Skip to content

Twee miljoen woningen kunnen nu al betaalbaar worden verduurzaamd

Bij aanpassing energiebelasting of verhogen isolatiesubsidie verdient de verduurzaming zich terug binnen de levensduur

Twee miljoen woningen zijn nu al betaalbaar te verduurzamen. De investeringen verdienen zich binnen 15 jaar terug (de levensduur van de apparaten) en zorgen dus niet voor extra kosten voor bewoners. Bij één miljoen huizen is de investering zelfs binnen tien jaar terug verdiend en dus winstgevend. Als de energiebelasting wordt aangepast of de isolatiesubsidie wordt verhoogd, verdient de verduurzaming zich bij zo’n 3,5 miljoen huizen terug binnen de levensduur. Dit blijkt uit het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Ook bij de huidige hoge gasprijzen zijn meer huizen betaalbaar te verduurzamen en hebben bewoners daar baat bij om hun energielasten te kunnen betalen.

“Dit is goed nieuws voor bewoners die plannen hebben voor verduurzaming,” zegt Olof van der Gaag, directeur NVDE. “En ook voor de overheid. De angst dat bewoners op kosten worden gejaagd, is begrijpelijk, maar met goed beleid onnodig. Verduurzaming kost bij twee miljoen woningen per saldo niets extra. En met gerichte beleidsingrepen, zijn nog veel meer woningen betaalbaar te verduurzamen. Laten we woningeigenaren aanmoedigen om deze kansen te grijpen en iedereen in staat stellen om mee te doen. Zeker nu de aardgasprijzen hoog zijn, hebben veel mensen belang bij verduurzaming en een lagere energierekening.”

Deze studie sluit aan bij het Ecorys-rapport in opdracht van het Uitvoeringsoverleg Gebouwde Omgeving dat op 6 juli is gepresenteerd en laat zien dat deze ‘individuele route’ een belangrijke en betaalbare aanvulling is op verduurzaming via wijkaanpakken.

Hoofdconclusies uit het onderzoek:

  • Twee miljoen woningen kunnen met het bestaande beleid al betaalbaar worden verduurzaamd: de investeringen verdienen zich terug binnen 15 jaar. Dat is de levensduur van de gebruikte apparaten. Het gaat hier vooral om hybride warmtepompen in vrijwel alle woningen van na 1975. Als deze twee miljoen huizen inderdaad verduurzamen, bespaart dat 3 Megaton CO2
  • Dat is 14% van de huidige CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving in 2020.
  • Bij één miljoen woningen levert verduurzaming zelfs al geld op (binnen 10 jaar terugverdiend). Het gaat hier dan met name om de grotere woningen, zoals vrijstaande- en 2-onder-1 kap woningen.
  • Als de isolatiesubsidie wordt verhoogd (van 20 naar 30 procent), dan zijn 3,5 miljoen huizen betaalbaar te verduurzamen (terugverdientijd korter dan 20 jaar). Omdat de levensduur van isolatiemateriaal veel langer is dan 15 jaar verdient dit zich nog steeds terug binnen de levensduur. Dit levert een CO2-reductie op van 5,2 Mton, 1/4e van de totale CO2-uitstoot voor deze sector in 2020. Vooral bij de oudere woningen – van voor 1975 – leidt deze maatregel tot een rendabele investering in isolatie.
  • Als aardgas zwaarder belast wordt en elektriciteit minder, dan zijn 3,3 miljoen huizen betaalbaar te verduurzamen. Voor 2,2 miljoen woningen is dat zelfs binnen tien jaar. Aardgas wordt hierbij stapsgewijs 24 cent duurder per kuub; stroom wordt 5 cent goedkoper per kWh.). Dit levert een CO2-reductie op van7 Mton, 1/3e van de totale CO2-uitstoot voor deze sector in 2020.
bron: DWA

Deel "Twee miljoen woningen kunnen nu al betaalbaar worden verduurzaamd" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.