Afhankelijk van de maandhuur en het type bedrijfspand kunnen de gemiddelde servicekosten per m2 makkelijk oplopen tot 30% van de totale vestigingskosten voor u of uw huurder. Het is daarom ook raadzaam om scherp te zijn op de kosten die je maakt. Er valt namelijk veel winst te halen bij het afsluiten van contracten rondom de servicekosten. Zie deze blog over de verschillende servicekosten.
In een huurcontract zullen alle servicekosten worden omschreven zodat beide partijen (huurder en verhuurder) weten waar ze aan toe zijn. Bespreek deze vooraf ook goed met elkaar om niet voor verrassingen te komen staan. Een huurder betaalt elke maand een voorschot op de servicekosten en de verhuurder is dan ook verplicht om jaarlijks met een overzicht te komen van de gemaakte kosten.
Er mag geen winst gemaakt worden op de servicekosten, de verhuurder mag wel administratiekosten verrekenen (in veel gevallen 5%). Wilt u geen afrekeningen? Dan zijn de vaste servicekosten een goed alternatief. Bereken een vast bedrag per maand welke niet achteraf verrekend wordt. Spreek wel goed af wat te doen bij tariefwijzigingen van leveranciers of wijzigingen in diensten. Hier kun je bijvoorbeeld afspreken dat de verhuurder maximaal één keer per jaar een wijziging in het tarief van maximaal 10% mag doorvoeren.
De OG Wijzer is een handige tool om de servicekosten voor uw eigen bedrijfspand in 3 stappen makkelijk uit te rekenen. Wilt u nagaan of u onder of boven de gemiddelde servicekosten per m2 zit? Gebruik dan onderstaande tool.
De gemiddelde servicekosten voor bedrijfspanden in Nederland
Servicekosten zijn erg onderhevig aan de energieprijzen. Dit aangezien deze energieprijzen een aanzienlijk onderdeel zijn in deze servicekosten. De OG Wijzer wordt dan ook maandelijks herzien met nieuwe marktprijzen. Deze worden aangeleverd door de aangesloten partners.
Om toch een beeld te geven kunt u uitgaan van +/- € 40,- per m2 per jaar voor een standaard kantoorgebouw.
Bij bedrijfsruimten of winkels liggen de servicekosten over het algemeen lager. Een eenduidig antwoord is hier niet op te geven aangezien dit geheel afhankelijk is van de overeengekomen leveringen en diensten. Houdt u bij een winkel ook rekening met bijvoorbeeld de kosten voor de winkeliersvereniging?