Skip to content

Hybride warmtepomp krijgt nu extra investeringen

Op 1 januari is het jaarlijks te innen bedrag van de Verhuurderheffing verlaagd met 500 miljoen euro. Dit moet corporaties meer investeringsruimte geven voor het bouwen van woningen. Een van de ‘prestatieafspraken’ die aan de verlaging zijn gekoppeld, is dat ze ook extra investeren in verduurzaming, en dan met name in de hybride warmtepomp.

Dat corporaties extra gaan investeren in de hybride warmtepomp en andere verduurzamingsmaatregelen, vloeit voort uit politieke discussie over de Verhuurderheffing. Jaarlijks betalen Nederlandse woningcorporaties (plus enkele particuliere verhuurders) zo’n 2 miljard euro aan deze heffing. De ‘tijdelijke’ maatregel (zie kader onderaan) is zowel corporaties als een aantal politieke partijen een doorn in het oog. In de Tweede Kamer tekende zich het afgelopen jaar een meerderheid af voor afschaffing ervan, maar zover kwam het niet. Uiteindelijk werd een motie aangenomen met de strekking dat de heffing flink wordt verlaagd, maar dat daar prestatieverplichtingen van corporaties tegenover staan.

‘Prestatieafspraken Tariefverlaging’

Over die verplichtingen hebben Aedes (de vereniging van woningcorporaties) en demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken een aantal afspraken vastgelegd in het document ‘Prestatieafspraken Tariefverlaging Verhuurderheffing’. Naast afspraken over investeringen in nieuwbouw (vanaf 2025: 28.000 sociale huurwoningen per jaar) gaat het vooral om verduurzaming van de woningvoorraad. Zo moeten corporaties de komende drie jaar een half miljard euro extra investeren in de installatie van hybride warmtepompen en pv-panelen in woningen met energielabel D of beter.

CV-ketels vervangen met hybride waterpomp

Onderdeel van die investeringsafspraak is dat cv-ketels die aan vervanging toe zijn in een ‘label A, B, C of D’-corporatiewoning sowieso worden vervangen door een ‘duurzamer alternatief’ zoals een warmtepomp. Uitzondering daarop betreft woningen die binnen vijf jaar worden aangesloten op een warmtenet. Een andere afspraak tussen de minister en Aedes is dat uiterlijk in 2028 alle corporatiewoningen – uitgezonderd monumenten en sloopwoningen – in principe energielabel D of groener hebben. Daarbij geldt wel als voorwaarde dat minimaal 70 procent van de betreffende huurders instemt met maatregelen die voor labelstappen nodig zijn.

bron: warmtepomp.nl

Deel "Hybride warmtepomp krijgt nu extra investeringen" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Hoeveel Gas bespaar je in je bedrijfspand bij het gebruik van een warmtepomp?

De hoeveelheid gas die wordt bespaard bij het gebruik van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de grootte van het bedrijfspand, de mate van isolatie en het verwarmingspatroon. Over het algemeen kan worden...

Welke soorten warmtepompen heb je?

Er zijn vier hoofdtypen warmtepompen: lucht-lucht, lucht-water, water-water en grond-water. Elk type warmtepomp maakt gebruik van een verschillende bron van energie om warmte te produceren en te verplaatsen.   Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp? Een lucht-lucht warmtepomp werkt...

EU-rapporteur: ‘belang van warmtepompen meewegen in F-gassenbeleid’

Onlangs gaf F-gassenrapporteur voor het Europarlement Bas Eickhout aan dat hij streeft naar een vrijwel totale ban op alle F-gassen. Inmiddels lijkt Eickhout dit standpunt te hebben genuanceerd. Hij erkent dat er een balans moet worden gevonden tussen...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.