Skip to content

Voorkom sluiting van je kantoorgebouw

Ben je eigenaar of huurder van een kantoor zonder energielabel C of beter? Voorkom boetes of zelfs sluiting door direct in actie te komen. Op 1 januari 2023 gaat de energielabel C-plicht al in.

Uit cijfers van vastgoedadviseur Colliers blijkt dat 37% van de kantooroppervlakte nog niet voldoet. Voor vastgoedbezitters en huurders is dit zorgwekkend, nu de deadline snel dichterbij komt. Zeker met het huidige gebrek aan energielabel-experts en installatiepersoneel, lange levertijden en hoge bouwkosten.

Breder investeren is onvermijdelijk Niet nu verduurzamen is een onverstandige strategie, met mogelijk leegstand, sluiting en een flinke waardevermindering tot gevolg. Toekomstige investeringen zijn daarnaast onvermijdelijk, want:

  1. Energiebesparingswetgeving wordt steeds strenger. Naar verwachting moet er vanaf 2026 worden betaald voor CO2-uitstoot door kantoren en wordt in 2030 waarschijnlijk energielabel A voor kantoren verplicht.
  2. U bent – nu al – wettelijk verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van maximaal 5 jaar.
  3. Financiers stellen hogere eisen aan de duurzaamheid van het vastgoed, waardoor (her)financieren moeilijker wordt.
  4. Kantoorgebruikers hebben ook duurzaamheidsambities en kiezen hun huisvesting op basis daarvan.
  5. Hoge gas- en elektriciteitsprijzen maken energiebesparing en aanschaf van eigen zonnepanelen extra aantrekkelijk. Door zelf energie op te wekken heeft u meer grip op de energiekosten, wat de verhuurbaarheid van een kantoor ten goede komt.

 

De eerste praktische stappen

Vastgoedadviseur Colliers en Mobius Advocaten hebben de belangrijkste consequenties van de label C-plicht hebben in een overzicht gezet. Hierin staan de praktische stappen die u na 1 januari 2023 moet of kunt zetten, en binnen welk tijdsbestek. Het overzicht vind je in dit rapport.

 

Bron: Colliers

 

 

 

Deel "Voorkom sluiting van je kantoorgebouw" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.