Skip to content

UV-C licht in de strijd tegen virussen en bacteriën

Het stoppen van de verspreiding van ziektekiemen en virussen is belangrijker geworden in de huidige door COVID-19 pandemie. Het is bewezen dat UV-C-licht – waarvan het effect al meer dan een eeuw bekend is – een sleutel is tot schone lucht binnenshuis.

Het onzichtbare, ultraviolette licht vernietigt virussen en bacteriën met een betrouwbaarheid van 99,9 procent. Osram brengt nu de bewezen UV-C-technologie met twee flexibele producten naar mobiele toepassingen. “Osram heeft tientallen jaren ervaring met sterilisatie en desinfectie met behulp van UV-C-licht”, zegt Dr. Wilhelm Nehring, CEO van de Business Unit Digital bij Osram. “Deze expertise uit professionele toepassingen zoals oppervlakte- en luchtdesinfectie in ziekenhuizen of de drinkwaterzuivering brengen we met twee varianten van ons product AirZing UV-Compact nu voor iedereen inzetbaar in kantoren, auto’s en thuis.”

Draagbaar

Met AirZing UV-Compact, verkrijgbaar in Standard en Pro-versie, lanceert Osram twee draagbare producten uit een nieuw portfolio die effectief en gemakkelijk kunnen worden gebruikt om de lucht binnenshuis te zuiveren. De UV-C lichtbronnen zijn lagedrukontladingslampen. Ze zijn zo in apparaten geïnstalleerd dat er geen licht in de omgeving komt. Het UV-C-licht is afgeschermd in de behuizing, waardoor luchtreinigers veilig kunnen worden gebruikt in aanwezigheid van mens en dier.

Eenvoudig in gebruik

De producten werken volgens een eenvoudig maar effectief principe: de omgevingslucht wordt met behulp van een ventilator in het apparaat gezogen, langs de UV-C lichtbron gevoerd en vervolgens weer vrijgelaten in de kamer zonder virussen en ziektekiemen. De twee versies van AirZing UV Compact, in het formaat van een haarlakbus, kunnen overal mee naartoe worden genomen dankzij de USB-oplaadbare batterij. Ze kunnen bijvoorbeeld op het bureau of in de auto worden gebruikt. De batterijduur is ongeveer 90 minuten. Naast de UV-C lichtbron is de AirZing UV-Compact Pro versie uitgerust met een HEPA-filter ter bescherming tegen grotere deeltjes zoals pollen en stof.

 

Tientallen jaren ervaring in technologie uit professionele toepassingen

Met zijn traditionele UV-C technologie biedt Osram al decennia professionele toepassingen voor oppervlakte- en luchtdesinfectie en waterzuivering. De Osram AirZing-serie voor oppervlaktedesinfectie werd bijvoorbeeld gebruikt in meer dan 2.000 ziekenhuizen in Wuhan en Beijing, China, aan het begin van de coronaviruspandemie begin 2020. Deze applicatie bevestigde de effectiviteit ervan tegen het coronavirus. Daarnaast werden ongeveer 10.000 producten geleverd voor gebruik in Chinese kleuterscholen.

Hoe werkt UV-licht

De celkern van micro-organismen zoals bacteriën en virussen bevat thymine, een chemisch element van het genetisch materiaal. Dit element absorbeert UV-C op een specifieke golflengte en verandert het zodanig dat de cel zich niet meer kan voortplanten en overleven.

 

Deel "UV-C licht in de strijd tegen virussen en bacteriën" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Goed licht in gebouwen levert fit en productief personeel en financieel voordeel op

Ons lichaam heeft dagelijks voldoende daglicht nodig. Dat geeft energie en het zorgt ervoor dat we ons prettiger voelen en beter slapen. De meeste mensen zijn echter het grootste gedeelte van de dag binnen en hierdoor afgeschermd van...

De top tien trends in hybride en thuis werken

Wat zijn de tien belangrijkste trends in hybride werken? Om post-corona effectief te kunnen werken op zowel individueel als collectief niveau van organisaties is het noodzakelijk om de werkomgeving zowel fysiek als digitaal aan te passen. Daarin speelt...
Corona vastgoedbeheer

Quickscan Covid-19 en ventilatie in kantoren

Bron: TVVL Om de ventilatiekwaliteit van kantoorgebouwen goed te kunnen bepalen, hebben de organisaties ISSO, Binnenklimaat Nederland, TVVL en VCCN de Quickscan COVID-19 en ventilatie in kantoren opgesteld. De Quickscan maakt het, in eerste instantie, vooral mogelijk om...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.