De SDE+ subsidie wordt een SDE++ subsidie. Vanaf het najaar van 2020 kan deze aangevraagd worden. Al lijken de twee regelingen erg op elkaar, er zijn wezenlijke verschillen tussen de 2 ‘potjes’.
Het belangrijkste verschil is dat de regeling zich niet meer alleen beperkt tot duurzame energie opwekking. SDE++ gaat verder en concentreert zich voornamelijk op CO2-reductie. Het uiteindelijke doel van de SDE++ subsidie is een emissiereductie van 49% in 2030 door de onrendabele top te vergoeden van duurzame technologieën. Er wordt net zoals bij de SDE+ subsidies gewerkt in fases waarbij de eerste fase op 24 november 2020 start.
Hoe werkt de SDE++ subsidie
Door de nieuwe insteek krijgen meerdere technieken de kans en zal de concurrentie op de subsidie naar alle waarschijnlijk groter zijn. Technieken worden in de SDE++ gerangschikt op basis van de subsidiebehoefte per vermeden ton CO₂. Alleen de onrendabele top kan vergoed worden: het verschil tussen de kostprijs van de techniek die de CO₂ reduceert (het “basisbedrag”) en de marktwaarde van de geproduceerde eenheid (het “correctiebedrag”).
Afbeelding: Overzicht rondes SDE++
Door deze manier van redeneren wordt de concurrentie een stuk groter. De huidige SDE+ regeling biedt al subsidie voor energieopwekking uit hernieuwbare bronnen (zon, wind, biomassa, geothermie en water). Dit blijft bestaan, maar wordt uitgebreid en aangevuld met andere technieken die CO2 besparen zoals:
- Aquathermie
- Elektrische boiler en warmtepomp
- Restwarmte
- Waterstof door elektrolyse
- CO2-afvang en -opslag (CCS)
Voorwaarden SDE++
Er zijn een aantal voorwaarden waar je als bedrijf aan moet voldoen als je de SDE++ wilt krijgen:
- Zakelijke aansluiting groter dan 3×80 ampère
- Bij bouw zonnepanelen moet deze groter zijn dan 15 kWp (15.000 Wattpiek)
- Bij meer dan 0,5 MWp of 500 kWp moet je een haalbaarheidsstudie meesturen
- Als je SDE++ krijgt, heb je geen recht meer op andere subsidies
- Tot 1 MWp binnen 1,5 jaar
- Boven 1 MWp binnen 3 jaar
- Je moet in het bezit zijn van de benodigde vergunningen
- Eventueel: toestemming van de eigenaar van het gebouw