“Vroeger bouwden organisaties met beveiligingsapparatuur een kasteel en gracht rond hun gebouwen. Het probleem is dat mensen niet meer in het kasteel werken.” al dus een quote dat het einde voorspelt van kantoorgebruik door 5G.
5G-Technologie heeft een enorm potentieel en kan worden gezien als een van de meest revolutionaire technologieën van het digitale tijdperk. Vodafone heeft deze week als eerste Nederlandse provider zijn 5G-netwerk in ruim de helft van Nederland geactiveerd. Eind deze zomer kunnen de klanten van Vodafone in heel Nederland gebruik maken van 5G. De wereldwijde 5G-infrastructuurmarkt zal naar verwachting in 2025 meer dan 42 miljard bereiken.
5G kan enorme gevolgen hebben voor entertainment, energie, communicatie, productie en de lijst gaat maar door. Hoewel het werkelijk transformationele potentieel van 5G onzeker blijft, kan de combinatie van gigantische netwerksnelheid en hyper mobiliteit onze manier van werken fundamenteel veranderen.
De ongelooflijke toename van de bandbreedte die wordt ondersteund door 5G-technologie zal enorme gevolgen hebben voor alles wat met de cloud te maken heeft. Gevolg zal zijn dat gebruikers en apparaten vanaf elke locatie vrijwel elke applicatie in de cloud kunnen gebruiken.
Invloed 5G op kantoorgebruik
De opkomst van 5G zal echter ook gevolgen hebben voor het kantoor gebruik en kantoorgrootte.
“Vóór 5G en de cloud waren kantoren de gebouwen waarin gebruikers werkten. Vandaag en met wat 5G te bieden heeft, zal het kantoor slechts een van de werkplekken zijn” zegt Paul Martini (CEO van iboss) Hoewel dit veel meer vrijheid en flexibiliteit zou kunnen bieden in de manier waarop bedrijven en werknemers opereren, zal die toenemende mobiliteit, ook unieke uitdagingen voor de organisatie opleveren.
In het 5G-tijdperk zijn gebruikers niet langer gebonden aan de grenzen van wifi-netwerken door 5G komt kantoorgebruik zelden voor. De decentralisatie van netwerken vereist dat beheerders de manier waarop gebruikers toegang krijgen tot organisatiebestanden en bedrijfswerkzaamheden opnieuw bekijken.
“Om een metafoor te gebruiken: organisaties bouwden vroeger een kasteel en grachten rond hun gebouwen met beveiligingsapparatuur,” zei Martini. “Het probleem is dat mensen niet meer in het kasteel werken.”
“Daarom is het van cruciaal belang om het ontwerppatroon te verschuiven van beveiligingsstrategieën die zijn ontworpen voor vaste gebouwen, zoals netwerkbeveiligingsapparatuur, naar netwerkbeveiliging die in de cloud leeft en waar de gebruikers ook heen gaan.”
Door het Coronavirus heeft een groot gedeelte van de westerse wereld ‘leren’ thuiswerken. Communicatiesystemen als Zoom en Microsoft teams zijn ‘ontdekt’ en worden massaal gebruikt. Een nieuwe generatie (Z) komt er aan. Deze generatie is opgegroeid met de iPhone in de hand. Gaat 5G ervoor zorgen dat wij óf kantoren op een andere manier gaan gebruiken, óf veel minder kantoren nodig hebben?
Wij van OGwijzer hebben nog een interessant artikel voor de leergierige lezer, veel lees plezier!