Skip to content

Hybride warmtepomp krijgt nu extra investeringen

Op 1 januari is het jaarlijks te innen bedrag van de Verhuurderheffing verlaagd met 500 miljoen euro. Dit moet corporaties meer investeringsruimte geven voor het bouwen van woningen. Een van de ‘prestatieafspraken’ die aan de verlaging zijn gekoppeld, is dat ze ook extra investeren in verduurzaming, en dan met name in de hybride warmtepomp.

Dat corporaties extra gaan investeren in de hybride warmtepomp en andere verduurzamingsmaatregelen, vloeit voort uit politieke discussie over de Verhuurderheffing. Jaarlijks betalen Nederlandse woningcorporaties (plus enkele particuliere verhuurders) zo’n 2 miljard euro aan deze heffing. De ‘tijdelijke’ maatregel (zie kader onderaan) is zowel corporaties als een aantal politieke partijen een doorn in het oog. In de Tweede Kamer tekende zich het afgelopen jaar een meerderheid af voor afschaffing ervan, maar zover kwam het niet. Uiteindelijk werd een motie aangenomen met de strekking dat de heffing flink wordt verlaagd, maar dat daar prestatieverplichtingen van corporaties tegenover staan.

‘Prestatieafspraken Tariefverlaging’

Over die verplichtingen hebben Aedes (de vereniging van woningcorporaties) en demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken een aantal afspraken vastgelegd in het document ‘Prestatieafspraken Tariefverlaging Verhuurderheffing’. Naast afspraken over investeringen in nieuwbouw (vanaf 2025: 28.000 sociale huurwoningen per jaar) gaat het vooral om verduurzaming van de woningvoorraad. Zo moeten corporaties de komende drie jaar een half miljard euro extra investeren in de installatie van hybride warmtepompen en pv-panelen in woningen met energielabel D of beter.

CV-ketels vervangen met hybride waterpomp

Onderdeel van die investeringsafspraak is dat cv-ketels die aan vervanging toe zijn in een ‘label A, B, C of D’-corporatiewoning sowieso worden vervangen door een ‘duurzamer alternatief’ zoals een warmtepomp. Uitzondering daarop betreft woningen die binnen vijf jaar worden aangesloten op een warmtenet. Een andere afspraak tussen de minister en Aedes is dat uiterlijk in 2028 alle corporatiewoningen – uitgezonderd monumenten en sloopwoningen – in principe energielabel D of groener hebben. Daarbij geldt wel als voorwaarde dat minimaal 70 procent van de betreffende huurders instemt met maatregelen die voor labelstappen nodig zijn.

bron: warmtepomp.nl

Deel "Hybride warmtepomp krijgt nu extra investeringen" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Klimaatneutraal bouwen kan al in 2025

Het Lente Akkoord 2.0 moet er op korte termijn komen om de MPG naar 0 te krijgen, met onder andere het doel om in 2030 de MPG naar 0,5 te reduceren. Met een CO2-budget van nog maar 909...

93,5% van bedrijfsdaken heeft geen zonnepanelen

Uit de benchmark ‘Zon op bedrijfsdaken’ van Over Morgen blijkt dat 93,5 procent van de geschikte bedrijfsdaken in Nederland met een oppervlakte van meer dan 1.000 vierkante meter nog geen zonnepanelen heeft. Het adviesbureau stelt dat Nederland circa...

BENG-rekenmethode opgefrist

De BENG-rekenmethode voor Bijna Energieneutrale Gebouwen, de NTA 8800, heeft een opfrisbeurt gekregen. In deze nieuwe editie zijn kleine aanpassingen en verduidelijkingen en inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd na ervaringen van de markt. BENG-rekenmethode “Na het eerste jaar ervaring opdoen...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.