Skip to content

Veiliger drinkwater en energiebesparing in grote gebouwen

Viega, de Duitse specialist in sanitaire systeemtechniek en expert in drinkwaterkwaliteit, heeft de unieke techniek ontwikkeld om in grote gebouwen drinkwater te beschermen én besparen, en dat tegen lagere installatie- en energiekosten. De Smartloop Inliner buis-in-buisretourleiding beheerst op een innovatieve manier de temperatuur, met grote troeven voor de gebruikers en beheerders.

Het Viega Smartloop Inliner systeem werd ontwikkeld om met name in grote gebouwen zijn troeven uit te spelen. De innovatie zit vooral in het integreren van de interne (polybuteen) retourleiding in de koperen warmwater stijgleiding. Smartloop Inliner is geschikt voor gebruik in stijgleidingen met warm water vanaf 28 mm, samen met de persverbindingssystemen van Viega.

De 4 grote troeven in een overzicht:

  1. Minder installatiekosten. Aangezien een afzonderlijk circulatieleidingsysteem niet nodig is, dalen ook de kosten voor betonkernboringen, brandveiligheid, leidingisolatie en bevestigingsmateriaal met ongeveer 30%. (De Viega Smartloop-Inliner is mogelijk vanaf een dn25.)
  2. Lagere energiekost. Omdat het water veel minder afkoelt, verbetert ook de energiehuishouding per etage. In gebouwen met meerdere verdiepingen, kan men zo tot 30% warmteverlies vermijden, en dus die energie besparen.
  3. Drinkwaterbesparing. Het warm water in de leiding wordt permanent teruggeleid van het laatste T-stuk van de stijgleiding naar het verwarmingssysteem. Zo is er steeds voldoende warm water beschikbaar bij elke aftakking op elke verdieping, zonder kostbaar verlies van aanloopwater.
  4. Drinkwaterkwaliteit. Door het behoud van kritische temperatuur en circulatiekrijgen, bacteriën als legionella geen kans.Bovendien worden de geleverde leidingen steeds van doppen voorzien. Fittingen, ventielen en regelkranen worden hygiënisch verpakt zodat alle producten vrij van contaminatie op de werf toekomen.

Tot slot is het dankzij de Viega SC-contour mogelijk om een droge lektest uit te voeren. De cylindrische insteek vormt een goede geleiding bij het inschuiven van de buis en met de dubbele persing bekomt men een gegarandeerd dichte verbinding. Dit maakt het opleveren van een gezond leidingsysteem een stuk eenvoudiger en voorkomt grote waterschade.

Lees hier op OGwijzer de risico’s voor bodem, grond en drinkwater bij het aanleg van bodemenergiesystemen.

Deel "Veiliger drinkwater en energiebesparing in grote gebouwen" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

“Zonwering van veel grote gebouwen kan veel beter”

Bron: Bart van Overbeeke Fotografie. Een zonnige dag op kantoor betekent voor heel wat mensen knijpen met de ogen of in het donker met de lampen aan werken. Zonwering voor grote gebouwen kan veel beter, en daarom ontwikkelde...

Energie besparen niet genoeg voor verduurzaming

“Veel van wat we bouwen gaat ten koste van de natuur”, aldus Wouter Goossens van het Rijksvastgoedbedrijf bij het opleveren van de Routekaart Rijkskantoren 2.0 voor een CO2-neutrale kantorenportefeuille. Daarin is geprobeerd veel verschillende duurzaamheidsthema’s te integreren zoals...

Slimme apparaten om energie te besparen

Voor de meeste mensen is energiebesparing de belangrijke reden om nieuwe slimme apparaten aan te schaffen. Dat blijkt uit cijfers van de jaarlijkse GfK Smart Home Monitor 2021. Een groot deel van de energiekosten in huis gaat naar...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.