Skip to content

Circulaire economie moet samen gaan met losmaakbaarheid.

De circulaire economie beschouwt producten en materialen aan het einde van hun levensduur niet als afval, maar als bron van grondstoffen die je kunt hergebruiken. Gebouwen zijn opgebouwd uit bouwmaterialen, bouwproducten en bouwelementen die met elkaar verbonden zijn. In deze whitepaper laten de themapartners van het DGBC-programma Circulariteit zien hoe ‘Losmaakbaarheid’ kan worden toegepast vanuit hun eigen specialisme.

Circulair Framework

Het meetbaar en breed toepasbaar maken van circulariteit in de praktijk is een van de belangrijkste pijlers om tot een circulaire bouweconomie te komen, aldus de programmaraad Circulariteit en de betrokken partners van DGBC. In 2018 is de eerste stap gezet met de ontwikkeling van het ‘Framework voor Circulaire Gebouwen’. Begin 2021 werd het oorspronkelijke framework doorontwikkeld naar een framework voor de bestaande bouw. Een belangrijke vraag waaraan met dit framework invulling wordt gegeven, is op welke wijze de mate van circulariteit van nieuwe en bestaande gebouwen objectief kan worden bepaald.

Visie op losmaakbaarheid

Enkele van deze aspecten van circulariteit zijn uitgewerkt en we kijken vanuit het specialisme van de partners naar de toepassing daarvan. Iedere partner geeft in de whitepaper haar visie op losmaakbaarheid en de relevantie voor de dagelijkse bedrijfsactiviteiten. Ook de gaan we in op toekomstige stappen rondom losmaakbaarheid van de organisaties.

Circulaire economie in de praktijk

Het eerste circulaire aspect in deze reeks is ‘Losmaakbaarheid’. Hiervoor is recentelijk een nieuwe meetmethodiek ontwikkeld door Alba Concepts, samen met DGBC, RVO en W/E Adviseurs. Losmaakbaarheid is bovendien onderdeel van de BREEAM-NL richtlijnen in Credit MAT07 Losmaakbaarheid.

Lees hier over hoe circulaire bouweconomie werkt in de praktijk.

Deel "Circulaire economie moet samen gaan met losmaakbaarheid." op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

verduurzaming Heijmans

Heijmans hakt het onderwerp verduurzaming in stukken

CPO Esther Donders vertelt waarom verduurzaming een steeds belangrijkere onderwerp wordt voor Heijmans. Wat betekent duurzaamheid voor jou?  ‘Duurzaamheid is ons ticket naar de toekomst. Zoals we op deze aarde bezig waren en nog zijn, dat gaat ’m...

Remeha opent grootste warmtepompfabriek van Nederland

Remeha, marktleider in ons land op het gebied van warmtepompen en cv-ketels, heeft vandaag officieel haar nieuwste warmtepompfabriek in Apeldoorn geopend. Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) waren bij...
vastgoed circulariteit

Kantoorgebruikers en -beleggers willen alleen nog kantoren die donkergroen zijn

Beleggers en gebruikers zijn in hoge mate bereid te betalen voor verkleinen footprint Uit onderzoek naar de stand van zaken op de Nederlandse kantorenmarkt van vastgoedadviseur JLL, blijkt dat vooral grote corporate kantoorgebruikers een drijvende kracht zijn achter...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.