Skip to content

Webinar masterplan Ventilatie COVID-19: Quickscan & rekentool besmettingskansen

NEN COVID-19

Heeft mijn werkplek goede ventilatie?

Sinds de uitbraak van de coronapandemie staat gebouwventilatie in de schijnwerpers. Goede ventilatie vermindert namelijk het risico op besmetting met COVID-19 via aerosolen, heel kleine vochtdruppeltjes. De deskundigheid en kennis op het gebied van ventilatie en installatietechniek in gebouwen is al jaren geborgd binnen de verenigingen TVVL, VLA, VCCN en ISSO. Het is een logische stap dat deze partijen nu de handen ineenslaan om gezamelijk het Masterplan Ventilatie op te stellen waarmee professionals kunnen zorgen voor goede ventilatie. Wij Techniek heeft financieel bijgedragen aan het Masterplan Ventilatie. De 4 initiatiefnemers worden bij de ontwikkeling van het Masterplan Ventilatie ondersteund door de expertgroep ‘Vraagbaak corona en gebouwinstallaties’ die sinds maart bestaat. Deze expertgroep bestaat uit specialisten van onder andere Techniek Nederland, Universiteit Gent, TU Eindhoven en de 4 initiatiefnemers.

Doel van het Masterplan Ventilatie is kennis, tools en andere hulpmiddelen te ontwikkelen die professionals helpen om de ventilatie in gebouwen te optimaliseren.

Quickscan COVID-19 en ventilatie in kantoren

Als eerste tool komt de quickscan COVID-19 en ventilatie in kantoren beschikbaar. Hiermee kunnen technisch dienstverleners samen met gebouwbeheerders bepalen wat de kwaliteit van de ventilatie in een kantoorgebouw is, en welke aanbevelingen voor verbeteringen er eventueel zijn.

Rekenen aan besmettingskansen

Naast de quickscan wordt een rekentool ontwikkeld voor het inschatten van besmettingskansen via van het Wells-Riley model voor specifieke gebouwen en gebruiksfuncties op basis van de activiteit en ventilatiehoeveelheid. Tijdens dit webinar worden de eerste tools toegelicht.

Dit webinar is bij uitstek bestemd voor (technische) beheerders van gebouwen, installateurs, onderhoudsbedrijven en adviseurs van installaties, leveranciers van installaties en onderdelen en anderen betrokken en geïnteresseerden.

Spreker(s)

  • Drs. Ed Rooijakkers, Halmos, Adviseur bouwfysica & gebouwinstallaties
  • Dr. ir. Marcel Loomans, TU Eindhoven,  Department of the Built Environment, aandachtsgebied IEQ-Health
  • Dr. Ir. Noortje Alders, ISSO, Kennisontwikkelaar

Moderator
Dr. Ir. Francesco Franchimon, Franchimon ICM, Projectcoördinator Masterplan Ventilatie

Programma 20 oktober 2020

11.00 uur Opening en introductie Masterplan Ventilatie
moderator Francesco Franchimon
11.05 uur Toelichting op de Quickscan COVID-19 en ventilatie in kantoren
Ed Rooijakkers
11.25 uur Mogelijkheid tot vragen via Q&A
moderator Francesco Franchimon
11.30 uur Inleiding rekenen aan besmettingskansen met het Wells-Rileymodel
Marcel Loomans
Uitleg tool rekenen aan besmettingskansen
Noortje Alders
11.50 uur Mogelijkheid tot vragen via Q&A en afsluiting
moderator Francesco Franchimon

 

Schrijf je in voor deze webinar op de website van TVVL >>

 

Deel "Webinar masterplan Ventilatie COVID-19: Quickscan & rekentool besmettingskansen" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Vernieuwde kennis in ISSO Kleintje Ventilatie legt focus vol op woningbouw

Na een periode waarin ventilatie en binnenklimaat door de coronapandemie dagelijks in het nieuws waren, is het nu een stuk rustiger rond deze onderwerpen. Voor ISSO was dit het juiste moment om het vernieuwde Kleintje Ventilatie uit te...

Live forum over innovatieve, gepatenteerde 3-pijpswarmtepompen

Aermec organiseert een live forum over 3WP. Deze gepatenteerde warmtepompinstallaties voor gelijktijdig koelen en verwarmen met slechts drie leidingen zijn volgens de fabrikant een Nederlandse primeur. Volgens Aermec maakt de F-gassenverordening 3-pijps directe-expansiesystemen (VRF) minder aantrekkelijk, en zijn...
ABN paris proof

Colliers: Zelfs bij massaal thuiswerken, blijft leegstand kantoren behapbaar

Kantoorgebouwen in Nederland staan straks niet massaal leeg door de groeiende groep thuiswerkers. Als medewerkers structureel meer op andere plekken gaan werken en zelf hun kantoordagen kiezen, loopt de leegstand op van 8,5% nu naar maximaal 11% in...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.