Skip to content

Brandmeldinstallatie onderhoud, wat zijn de regels?

In Nederland zijn er strikte regels omtrent het onderhoud van brandmeldinstallaties.

Het onderhoud vindt plaats aan de hand van de NEN 2654-1(en de NEN 2654-2 voor ontruimingsalarminstallatie type A). Dit is de landelijke norm die geldt voor het onderhouden van een BMI. De NEN2575-1 +C1 is de NEN normering voor ontruimingsinstallaties. NEN 2654-1 geeft eisen voor het beheer, de controle en het onderhoud van autonome brandmeldinstallaties in gebouwen, waarbij de apparatuur en de bekabeling niet wordt geïntegreerd met andere installaties, met uitzondering van de brandbeveilingsinstallaties zoals omschreven in NEN 2535 + C1:2010 hoofdstuk 7.

Conform deze norm moet een brandmeldinstallatie minimaal eenmaal per jaar door een erkend bedrijf geïnspecteerd en getest worden. Ook Daarnaast moet het bedrijf aan de hand van de inspectiebevindingen een rapport opstellen waarin eventuele defecten worden vermeld. Het is belangrijk dat alle brandmeldinstallaties in goede staat verkeren, om zo optimaal te kunnen functioneren in geval van brand. Bedrijven die niet voldoen aan de NEN 2575 norm riskeren boetes of zelfs strafrechtelijke vervolging. Neem daarom altijd contact op met een erkend bedrijf als u twijfelt over het onderhoud van uw brandmeldinstallatie. Daarnaast moet de brandmeldinstallatie ook met minimale frequentie systematisch worden getest en geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat alles daadwerkelijk werkt zoals het hoort. Dit moet gebeuren door een opgeleid persoon ( BBMI , Beheerder Brandmeldinstallaties) en dit zijn de maandelijkse en 4-maandelijkse testen.

Het is van groot belang dat brandveiligheid een topprioriteit heeft in iedere organisatie. Helaas komt het vaak voor dat brandmeldinstallaties niet goed onderhouden worden, waardoor ze niet optimaal functioneren. Wanneer er sprake is van een brand, is het cruciaal dat de brandmeldinstallatie snel en correct reageert. Daarom is het belangrijk om te weten wat de regels zijn met betrekking tot brandmeldinstallaties. Allereerst moet iedere brandmeldinstallatie jaarlijks door een erkend bedrijf gekeurd worden. Dit bedrijf zal de installatie grondig testen en eventuele problemen oplossen. Daarnaast moet elke organisatie een noodplan hebben met instructies over hoe te handelen wanneer de brandmeldinstallatie afgaat. Tot slot is het belangrijk om regelmatig testuitslagen bij te houden, zodat je kunt zien of de installatie optimaal functioneert. Door deze regels te volgen, kun je ervoor zorgen dat je brandveiligheid op orde is en dat je brandmeldinstallatie optimaal werkt.

Basro is een  specialist en kan je verder helpen met het onderhoud van de brandmeldinstallatie.

 

 

Deel "Brandmeldinstallatie onderhoud, wat zijn de regels?" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Welke verplichtingen heb je voor de brandmeldinstallatie op kantoor

Als eigenaar/beheerder van een kantoor, heb je een aantal verplichtingen als het gaat om brandveiligheid. Het belangrijkste is om een brandmeldinstallatie te installeren. In de brandmeldinstallatie zullen alle brand gerelateerde gegevens worden verzameld en die informatie kan worden...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.