Skip to content

Jonas op IJburg

Beschrijving over het product

Jonas op IJburg: een nieuw perspectief op toekomstig wonen

Een stoer gebouw, met een warm hart en een aparte mix in (bio)diversiteit en functies.

Jonas geeft een nieuwe blik op wonen, waarbij de unieke geveloplossing met Methermo®XL verticale schuiframen zorgt voor een prachtige, transparante verbinding tussen binnen- en buitenruimte.

 Direct aan de haven van het Amsterdamse IJburg verrijst wooncomplex Jonas, een robuust nieuwbouw project van zo’n 29.000 vierkante meter. Het Rotterdamse architectenbureau Orange Architects tekende voor het spectaculaire ontwerp en filosofie. Met zijn gelifte hoeken en langgerekte, licht geknikte vorm doet Jonas inderdaad denken aan een walvis. In de buik van het gebouw zijn tal van voorzieningen die bewoners in staat stellen om “te wonen in een landschap”, legt partner-architect Patrick Meijers uit. “Van een canyon en bospatio tot bergpad en romantisch dakstrand: het idee is om bewoners en bezoekers continu te prikkelen en uit te nodigen om op avontuur te gaan.”

Maximale transparantie

In het gevelbeeld speelt het verticale schuifraam uit de Methermo®XL-lijn van Metaglas een opvallende rol. Alle appartementen zijn uitgerust met het verdiepingshoge raam, wat de bewoners maximale transparantie en een optimaal uitzicht biedt. Jonas is daarmee het volgende architectonische woongebouw dat kiest voor het verticale schuifraam van Metaglas. De recent opgeleverde transformatieprojecten Lee Towers (840 appartementen) en de Admiraliteit (bijna 600 appartementen) in Rotterdam gingen het complex op IJburg voor.

Bijzondere gevel

Het verticale schuifraam was zowel esthetisch als functioneel de oplossing die Orange Architects zocht, volgens partner-architect Patrick Meijers. “Door te spelen met brede en smalle beukmaten hebben we een bijzonder gevelbeeld gecreëerd. Niet te opvallend, wél onderscheidend.” De grote raamoppervlakten zorgen in combinatie met hun slanke aluminium profilering voor zo min mogelijk verstoring van dit gevelbeeld.
Daarnaast werd met deze oplossing direct nóg een uitdaging getackeld: het creëren van buitenruimtes voor de compacte woningen (circa 50 m2) Meijers: “Een balkon was niet mogelijk, maar we wilden per se de binnen- en buitenruimte op een mooie manier met elkaar verbinden.”

Krachtig idee
Doordat het bovenste raamdeel naar beneden kan openschuiven, vormt het raam direct een balustrade. “Het is een ogenschijnlijk eenvoudig idee, maar daardoor juist zó krachtig. Met één beweging transformeert de hele huiskamer in een groot balkon. Je voelt de wind en zon, en het contact met buiten. Ik ken geen ander product dat dat zo efficiënt kan.” Daarbij toont het Methermo®XL verticale schuifraam aan dat grote raampartijen en een duurzaam gebouw uitstekend samengaan, besluit Meijers. “Jonas heeft een BREEAM Outstanding certificering, met een score van 95 punten voor de ontwerpfase: de hoogste score ooit voor een woongebouw in Nederland.”

Jonas Amsterdam / Bouwmaatschappij: ABT / Sprangers Bouw BV / Orange Architects / Methermo®XL verticale schuiframen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Neem contact op met Metaglas

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.