Skip to content

Duurzaamheidscertificaat zorgt voor hogere huuropbrengsten

Kantoorgebouwen die voldoen aan Environmental, Social & Governance (ESG)-normen door middel van een duurzaamheidscertificaat, hebben aanzienlijk hogere huurinkomsten dan niet-gecertificeerd vastgoed.

Uit het EMEA sustainability rapport van CBRE blijkt dat gecertificeerde kantoren hogere huuropbrengsten en lagere leegstand opleveren dan kantoorgebouwen die niet voldoen aan de ESG-normen. CBRE onderzocht de relatie tussen duurzaamheidscertificeringen en de huren die kantoorgebouwen behalen in 15 Europese steden. Gemiddeld vond CBRE 21% hogere huurinkomsten uit gecertificeerde kantoorgebouwen in vergelijking met niet-gecertificeerde kantoren over een periode van vijf jaar. Amsterdam is één van de uitschieters met gemiddeld 27% hogere huur voor gecertificeerde gebouwen.

De huurpremie wordt grotendeels gedreven door voordelen die samenhangen met duurzame gebouwen, waaronder lagere exploitatiekosten, een betere bedrijfsreputatie en meer comfort, welzijn en productiviteit van de bewoners. Deze voordelen kunnen worden verzilverd in huurwaarde. De bevindingen wijzen ook op het aanzienlijke potentieel voor een ‘brown discount’ voor gebouwen met relatief zwakkere duurzaamheidsprestaties. duurzaamheidscertificaat

Het onderzoek toont verder aan dat bedrijven in meerdere mate rekening lijken te houden met certificeringen. Ondanks dat de locatie nog steeds de meest dominante factor is in de vestigingskeuze, zien we dat bij meer en meer bedrijven duurzaamheidsfactoren hogere prioriteit krijgt binnen deze besluitvorming. Deze tendens heeft niet alleen invloed op het aantal gecertificeerde kantoren, maar er lijkt nu ook duidelijk internationaal bewijs dat kantoren met een duurzaamheidscertificering beter exploiteren en, op termijn, een waardestuwend effect moeten hebben.

BREEAM

BREEAM-NL is wereldwijd het meest gebruikte instrument om integraal de duurzaamheid van gebouwen en gebieden te meten en te beoordelen. Hierbij wordt gekeken naar onder andere gezondheid, energie, materiaalstromen en bestendigheid. In Nederland is BREEAM veruit het meest gebruikte certificaat, daarom is voor dit onderzoek alleen naar deze certificering gekeken.
“Duurzame en energiezuinige gebouwen leveren zoveel meer op: een gezonde omgeving en nu ook aantoonbaar financieel rendement. Investeren in een duurzaam gebouw is echt een no-brainer.” Aldus Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council, de maatschappelijke organisatie die het keurmerk BREEAM in Nederland ontwikkelt en beheert.

Duurzaamheidscertificaat zorgt voor kwalitatieve schaarste

CBRE verwacht dat ESG een steeds prominentere rol in het bedrijfsleven zal spelen en dat als gevolg daarvan de vraag naar gecertificeerde kantoren toe zal nemen. Het feit dat in Amsterdam 1 op de 5 kantoren gecertificeerd is, geeft aan dat eigenaren nog een zekere kwalitatieve schaarste kunnen creëren. CBRE verwacht dat in de toekomst de leegstandkloof om die reden verder zal toenemen en zichtbaarder zal worden op de investeringsmarkt. Tim Habraken, Director Sustainability, CBRE Nederland: “Het rapport toont aan dat de voordelen van duurzame gebouwen worden omgezet in marktwaarde. In de afgelopen vijf jaar is de opname van gecertificeerde kantoorgebouwen gestegen van 24% van de markt naar 31% in de belangrijkste Europese markten, wat bevestigt dat leasingactiviteiten in toenemende mate worden gekoppeld aan ESG-agenda’s. Met het toenemende commitment om koolstofarmer te worden, verwachten we dat de vraag naar duurzame gebouwen verder zal toenemen. Het is echter belangrijk te vermelden dat gebouwen met sterke milieuprestaties ook vaak nieuwere, ultramoderne gebouwen zijn, waardoor het een uitdaging is om de hoogte van de huurpremie te bepalen sec toe te schrijven aan een duurzaamheidscertificering. Er is meer onderzoek nodig in de hele sector om de waarde van certificering volledig te kwantificeren.”

Deel "Duurzaamheidscertificaat zorgt voor hogere huuropbrengsten" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

verduurzaming Heijmans

Heijmans hakt het onderwerp verduurzaming in stukken

CPO Esther Donders vertelt waarom verduurzaming een steeds belangrijkere onderwerp wordt voor Heijmans. Wat betekent duurzaamheid voor jou?  ‘Duurzaamheid is ons ticket naar de toekomst. Zoals we op deze aarde bezig waren en nog zijn, dat gaat ’m...

Remeha opent grootste warmtepompfabriek van Nederland

Remeha, marktleider in ons land op het gebied van warmtepompen en cv-ketels, heeft vandaag officieel haar nieuwste warmtepompfabriek in Apeldoorn geopend. Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) waren bij...
vastgoed circulariteit

Kantoorgebruikers en -beleggers willen alleen nog kantoren die donkergroen zijn

Beleggers en gebruikers zijn in hoge mate bereid te betalen voor verkleinen footprint Uit onderzoek naar de stand van zaken op de Nederlandse kantorenmarkt van vastgoedadviseur JLL, blijkt dat vooral grote corporate kantoorgebruikers een drijvende kracht zijn achter...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.