Skip to content

Rijk wil regie op waterstof

Het Rijk wil een regisserende rol bij de aanleg van een nationaal waterstoftransportnet. Nu is die rol, anders dan bij aardgas, nog niet wettelijk vastgelegd.

Waterstof zal in de toekomst een belangrijke rol spelen in de energievoorziening, zo is de verwachting. Er wordt dan ook gewerkt aan de ontwikkeling van een ‘waterstofbackbone’, die industrieclusters in Zeeland, Rotterdam, Amsterdam, Noord-Nederland en Limburg aan elkaar koppelt. Vooralsnog zijn woningen niet in beeld.

Ontbrekende wetgeving

Omdat waterstof als brandstof een relatief nieuw gas is, is het wettelijk kader er nog niet voor opgesteld. “Voor het landelijk transportnet voor aardgas is in de Gaswet de bevoegdheid voor ruimtelijke inpassing bij het Rijk gelegd. Echter, waterstofgas valt niet binnen de definitie van gas waarop de Gaswet ziet. Deze wet is daarom niet van toepassing op waterstofgas. Vooralsnog is de bevoegdheid voor de ruimtelijke inpassing van landelijke infrastructuur voor het transport van waterstofgas dus niet bij wet specifiek geregeld”, aldus Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie.

Daar moet verandering in komen, vindt het ministerie, omdat de uitrol van een waterstofnet een zaak is van nationaal belang, dat gemeentelijke en provinciale bevoegdheden overstijgt. “Nu de eerste deelprojecten van het landelijk transportnet op korte termijn ruimtelijk moeten worden ingepast, en gezien het nationaal belang van dit landelijk transportnet, vindt het Kabinet het wenselijk de bevoegdheid voor de ruimtelijke inpassing van het landelijk transportnet voor waterstofgas bij het Rijk te beleggen.”

De Tweede en de Eerste Kamer kunnen zich nog tegen het voornemen van het Kabinet uitspreken.

 

Bron: Installatie.nl

Deel "Rijk wil regie op waterstof" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Gasmonteurs opgeleid voor werken met waterstof

Binnenkort gaat in het Gelderse Lochem een pilot met waterstof van start. Het is voor het eerst dat in bestaande, bewoonde woningen waterstof via het aardgasnet naar de woningen wordt gebracht. Mede daarom leidde netbeheerder Liander monteurs op...

Eerste woning op ondergronds waterstofnet

In november krijgt een bestaande woning in Delft als eerste in Europa een individuele aansluiting op een ondergronds waterstofnet. De bewoners kunnen hun huis en tapwater volledig met waterstof verwarmen. In de proefwoning onderzoekt consortium H2@Home ‘live’ hoe...

Atos en HDF Energy ontwikkelen datacenter op groene waterstof

Atos en HDF Energy gaan een volledige end-to-end oplossing ontwikkelen om datacenters te voorzien van groene waterstof die uit hernieuwbare energie is gewonnen. Zij willen in 2023 het eerste datacenter introduceren dat volledig op groene waterstof draait. Op...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.