Skip to content

Dag van het Zorgvastgoed

18 mei 2022
NBC Congrescentrum, Blokhoeve 1 te Nieuwegein

Investeren in verduurzaming van het vastgoed is een grote, lastige opgave, en een noodzakelijke. Het geld van zorginstellingen is bestemd voor de zorg. Hun marges zijn bovendien dun. Geld voor verduurzaming hebben ze nauwelijks. En gebouweigenaren zitten niet te wachten op dergelijke investeringen. ABN Amro becijferde dat nieuwbouw en grootschalige renovatie een investering van ruim 8 miljard euro in de komende tien jaar vergt, plus ruim 400 miljoen euro aan jaarlijkse rentelasten en extra afschrijvingen. Voor een derde van de gebouwen is nieuwbouw de goedkoopste oplossing. Hoe deze investeringen aan te pakken?

Ook voor verdubbeling van het aantal bedden in verpleeghuizen en investeringen in tussenvormen tussen thuis wonen en verpleeghuizen zijn de komende jaren miljarden nodig. Marktpartijen hebben daarvoor wel geld beschikbaar. Maar welke financieringsvorm past waar het beste bij? Wat willen de zorgorganisaties zelf? En wat willen de financiers?

Korian, een grote Franse beursgenoteerde zorginstelling die deels het vastgoed in bezit houdt en inmiddels ook in Nederland actief is, heeft een heel andere strategie dan andere partijen in ons land. MeaderGroep Zuid-Limburg heeft als eerste ouderenzorgorganisatie een Fitch rating gekregen. Waarom? Hoor deze middag hoe Woonzorg (dat tien procent van alle zorggebouwen in ons land bezit), Cordaan (een grote zorgorganisatie met 120 locaties in Amsterdam en omgeving), MeanderGroep Zuid-Limburg (50 locaties) en Korian hun investeringen aanpakken, en waarom. En natuurlijk voor welke investeringen de sector in brede zin staat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.