Skip to content

Toren tot 200 meter hoog bij nieuw Schiekadeblok in Rotterdam

Foto: Gemeente Rotterdam

Er komen twee woontorens en extra kantoren langs het spoor bij Schiekadeblok. Vandaag heeft de gemeenteraad van Rotterdam ingestemd met de eerste ruwe plannen die er liggen voor het gebied tussen het Hofplein en het Centraal Station.

Het meest opvallend wordt de woontoren van maximaal 200 meter aan de Schiekade. Aan het Delftseplein komt nog eens een woontoren van zeventig meter. Op de spoorstrook zullen topsegment kantoren worden gebouwd.

De hoge woontoren is gekoppeld aan het Schieblock-pand, dat deels wordt behouden. De panden met cultuurhistorische waarde langs de Delftsestraat blijven ook bestaan. Op deze gebouwen komt een hotel. Midden in het gebied komt een groen binnenhof en de Luchtsingel krijgt een opvolger.

680 Woningen

Er moeten ongeveer 680 woningen in de woontorens komen. Hiervan is minimaal 10 procent sociale woningbouw (met een minimum van 75 woningen) en minimaal 30 procent middensegment. De overige woningen vallen in het hoger en topsegment. Daarnaast wordt er ruimte gereserveerd voor de detailhandel, horeca en een cultureel/maatschappelijk programma.

Er is nu al een mix aan horeca, cultuur en design in het gebied, maar dat moet worden uitgebouwd. De invulling daarvan zal door de komst van de woningen veranderen. De terrassen sluiten uiterlijk om 23.00 uur en er komt maar één nachtclub. In de Delftsestraat en het Schieblock blijven kantoren voor bedrijven.

De volgende stap is nu dat de plannen verder uitgewerkt worden tot uiteindelijk een bestemmingsplan. Dan wordt ook bepaald wie het gaat bouwen.

Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) is blij met de keuze om de spoorstrook te betrekken bij de ontwikkeling en daar extra kantoren te bouwen: “Het Schiekadeblok krijgt zo een nieuwe toekomst op een toplocatie. Het wordt een bruisende mix van hoogbouw, kantoren en creatieve bedrijven.’’

Historie

Het Schiekadeblok heeft een historie. Eerdere ontwikkelingen voor het gebied liepen uit op niets. De gemeente investeerde 52 miljoen euro in de plannen van projectontwikkelaar LSI voor de bouw van kantoren in het Schiekadeblok, in de buurt van het Hofplein. Uiteindelijk kwam deze bouw niet van de grond en bleef de gemeente achter met duur aangekochte grond.

De Rekenkamer kwam hierna met een rapport. Hieruit bleek dat oud-wethouder Visser, toen nog hoofd Stadsontwikkeling, informatie zou hebben achtergehouden. Vanwege het achterlaten van die informatie had voormalig wethouder Karakus geen goed inzicht in de mogelijke risico’s die er bij het project kwamen kijken, zo concludeerde de Rekenkamer. Visser is toen uiteindelijk zelf opgestapt.

Deel "Toren tot 200 meter hoog bij nieuw Schiekadeblok in Rotterdam" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

COD mede-ontwikkelaar van transformatieproject Amsterdam-Noord

COD is partner van Amvest geworden in de gebiedsontwikkeling Hamerkop in Amsterdam Noord. Hamerkop is een bedrijventerrein van circa 39.000 m², gelegen in Amsterdam Noord. Amvest is sinds 2015 eigenaar van het terrein. Met de komst van COD...

Studenten TU Delft toveren portiekflats om tot paradijsje

De Delftse inzending voor de Solar Decathlon 2022 pakt veel uitdagingen tegelijk op: woningbouw, energie, ecologie en sociale cohesie. Woensdag laten studenten zien hoe. De duurzaam-bouwencompetitie voor universiteitsteams Solar Decathlon Europe richt zich dit keer op de rol van steden...

Amsterdam bouwt meer sociale huurwoningen

In de eerste helft van 2020 is de bouw van 1.570 betaalbare sociale huurwoningen gestart. Dat zijn er bijna net zoveel als in heel 2019. En dat was al een topjaar, net als 2018. Maar er zijn maar...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.