Skip to content

Eerste woning op ondergronds waterstofnet

In november krijgt een bestaande woning in Delft als eerste in Europa een individuele aansluiting op een ondergronds waterstofnet. De bewoners kunnen hun huis en tapwater volledig met waterstof verwarmen. In de proefwoning onderzoekt consortium H2@Home ‘live’ hoe je waterstof zo optimaal en veilig mogelijk in een woonomgeving toepast.

De woning is onderdeel van een replica jaren-70 woonblok van het DreamHûs dat op het terrein van fieldlab The Green Village (TGV) van de TU Delft Campus staat. Doorslaggevend voor de start was de toestemming van Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) om het lokale waterstofnet te gebruiken. Na aansluiting op het net zullen de bewoners in gebruik, warmte en comfort geen verschil merken ten opzichte van hun huidige cv-installatie.

Primeur

De proefopstelling van H2@Home is een primeur op het Europese vasteland. Volgens H2@Home is dit project op meerdere vlakken uniek. Zo wordt de waterstof via een ondergronds leidingnet (vergelijkbaar met een aardgasnet) aangevoerd. Daarnaast is de woning bewoond en gaat het om een individuele woonaansluiting. Voor de woning is de waterstofketel Hydra van Remeha toegepast. De waterstofleidingen lopen ook door de meterkast en gebruiksruimten van het huis. Deze combinatie maakt de testomgeving zeer realistisch en de resultaten van groot belang om huishoudens in de toekomst toegang tot waterstof te kunnen bieden. Breman Service uit Rotterdam heeft de installatie aangelegd. Verder participeren onder meer Aalberts (VSH, Henco, Comap, Flamco), Enexis en Kiwa in het consortium.

Veiligheid van het waterstofnet

Vanaf medio november gaat H2@Home intensief testen en vinden er incidenteel calamiteitenoefeningen plaats, zoals met het uitvallen van de waterstofketel. Sensoren in de woning meten onder meer druk en temperatuur en de leidingen worden gecontroleerd op met name trillingen en lekkages. Ook worden nieuwe modules getest, zoals een beveiliging die de waterstoftoevoer bij eventuele lekkage meteen afsluit. De proef wordt in juli 2022 afgerond.

Bron

Lees meer over de innovaties op het gebied waterstof op OG wijzer.

Deel "Eerste woning op ondergronds waterstofnet" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Thomas Rau: Waardeloze gebouwen bestaan niet meer

Het motto van de architect Thomas Rau is guided by the future. Hij laat zich in al zijn handelen leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet door wat op dit moment haalbaar is. Rau...

Circulair renoveren? Begin met de snelste cyclus: het interieur van het gebouw

Bron: Arcadis Nederland Vind jij het als gebouweigenaar ook lastig om bestaande gebouwen circulair te renoveren? Waar moet je eigenlijk beginnen? Circulariteit begint pas als de levensduur van een bepaald gebouwonderdeel ten einde is. Arcadis stelt daarom voor:...

Met welke servicekosten bij de huur van een woning kun je rekening houden?

Als u een woning huurt, zijn er verschillende soorten servicekosten waar u rekening mee moet houden. Hieronder vindt u een lijst met veelvoorkomende servicekosten: Gas, water en elektriciteit: Deze kosten worden soms rechtstreeks aan u in rekening gebracht,...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.