Skip to content

Tijdelijke Rechtbank brengt losmaakbaarheid in de praktijk

De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam zet de toon voor circulair bouwen. Het is een van de eerste Nederlandse projecten waarbij losmaakbaarheid in de praktijk wordt gebracht. Nu de verhuizing van het pand in volle gang is, nemen Alba Concepts, cepezed, Lagemaat en DGBC het proces onder de loep. Wat zijn de ervaringen met losmaakbaarheid en wat kunnen we daarvan leren? En wat betekent dit voor de restwaarde van het gebouw? Tijdens het webinar op 10 februari vertellen wij er meer over.

Losmaakbaarheid basis voor toepassing circulaire bouwprincipes

Losmaakbaarheid ontwikkelt zich tot een van de sleutels in de circulaire bouweconomie. Het kan ervoor zorgen dat wat vast zit, weer vrij te laten komen voor (her)gebruik. Met het rapport ‘Circular Buildings – een meetmethodiek voor losmaakbaarheid v2.0’ introduceerden we in 2019 een uniforme meetmethode voor losmaakbaarheid in de bouw. Daarna is losmaakbaarheid als credit opgenomen in BREEAM-NL Nieuwbouw 2020.

De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam was een van de pilotprojecten voor de losmaakbaarheidsindex. Alba Concepts, cepezed, Lagemaat en DGBC volgen deze casus om de methodiek te evalueren voor het Transitieteam Circulaire Bouweconomie. De praktijkervaring leert dat losmaakbaarheid aan de basis staat van diverse circulaire bouwprincipes. Denk aan hoogwaardig hergebruik van bouwproducten, adaptief bouwen, circulair beheer- en onderhoud en het mogelijk toepassen van circulaire verdienmodellen. Je moet de meetmethode altijd in relatie tot andere circulaire principes toepassen.

Webinar over restwaarde en losmaakbaarheid in de praktijk

Op 10 februari, tijdens de Week van de Circulaire Economie, organiseert DGBC een webinar over dit toonaangevende project. Centraal staan de lessons learned en praktijkervaring met restwaarde en losmaakbaarheid. Menno Brouwer, RVO.nl, en Jim Teunizen, partner Alba Concepts, blikken terug op de toepassing van de methodiek. Menno Rubbens, directeur/eigenaar cepezedprojects, licht de ontwerpkeuzes toe die hoogwaardig hergebruik mogelijk maken. Bijna alle materialen uit de Tijdelijke Rechtbank krijgen een tweede leven op de nieuwe locatie in Enschede en een klein deel wordt hergebruikt in andere projecten.

Ook het lopende demontageproces komt aan bod. Arend van de Beek van Lagemaat vertelt hoe eind 2021 de demontage van de binnenkant van het gebouw startte. Begin dit jaar wordt de buitenkant van het gebouw klaargemaakt voor hergebruik. In juni moet het gebouw volledig gedemonteerd zijn en wordt het opnieuw opgebouwd in Enschede.

bron: DGBC

Deel "Tijdelijke Rechtbank brengt losmaakbaarheid in de praktijk" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Circulair renoveren? Begin met de snelste cyclus: het interieur van het gebouw

Bron: Arcadis Nederland Vind jij het als gebouweigenaar ook lastig om bestaande gebouwen circulair te renoveren? Waar moet je eigenlijk beginnen? Circulariteit begint pas als de levensduur van een bepaald gebouwonderdeel ten einde is. Arcadis stelt daarom voor:...

ABN Amro renoveert circulair in XXL-formaat

‘De Fop’ is de bekendste bijnaam van het grote ABN Amro-kantoor in Amsterdam-Zuidoost. Vorig jaar vertrokken de laatste medewerkers en kwamen de slopers. Maar dat betekent niet dat het pand aan de Foppingadreef tegen de vlakte gaat. “Er...
Circulair gebouw beheren

Circulair gebouw beheren. Hoe doe je dat en waar moet je op letten?

Wat betekent de circulaire economie voor technisch vastgoed professionals? Het circulaire denken stopt dus niet na het bouwen van een gebouw. Het gebruik en het beheer zijn net zo belangrijk. Hoe loop je voorop en wat zijn de...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.