Wat is dakisolatie? Dakisolatie is het isoleren van een dak. Het dak kan dan niet langer de warmte (of kou) doorlaten en dit leidt tot een besparing op de energierekening. Wat zijn de verschillende mogelijkheden van dakisolatie voor bedrijfspanden? Er zijn verschillende soorten dakisolatie die geschikt zijn voor bedrijfspanden. De meest gebruikte methodes zijn: glaswol, polystyreen (EPS of XPS), polyurethaan (PUR of PIR) en steenwol. Welke methode het beste bij jouw bedrijfspand past, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de constructie van het dak, de mate waarin het dak geïsoleerd moet worden en je budget. Neem voor advies altijd contact op met een erkend isolatiebedrijf. Zij helpen je graag verder!
Glaswol
Glaswol is een uitstekende optie als isolatie van je dak. Het is opgebouwd uit glasfiber, waardoor het veel lichter en flexibeler is dan andere isolatiematerialen zoals steenwol. Bovendien heeft glaswol een hoog isolerend vermogen, wat betekent dat minder warmte overgedragen wordt naar je bedrijfspand, waardoor er comfortabeler gekoeld of verwarmd kan worden. Glaswol biedt niet alleen een effectieve warmte-isolatie aan de binnenzijde van je bedrijfspand, maar ook aan de buitenzijde. Daarnaast absorbeert glaswol geluiden waardoor turbulentere luchtstromingen omheen je bedrijfspand zullen verminderen.
polystyreen
Polystyreen is een populaire optie voor het isoleren van daken. Niet alleen verlies je bijna geen warmte of luchtstroom, ook wordt door de kleine luchtkamers binnen elk blok polystyreen het geluidsoverlast verlaagd. Polystyreen geeft een bedrijfspand meer warmte in de winter en kou in de zomer, waardoor energierekeningen een stuk lager uitvallen. Polystyreen hoeft in vergelijking met glaswol niet periodiek vervangen te worden en vereist relatief weinig onderhoud.
Polyurethaan
In vergelijking met andere materialen zoals rockwool, rubber of glaswol, heeft polyurethaan een grotere warmte-isolatie waarde. Bovendien kan polyurethaan direct worden aangebracht op hellende, geïsoleerde of niet geïsoleerde daken.
Kosten isoleren dak bedrijfspand
Wil je een bestaande plat dak isoleren? Dan kom je al gauw uit bij een omgekeerd dak. Dit komt er in het kort op neer dat er een isolatielaag op de bestaande dakconstructie gelegd wordt . Let op, deze constructie zal wel vaak geballast uitgevoerd moeten worden.
Wat zijn de kosten voor het na-isoleren? Het na-isoleren vanuit bovenstaande principe komt uit op 30-40 / m2, echter moet er over de (veelal harde XPS materiaal) ook een nieuwe laag dakbedekking inclusief volledige afwerking. Totaal kom je op een vierkante meter prijs van circa 80-90 euro.