Skip to content

Warmtetransitie wetvoorstel in consultatie

Het Rijk brengt het wetsvoorstel gemeentelijke instrumenten warmtetransitie in consultatie. Dit wetsvoorstel biedt gemeenten de mogelijkheid om te regelen welke wijken op termijn overstappen op een duurzaam alternatief voor aardgas. Het wetsvoorstel vloeit voort uit afspraken die in het Klimaatakkoord hierover zijn gemaakt.

Nederland wil in 2050 niet meer afhankelijk zijn van aardgas voor de verwarming van zijn woningen en andere gebouwen. In samenspraak met bewoners, gebouweigenaren en andere stakeholders kiezen gemeenten in de wijkgerichte aanpak de beste duurzame manier om de wijk te verwarmen. Per wijk kan de oplossing en aanpak verschillen. Alternatieven voor aardgas zijn bijvoorbeeld warmtenetten, verwarming door elektriciteit (warmtepompen) of groengas.

Vrijheid duurzame keuze gewaarborgd

Gemeenten kunnen met het wetsvoorstel zelf keuzes voor een duurzaam alternatief voor aardgas maken, mits dit gebeurt in een zorgvuldig proces van democratische besluitvorming en voldaan wordt aan waarborgen voor bewoners en gebouweigenaren. Zo is gewaarborgd dat woning- en gebouweigenaren altijd zelf mogen kiezen met welk duurzaam alternatief ze hun woning of gebouw verwarmen. Er komt dus geen verplichting om bijvoorbeeld mee te doen aan een collectief warmtenet.

Geen aardgas meer in 2050

Wel kan de gemeente indien er een goed en betaalbaar duurzaam alternatief is, bepalen dat de netbeheerder na een bepaalde datum geen aardgas meer transporteert naar een bepaalde wijk. Hier dient een ruime overgangstermijn in acht genomen te worden zodat woning- en gebouweigenaren zich op deze verandering voor kunnen bereiden. Een gasnet in stand houden of vernieuwen voor enkele gebruikers die niet van het aardgas af willen, terwijl er een redelijk alternatief beschikbaar is, leidt tot onnodige CO2 uitstoot en tot hogere kosten voor de samenleving als geheel. Immers, de kosten voor dat gasnet worden betaald door alle klanten uit het verzorgingsgebied van de netbeheerder.

Consultatie warmtetransitie

Met dit wetsvoorstel wordt tegemoet getreden aan de wens van veel gemeenten. Het wetsvoorstel gaat binnenkort in consultatie. Dit betekent dat betrokkenen hun visie op het wetsvoorstel kunnen geven. Vervolgens verwerken de ministeries van BZK en EZK deze reacties. Het volgende kabinet stuurt het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.

Reageren op de consultatie kan t/m 26 januari 2022 via de link onderaan.

OG Wijzer is momenteel bezig met een enquête om de website te optimaliseren. Graag willen wij uw perspectief horen! U kunt deze enquête anoniem invullen of uw gegevens achterlaten, als u dat doet maakt u kans op een VVV cadeaubon t.w.v. € 150,-. De enquête zal +/- 2 minuten van uw tijd in beslag nemen!

Deel "Warmtetransitie wetvoorstel in consultatie" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

VEH: huiseigenaren onnodig verplicht tot aanschaf warmtepomp

Bijna 2,5 miljoen huiseigenaren worden ten onrechte verplicht een warmtepomp aan te schaffen als de plannen van het demissionaire kabinet doorgaan. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Huiseigenaren moeten vanaf 2026 een hybride warmtepomp kopen zodra hun...

Remeha opent grootste warmtepompfabriek van Nederland

Remeha, marktleider in ons land op het gebied van warmtepompen en cv-ketels, heeft vandaag officieel haar nieuwste warmtepompfabriek in Apeldoorn geopend. Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) waren bij...

Hoeveel Gas bespaar je in je bedrijfspand bij het gebruik van een warmtepomp?

De hoeveelheid gas die wordt bespaard bij het gebruik van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de grootte van het bedrijfspand, de mate van isolatie en het verwarmingspatroon. Over het algemeen kan worden...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.