Skip to content

Voordelen vergroenen van gebouwen

vastgoed circulariteit

Een bedrijfstuin, buitenruimte, groot groen of een plein is vaak het eerste dat je ziet als je een bezoek brengt aan een bedrijf, gemeente, organisatie of instelling. Het vormt daarmee een belangrijk visitekaartje voor de organisatie dat er vanzelfsprekend mooi en verzorgd bij moet liggen. Iedereen ziet graag meer groen, maar waar kunnen we dit kwijt? De oplossing is eenvoudig. Het vergroenen van gebouwen! Het

Voordelen van vergroenen van gebouwen

Biodiversiteit Groene daken en gevels kunnen een bijdrage leveren aan het verder vergroten van de stedelijke biodiversiteit. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van planten die vlinders aantrekken, of het plaatsen van bijenkasten in daktuinen.

Energie- en kostenbesparing Begroeide daken en gevels zorgen in de zomer voor verkoeling, wat het gebruik van airconditioning in onze huizen en kantoren vermindert. In de winter werkt het groen juist isolerend, wat kan leiden tot een besparing van wel 20% aan warmteverlies.

Gezondheid Groene daken en gevels zorgen voor verlaging van hoge temperaturen in de zomer, een schonere lucht en geluidsdemping. Daarnaast heeft groen ook een direct effect op het welzijn van de mens.

Meervoudig ruimtegebrek Daken zijn de uitgelezen plek om nieuwe, groene, leefruimtes te creëren zonder dure vierkante meters op de grond te gebruiken.

Veiligheid en sociale cohesie Daktuinen hebben een positief effect op de sociale cohesie, vergroende gevels gaan graffiti tegen en geven de buurt een gemoedelijke uitstraling en mensen voelen zich veiliger op straat in een groene omgeving.

Vermindering fijnstof Bomen, heesters, planten en mossen kunnen een deel van dit fijn stof uit de lucht filteren en zo een stijging van ziektes als astma, bronchitis en ontstekingen aan de luchtwegen voorkomen.

Vermindering hittestress Anders dan gebouwen, nemen planten warmte niet op, maar weerkaatsen ze die. Daarnaast koelen planten de lucht doordat ze vocht transpireren.

Water bufferen en retentie Een groen dak kan zorg dragen voor het bufferen of het vertraagd weg laten stromen van de toenemende neerslag. Het water wordt vervolgens gebruikt voor de beplanting. Daarnaast loopt het overtollige water, door de verschillende lagen, vertraagd weg naar het riool. Dit ontlast de riolering in belangrijke mate.

 

Subsidies en Financiering

Naast alle voordelen die groene daken en gevels bieden voor mens, dier en maatschappij geeft een groen dak een ultieme duurzaamheidsuitstraling aan uw bedrijfspand.

Een handige interactieve kaart van Nederland brengt u gemakkelijk bij alle aantrekkelijke stimuleringsmaatregelen in uw eigen omgeving.

Bovendien kunt u fiscaal voordelig investeren in een groen dak of groene gevel via de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Geïnteresseerd in het vergroenen van gebouwen? Lees hier meer over de groenste school van Nederland.

 

Deel "Voordelen vergroenen van gebouwen" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Thomas Rau: Waardeloze gebouwen bestaan niet meer

Het motto van de architect Thomas Rau is guided by the future. Hij laat zich in al zijn handelen leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet door wat op dit moment haalbaar is. Rau...

Circulair renoveren? Begin met de snelste cyclus: het interieur van het gebouw

Bron: Arcadis Nederland Vind jij het als gebouweigenaar ook lastig om bestaande gebouwen circulair te renoveren? Waar moet je eigenlijk beginnen? Circulariteit begint pas als de levensduur van een bepaald gebouwonderdeel ten einde is. Arcadis stelt daarom voor:...

Duurzame utiliteitsbouw: de stand van zaken en de rol van energielabels

Bij het verduurzamen van gebouwen wordt al snel gedacht aan woonhuizen, maar er bestaat een grotere groep gebouwen waar de schreeuw om verduurzaming nog dringender is: de utiliteitsbouw. Hieronder vallen in de regel alle gebouwen die geen woonbestemming...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.