De Amsterdamse woningcorporatie De Key wil vanaf 2023 600 woningen in Buikslotermeer gaan verwarmen met riothermie. Bij riothermie wordt warmte uit het rioolwater gehaald om duurzaam en gasloos te verwarmen. Begin juni heeft de woningcorporatie de bewoners hierover geïnformeerd.
De Key gaat in dit innovatie project – tot nu toe was er alleen in Goes een vergelijkbaar project – samenwerken met warmteleverancier Firan en waterbedrijf Waternet. Het achterliggend idee is dat een groot aantal huishoudens in Amsterdam op termijn met deze warmtetechniek op een betaalbare manier aardgas vrij kan worden gemaakt. De definitieve doorbraak van riothermie komt met dit project een stap dichterbij. Volgens riothermie-expert Barry Meddeler van Syntraal kan riothermie juist in de grote stad – met dagelijks enorme hoeveelheden warm douchewater –goed uitpakken.
Een beproefde techniek
Bij riothermie wordt warmte uit het riool gehaald waarmee water wordt opgewarmd tot 15 graden Celsius. Het opgewarmde water wordt vervolgens in de bodem opgeslagen totdat het nodig is. Vanuit deze opslag wordt het water geleid naar warmtepompen in de gebouwen die gebruik maken van deze techniek. Deze warmtepompen verwarmen met relatief weinig energie het water op tot de juiste temperatuur voor verwarming en warm water in de woningen. Door gebruik te maken van groene energie wordt de CO2 besparing nog groter. Bovendien kan er bij deze techniek gebruik gemaakt worden van bestaande collectieve installaties. Hierdoor zorgt riothermie niet tot nauwelijks voor overlast in de aangesloten woningen.
Amsterdam in 2040 aardgasvrij
De gemeente Amsterdam volgt het project van De Key op de voet. De gemeente wil in 2040 helemaal aardgasvrij zijn en publiceerde daarom onlangs als eerste grote gemeente in Nederland haar Transitievisie Warmte. Hierin spelen warmtenetten een cruciale rol, met name voor woningen die gebouwd zijn tussen 1945 en 2000. De Key zelf wil op termijn alle huurwoningen verduurzamen, in lijn met de ambitie om al het woningbezit in 2050 CO2-neutraal te maken.
Verkennend onderzoek
Volgens Wim van der Graaf, programmamanager energietransitie bij De Key zoekt de woningcorporatie al vanaf 2017 naar manieren om hun woningen anders te verwarmen. Voorwaarde daarbij is dat de woonlasten van de huurders daardoor niet mogen stijgen.Na een uitvoerig traject, met veel rekensommen over de business case, kwam De Key er afgelopen december met Firan en Waternet uit. Begin juni zijn alle betrokken bewoners geïnformeerd over het verkennende onderzoek. In september wordt het haalbaarheidstraject afgerond en is het schetsontwerp gereed. De voorbereiding van de uitvoering kan in 2021 beginnen, waarna de 600 woningen begin 2023 kunnen worden verwarmd met warmte die aan het Amsterdamse riool wordt onttrokken.
Bron: De Key