Skip to content

The Flow Amsterdam slimste gebouw van 2020

The Flow, gelegen in de Amsterdamse Houthavens aan ’t IJ, is van top tot teen een ècht smart building. Niet voor niets werd het gebouw tijdens de laatste Real Estate Future Proof Awards dan ook bekroond als slimste gebouw van 2020.  Het circa 6.800 m2 zwarte diamantvormige gebouw telt zes verdiepingen en fungeert als multi-tenant kantoorpand. The Flow Amsterdam is zo ingericht dat de bezoeker en de gebruiker er in de ‘flow’ kunnen komen en alles vanzelf lijkt te gaan.

The Flow dankt de prestigieuze vastgoed award onder andere aan de implementatie van het alles overkoepelende smart building platform DARWIN®.  Als het intelligente brein van The Flow verbindt DARWIN® alle systemen, apparaten en applicaties in en om het gebouw. Daarbij denkt het aan energie, efficiëntie, comfort en gezondheid. Door alle systemen op die manier aan en met elkaar te verbinden heeft DARWIN® een intelligent en zelfsturend gebouw gecreëerd dat op basis van ‘’If this then that’’ scenario’s kan opereren.

Menselijk lichaam

De mensen achter DARWIN® maken graag de vergelijking met het menselijk lichaam. Hierbij worden de verschillende systemen en apparaten in het gebouw gezien als de organen, verbonden door het centraal zenuwstelsel: het IT netwerk. DARWIN® is daarbij het integrale en overkoepelende platform dat als centraal brein alles bij elkaar brengt.

Zo is The Flow getransformeerd in een volledig geautomatiseerd en zelfsturend gebouw waarin maar liefst 21 systemen via DARWIN® aan en met elkaar zijn verbonden.

The Flow is het eerste gebouw in Nederland waar DARWIN® een toegangscontrole systeem heeft gekoppeld op basis van camera’s met gezichtsherkenning. Het gebouw kan betreden worden door middel van gezichtsherkenning waarbij direct de lichaamstemperatuur van de gebruiker gemeten wordt (COVID-19). Diezelfde gezichtsherkenning wordt in The Flow gebruikt om toegang te verlenen tot bepaalde verdiepingen en/of ruimtes. Zelfs de aankopen die gedaan worden in het restaurant bij The Flow kunnen middels gezichtsherkenning worden afgerekend.

In mei 2020 werden de inspanningen al beloond door het behalen van het WELL CORE V2 Platinum certificaat. Nu kan daar dus de contech-proptech award voor slimste gebouw 2020 aan toe worden gevoegd.

Bron: DARWIN

Deel "The Flow Amsterdam slimste gebouw van 2020" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Eerste Nederlandse gebouw dat voldoet aan klimaatdoelstelling Parijs staat in Leiden

LEIDEN – Het eerste gebouw in Nederland dat helemaal voldoet aan de klimaatdoelstelling van het akkoord van Parijs staat in Leiden. Het nieuwe labatoriumgebouw op bedrijventerrein Bio Science Park moet onderdak bieden aan diverse start-ups en er worden...

Meer ruimte, minder vocht en ook nog eens duurzaam: waarom het nieuwe rijksdepot uniek is voor Nederland

De collecties van het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum en Paleis het Loo liggen er: de gloednieuwe rijksdepot in Amersfoort. Normaal gesproken slurpen dit soort gebouwen energie, maar deze is helemaal klimaatneutraal. “De mantel van het gebouw isoleert als...

CBRE volledig CO2-neutraal in 2040

CBRE heeft bekendgemaakt dat het in 2040 volledig CO2-neutraal wil zijn. Voor CBRE omvat dit doel niet alleen de CO2-uitstoot van de eigen activiteiten, maar ook die van het vastgoed dat het beheert voor beleggers en huurders, evenals de...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.