Skip to content

Van een historisch pand naar een toekomstbestendig kantoor

In opdracht van ontwikkelaar Edge en vanuit een holistische visie heeft UNStudio het oude bankgebouw Fellenoord 15 in Eindhoven herontwikkeld tot een duurzaam en technisch hoogstaand kantoorpand waar gezond en flexibel gewerkt kan worden. Het voormalige hoofdkantoor van de Rabobank is compleet getransformeerd tot een modern overheidsgebouw van 32 duizend vierkante meter, uitgerust met een geavanceerd netwerk van sensoren en geavanceerde applicaties. Hierdoor wordt het gebruik, comfort en het gebouwmanagement geoptimaliseerd.

Met het oog op de negatieve impact van de bouwindustrie op het milieu is de visie op de sloop van oude panden ten behoeve van nieuwe gebouwen de afgelopen jaren significant veranderd. In plaats van het compleet slopen van een pand gaat de voorkeur tegenwoordig uit naar renovatie of herontwikkeling als duurzamere oplossing, waarbij bestaande elementen worden behouden en tegelijkertijd het historisch belang en de locatie eer aan worden gedaan.

In het geval van Fellenoord 15 stond het gebouw bekend als een ontoegankelijk bolwerk in de stad dat niet langer paste bij de wensen en eisen van de huidige arbeidsmarkt; het interieur was gedateerd en gefragmenteerd, waardoor personeel geïsoleerd van elkaar moest werken.

Gezien de robuuste constructie van Fellenoord 15 was het eenvoudiger deze te behouden dan te slopen. Deze keuze resulteerde in een besparing van 40% aan CO2 in vergelijking met het bouwen van een geheel nieuw pand. Bij het vervangen van de oude façade, het enige deel dat wel is gesloopt, werden duurzame technieken gebruikt die het uitgangspunt waren van een algehele duurzame ontwikkelingsfilosofie.

Fotografie: Eva bloem

Het nieuwe ontwerp van UNStudio heeft het BREEAM-Excellent duurzaamheidsniveau, een wereldwijd gebruikte methode voor het beoordelen van de duurzaamheid van bouwprojecten. Het nieuwe gebouw gebruikt aardwarmte voor het koelen en verwarmen van de ruimtes, is uitgerust met klimaatplafonds en zonnepanelen en bestaat uit zoveel mogelijk natuurlijke materialen als natuursteen. Zoals bij veel van UNStudio’s projecten, zijn de werkruimtes dusdanig ingericht dat maximaal kan worden geprofiteerd van de ruimte, zichtlijnen en van natuurlijk daglicht. Niet alleen het gebouw heeft hier baat bij qua energieverbruik, maar ook de gebruikers voelen zich hierdoor prettig en productief. Daarnaast is in het ontwerp van het omliggende groen ook gekozen voor insectenhotels, vleermuishuizen en vogelnesten, om zo de lokale biodiversiteit zoveel mogelijk te stimuleren.

 

Tech

Dankzij de expertise van Edge is het pand ook uitgerust met allerlei slimme technologie. Zo kan via lokalisatiesensoren en een intelligente data-infrastructuur inzicht worden vergaard in het gedrag van de gebruikers, zodat energieverbruik kan worden gereduceerd en de ruimtes zo efficiënt mogelijk gebruikt kunnen worden. Door gedragspatronen en een mogelijke inefficiënte werking van energieverbruik te traceren en direct bij te stellen, helpen deze sensoren bij het creëren van een duurzamere en comfortabele werkomgeving die aangepast kan worden op de individuele gebruiker. Het resultaat is een nieuw, flexibel kantoorpand dat niet alleen aan de behoeftes van hedendaagse werknemers voldoet, maar ook aan die van de toekomst.

Deel "Van een historisch pand naar een toekomstbestendig kantoor" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.