Skip to content

Welk type warmtepomp is geschikt voor uw vastgoed?

De keuze om uw vastgoed duurzaam te verwarmen is gezien de klimaatcrisis (en de stijgende prijzen voor fossiele brandstoffen) de enige juiste. Dat een warmtepomp daarnaast waarde verhogend werkt en het vastgoed toekomstbestendig maakt, is een extra reden om over te stappen op deze duurzame oplossing. Maar hoe zit het met de financiële kant van het verhaal? Wat is de terugverdientijd van uw investering? Deze vraag is helaas niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Voor een warmtepomp kunt u vanaf € 500 -oplopend tot vele duizenden euro’s- subsidie ontvangen, maar een en ander is afhankelijk van de gekozen variant. En deze is weer afhankelijk van de omvang en de mate van isolatie van het vastgoed.

 

Typen vastgoed

De keuze voor het juiste type warmtepomp is een kwestie van maatwerk. Dat geldt voor toepassing in woningen én in bedrijfspanden. Om toch enig inzicht in de mogelijkheden te geven, geven we hieronder de drie basisopties voor warmtepompen in bestaande bouw weer. Goed om te weten: er zijn legio combinaties mogelijk, afhankelijk van de omvang van het pand, de wensen van de opdrachtgever en de mate van gebruik.

 

Optie 1

Type warmtepomp: lucht-lucht

 • airco met verwarmingsfunctie
 • vaak met wandunit
 • geen tapwater mogelijk
 • geschikt voor vertrekken in woningen en bedrijfspanden

Investering: € 4.500,- tot € 6.500,- (bij enkele warmtepomp unit)

Bij 200 m³ gasbesparing zorgt deze warmtepomp voor ca. 440 kWh extra elektraverbruik, de terugverdientijd is afhankelijk van de geldende tarieven. Deze warmtepomp wordt per ruimte gemonteerd en kan als aanvulling op cv-installaties worden geplaatst.

 

Optie 2

Type warmtepomp: lucht-water

 • warmtepomp met buitendeel
 • eventueel incl. tapwater
 • geschikt voor redelijk tot goed geïsoleerde woningen met een oppervlakte tot ca. 180 m²

Investering: 6 kW ca. € 13.000 tot 14 kW ca. € 46.000,-

Bij 1.000 m³ gasbesparing zorgt deze warmtepomp voor ca. 2.300 kWh extra elektraverbruik, de terugverdientijd is afhankelijk van de maximale aanvoertemperatuur (hoger is minder gunstig) en de geldende energietarieven. Deze warmtepomp wordt aangesloten op de cv-installatie.

 

Optie 3

Type warmtepomp: water-water

 • warmtepomp met gesloten bodemwarmtewisselaar
 • tapwater
 • geschikt voor redelijk tot goed geïsoleerde woningen met een oppervlakte tot ca. 180 m²

Investering: 6 kW ca. € 30.000 tot 14 kW ca. € 55.000,-

Bij 1.000 m³ gasbesparing zorgt deze warmtepomp voor ca. 1.750 kWh extra elektraverbruik, de terugverdientijd is afhankelijk van de maximale aanvoertemperatuur (hoger is minder gunstig) en de geldende energietarieven. Deze warmtepomp wordt aangesloten op de cv-installatie. Deze oplossing kan ook in combinatie met een warmtekoudeopslag worden uitgevoerd.

Ook bij niet of slecht geïsoleerde woningen is het mogelijk om een warmtepomp te plaatsen. Het is echter aan te bevelen om eerst de warmtevraag te beperken door zoveel mogelijk te isoleren en de kierdichtheid aan te pakken. Wordt dat niet gedaan, dan zal een warmtepomp niet rendabel zijn of het pand niet comfortabel.

Voorwaarden voor subsidie

Op de website van RVO vinden we de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie. Deze luiden:

 • U vraagt eerst subsidie aan, voordat u een koopovereenkomst sluit met de leverancier van de warmtepomp.
 • De warmtepomp is een nieuw product en is dus geen tweedehands of gebruikt product.
 • U laat de warmtepomp installeren in een gebouw/woning met een bouwjaar van voor 1 januari 2019. Of u kunt aantonen dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
 • U vraagt eerst subsidie aan, voordat u een koopovereenkomst sluit met de leverancier van de warmtepomp.
 • De warmtepomp is geïnstalleerd door een bouwinstallatiebedrijf. De installatie mag u niet zelf doen.
 • U neemt de warmtepomp in gebruik binnen 24 maanden nadat u de beslissing over de subsidieaanvraag hebt ontvangen.
 • U hebt geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de warmtepomp. Ook heeft u geen recht op subsidie als je hiervoor fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Hoeveel subsidie?

Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) helpt de overheid zakelijke gebruikers bij het verduurzamen van hun vastgoed. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het thermisch vermogen -de hoeveelheid afgegeven warmte van het apparaat ten behoeve van de ruimteverwarming, uitgedrukt in kilowatt- van de warmtepomp. Op deze meldcodelijst vindt u de subsidiebedragen terug. Wilt u de exacte terugverdientijd van jouw investering in kaart brengen? Klomp biedt totaaloplossingen op het gebied van energie, daktechniek, installatietechniek, beheer en onderhoud. Meer informatie >>

 

Deel "Welk type warmtepomp is geschikt voor uw vastgoed?" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.