Skip to content

Vastgoed verduurzamen: wel of niet investeren?

Het wordt steeds belangrijker om te verduurzamen, zo ook in de vastgoedwereld. De overheid stelt hiervoor steeds strengere eisen. Gebouwen moeten bijvoorbeeld energiezuinig zijn, zodat ze minder CO2 uitstoten. Je vastgoed verduurzamen heeft een aantal belangrijke voordelen. Hier lees je waarom het handig is om je pand(en) duurzamer te maken.

 

Voordeel 1) Panden stijgen in waarde

Het verduurzamen van een pand heeft meerdere grote voordelen, niet alleen voor het milieu maar ook voor jezelf. Zo verbruiken duurzame panden minder energie en hebben daardoor een beter energielabel. Hierdoor stijgen ze in waarde, waardoor je er als je het verkoopt een hogere prijs voor kan vragen.

Je energielabel verhoog je door bijvoorbeeld de muren te isoleren, dubbel glas te plaatsen of een zonneboiler, warmtepomp of zonnepanelen aan te schaffen. Je kan energie vergelijken om te zien wat deze duurzame maatregelen jou opleveren.

 

Bij renovatie verplicht verduurzamen

Als je vastgoed renoveert omdat het bijvoorbeeld verouderd is, ben je zelfs verplicht om verduurzamingsmaatregelen te nemen, zodat je een minimale hoeveelheid aan hernieuwbare energie opwekt. Dit kan bijvoorbeeld met een warmtepomp of zonneboiler.

 

Overheidssubsidie voor zonneboiler of warmtepomp

Zonneboilers en warmtepompen zijn best wel een investering. Om deze vormen van verduurzaming aantrekkelijker te maken, kan je er subsidie voor krijgen vanuit de overheid. Bijvoorbeeld de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Als je als particulier panden verhuurt kan je deze subsidie gebruiken.

 

Voordeel 2) Je kan hogere huurprijzen vragen

Als je een of meerdere woningen verhuurt in de vrije sector mag je zelf bepalen hoe hoog de huurprijs is. Hierom is het verstandig om je huurwoningen te verduurzamen: je kan dan namelijk meer huur vragen. Dit omdat het huurders meer comfort en een lagere energierekening van hun energieleveranciers oplevert.

 

Je pand(en) verduurzamen levert je niet alleen meer rendement op, maar kan er ook voor zorgen dat je ze makkelijker en sneller verhuurt. De woning wordt immers meer waard. Vergeet om die laatste reden ook niet om je opstalverzekering aan te passen, zodat je panden niet onderverzekerd raken voor eventuele schade nadat je hebt verduurzaamd.

 

Voordeel 3) Je draagt bij aan een beter klimaat

Je vastgoed verduurzamen levert je niet alleen rendement op, het zorgt er ook voor dat het klaar is voor de toekomst. Duurzame panden dragen namelijk bij aan een beter klimaat. Dit komt doordat ze minder energie verbruiken en minder CO2 uitstoten. Ze zijn gezonder om in te wonen en te werken en daardoor comfortabeler. Al met al zijn er dus genoeg redenen om te investeren in het verduurzamen van je vastgoed.

Deel "Vastgoed verduurzamen: wel of niet investeren?" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.