaamheidscategorieën en maakt de prestaties inzichtelijk. Daarbij is er bijzondere aandacht voor CO2-reductie, circulariteit, gezondheid en klimaatadaptatie. Daarnaast is sociale duurzaamheid voor het eerst meegenomen in een BREEAM-NL Nieuwbouw richtlijn. De lat ligt hoog, maar elk woonproject kan een certificaat halen. Woningen met elke BREEAM-NL kwalificatie zijn duurzamer dan het Bouwbesluit voorschrijft – en dat is winst voor mens en milieu.

Sturen op duurzaamheidsdoelen

BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen is een handig instrument voor opdrachtgevers. “Met deze nieuwe richtlijn kunnen gemeenten en projectontwikkelaars in projecten sturen op hun duurzaamheidsdoelen”, aldus Heye. Braal: “Het getuigt van ambitie als opdrachtgevers BREEAM-NL opnemen in het Programma van Eisen.” Aandacht voor specifieke categorieën binnen de beoordelingsrichtlijn, zoals Materialen, Energie of Landgebruik en Ecologie, helpt om ambities te realiseren. Wel dienen woningen aan minimale vereisten te voldoen om een certificaat te halen. Zo borgt BREEAM-NL een hoge kwaliteit en integrale benadering van duurzaamheid.

Registeren vanaf 1 november

Organisaties kunnen woonprojecten vanaf 1 november registeren voor certificering met BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen 2023. Tot 1 februari 2024 zijn lopende projecten nog te registreren tegen de voorgaande richtlijn: BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014. Daarna vervalt deze richtlijn en kunnen nieuwe en grootschalig gerenoveerde woningen alleen nog een BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen 2023 certificaat halen.

Deel "DGBC lanceert BREEAM-NL keurmerk voor nieuwbouwwoningen" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

HOE RAAKT DE EU TAXONOMIE DE BOUW EN VASTGOEDSECTOR

Uitbreiding EU Taxonomie handreiking voor bouw- en vastgoedsector

De handreiking EU Taxonomie is uitgebreid. Het document is nu aangevuld met individuele verduurzamingsmaatregelen of maatregelen die bij kleinere renovaties worden getroffen. Het is een aanvulling op de handreiking die in mei jl. is gepubliceerd door DGBC en...

Kantoorgebouwen met laag energielabel tot wel 40% in prijs gedaald door energielabelplicht

De energielabel C verplichting voor kantoorgebouwen heeft geleid tot een forse prijsdaling voor vastgoed met een laag energielabel. Dat is de conclusie uit een onderzoek naar de effecten van deze labelplicht, uitgevoerd door de Universiteit Maastricht. Kantoorgebouwen met...

Aangepaste energiebesparingsplicht per 1 juli 2023

Bron: Dutch Green Building Council Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat past de energiebesparingsplicht verder aan per 1 juli 2023. Voor 1 december dit jaar moet worden gerapporteerd. Wat gaat er precies veranderen en hoe hangt dit...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.