Skip to content

Subsidie warmtepomp wordt verhoogd

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft de verhoogde subsidiebedragen voor warmtepompen bekend gemaakt. Grofweg gaat de subsidie voor warmtepompen met de helft omhoog. Dit betekent dat ongeveer 30 procent van de kosten van een warmtepomp door de overheid betaald wordt. subsidie warmte pomp subsidie warmtepomp

Stimulans voor hybride

De verhoging werd vorig jaar al door het kabinet aangekondigd. Met de verhoging wil de regering vooral de hybride warmtepomp, de combinatie tussen cv-ketel en warmtepomp, een extra stimulans geven in bestaande bouw. Niettemin vallen ook volledig elektrische warmtepompen onder de verhoging. Werd voorheen ongeveer 20 procent van de aanschafprijs van een warmtepomp vergoed: per 1 januari gaat dit fors omhoog naar 30 procent: voor een hybride van 4 kw was de subsidie €1600 euro: dit wordt €2400 euro.

Subsidie nog tot 2030

In 2022 is er € 228 miljoen budget beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Ook voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen is er in 2022 een ISDE-subsidie van 30 miljoen budget beschikbaar. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030. Alleen apparaten met een vermogen van minder dan 70 kW vallen onder deze subsidieregeling. Verder is het goed te weten dat de subsidie enkel geldt voor bestaande bouw. In de nieuwbouw is de ISDE-subsidie in 2020 vervallen.

Opletten: wel 2022 op installatiefactuur

Op de apparatenlijst op de website van RVO staan per apparaat twee subsidiebedragen vermeld. Het hogere subsidiebedrag is alleen geldig voor subsidieaanvragen die vanaf 1 januari 2022 zijn ingediend en waarbij het apparaat is geïnstalleerd op of na 1 januari 2022. Het is dus niet mogelijk om voor eerder geïnstalleerde warmtepompen alsnog een hoger subsidiebedrag aan te vragen.

Ook zonneboilers krijgen verhoging

Het ziet er naar uit dat ook zonneboilers gaan meeprofiteren van de hogere subsidie. Deze regeringsmaatregel is echter nog niet gepubliceerd in de Staatscourant, en dus nog niet officieel.

Isolatie en glas

Isolatiemaatregelen vallen ook onder de ISDE-subsidie. Ook hierin zijn een aantal wijzigingen aangebracht. Zo moet om subsidie te krijgen op gevel en spouwmuurisolatie minimaal 10 vierkante meter in de opdracht staan. Voor dak-, vloer- en bodemisolatie geldt een minimum van 20 m2. Voor subsidie op isolerend glas geldt een minimaal oppervlakte van 8 vierkante meter.

bron: installatie.nl

Lees meer artikelen op OG Wijzer.

Deel "Subsidie warmtepomp wordt verhoogd" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Remeha opent grootste warmtepompfabriek van Nederland

Remeha, marktleider in ons land op het gebied van warmtepompen en cv-ketels, heeft vandaag officieel haar nieuwste warmtepompfabriek in Apeldoorn geopend. Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) waren bij...

Hoeveel Gas bespaar je in je bedrijfspand bij het gebruik van een warmtepomp?

De hoeveelheid gas die wordt bespaard bij het gebruik van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de grootte van het bedrijfspand, de mate van isolatie en het verwarmingspatroon. Over het algemeen kan worden...

Welke soorten warmtepompen heb je?

Er zijn vier hoofdtypen warmtepompen: lucht-lucht, lucht-water, water-water en grond-water. Elk type warmtepomp maakt gebruik van een verschillende bron van energie om warmte te produceren en te verplaatsen.   Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp? Een lucht-lucht warmtepomp werkt...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.