Skip to content

Welke verplichtingen heb je voor de brandmeldinstallatie op kantoor

Als eigenaar/beheerder van een kantoor, heb je een aantal verplichtingen als het gaat om brandveiligheid. Het belangrijkste is om een brandmeldinstallatie te installeren. In de brandmeldinstallatie zullen alle brand gerelateerde gegevens worden verzameld en die informatie kan worden gebruikt om brandrisico’s zo veel mogelijk te verminderen. De brandmeldinstallatie moet ook met minimale frequentie systematisch worden getest en geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat alles daadwerkelijk werkt zoals het hoort. Dit moet gebeuren door een opgeleid persoon ( BBMI , Beheerder Brandmeldinstallaties) en dit zijn de maandelijkse en 4-maandelijkse testen. Dit is cruciaal voor een goed werkende brandmeldsysteem en biedt veiligheid in je kantooromgeving.

brandmeldinstallatie (BMI)

Wanneer je een brandmeldinstallatie (BMI) in je kantoorgebouw moet installeren, is dat afhankelijk van de zelfredzaamheid en het risicoprofiel van de personen die aanwezig zijn. Een brandmeldinstallatie is vooral nodig wanneer zonder deze installatie een brand niet direct kan worden opgemerkt (onoverzichtelijk), een gebouw niet beroepbaar is of wanneer brandveiligheidsvoorzieningen niet kunnen functioneren zonder brandmeldinstallatie.

Voor een doeltreffende brandmeldinstallatie, is het noodzakelijk dat je rekening houdt met factoren zoals de hoogte van het gebouw, de oppervlakte en het aantal bouwlagen. Als je verplicht bent tot het installeren van een brandmelding Installatie, dan moeten ook een ontruimingsalarminstallatie en ontruimingsplan worden geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat alle personen in veiligheid aankomen in noodgevallensituaties.

Wanneer moet je een brandmeldinstallatie op kantoor installeren?

Natuurlijk staat alle informatie in het Bouwbesluit 2012, maar het vergt veel juridische kennis. In verband met brandveiligheid zijn brandmeldinstallaties met ruimtebewaking, zoals uiteengezet in NEN 2535, verplicht gesteld voor kantoorgebouwen wanneer de loopafstand tussen een verblijfsruimte en een plek waar vanuit meer dan één richting kan worden gevlucht groter is dan 10 meter, het totale vloeroppervlak van deze ruimten meer dan 200 m² is of er meer dan 2 verblijfsruimten aan de enkele vluchtroute grenzen. Dit om ervoor te zorgen dat het mogelijk blijft om brand te voorkomen en te ontsnappen bij noodgevallen.

Uit de tabel blijkt dat bij kantoor als het gebruiksoppervlak groter is dan 500 m², moet er een niet-automatische brandmeldinstallatie worden geïmplementeerd wanneer de vloer van een verblijfsruimte meer dan 4,1 m boven meetniveau ligt. Doormelding naar de brandweer is hierbij niet vereist. Zo ook bij bijeenkomstfuncties waarbij de vierde bouwlaag hoger dan 4,1 m boven meetniveau ligt; een automatische brandmeldinstallatie is voorgeschreven maar er hoeft geen doormelding plaats te vinden.

Deel "Welke verplichtingen heb je voor de brandmeldinstallatie op kantoor" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Brandmeldinstallatie onderhoud, wat zijn de regels?

In Nederland zijn er strikte regels omtrent het onderhoud van brandmeldinstallaties. Het onderhoud vindt plaats aan de hand van de NEN 2654-1(en de NEN 2654-2 voor ontruimingsalarminstallatie type A). Dit is de landelijke norm die geldt voor het...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.