Skip to content

Terugleverbeperking: gebieden waar je je stroom niet kwijt kunt

PGGM project Strukton Worksphere

Terugleverbeperkingen zijn situaties waarin een huiseigenaar of bedrijf met zonnepanelen hun overtollige opgewekte elektriciteit niet op het elektriciteitsnet kan terugleveren. Deze beperkingen kunnen voorkomen in gebieden waar het stroomnetwerk niet voldoende capaciteit heeft om de extra energie van lokale zonnepanelen te verwerken.

Er zijn verschillende redenen waarom terugleverbeperkingen kunnen optreden:

  1. Netwerkcapaciteit: Als er in een bepaald gebied veel zonnepanelen zijn geïnstalleerd, kan de hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit het lokale distributienetwerk overbelasten. Dit kan leiden tot technische problemen en storingen.
  2. Spanningsproblemen: Een overvloed aan teruggeleverde elektriciteit kan ook spanningsschommelingen veroorzaken in het elektriciteitsnetwerk, wat nadelige gevolgen kan hebben voor aangesloten elektrische apparaten en de betrouwbaarheid van het netwerk.
  3. Infrastructuurbeperkingen: In sommige gevallen kan de bestaande infrastructuur van het elektriciteitsnetwerk niet geschikt zijn om de extra elektriciteit van zonnepanelen te verwerken. Het upgraden van het netwerk kan kostbaar en tijdrovend zijn.
  4. Lokale regelgeving: In sommige gevallen kunnen lokale regelgevingen of beperkingen de teruglevering van elektriciteit beperken om technische problemen of andere zorgen te voorkomen.

Wanneer terugleverbeperkingen van toepassing zijn, kunnen huiseigenaren of bedrijven met zonnepanelen mogelijk nog steeds profiteren van lagere elektriciteitskosten door hun eigen opgewekte energie lokaal te gebruiken. Het kan echter betekenen dat ze niet kunnen profiteren van terugleververgoedingen of dat ze moeten zoeken naar andere manieren om hun overtollige energie te benutten, zoals het opslaan van de energie in batterijen.

Bron: Volkskrant

Het is essentieel om bij de installatie van zonnepanelen contact op te nemen met de lokale netbeheerder om te begrijpen of er eventuele terugleverbeperkingen zijn in het specifieke gebied. De netbeheerder kan voorzien in de meest actuele informatie over de status van het elektriciteitsnetwerk en eventuele beperkingen waarmee men rekening moet houden.

 

Deel "Terugleverbeperking: gebieden waar je je stroom niet kwijt kunt" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Column Ronald Huisman: Verduurzaming gaat verder dan alleen zonnepanelen

“Netwerken kunnen het aanbod van groene stroom niet aan.” Een bericht dat regelmatig in de media verschijnt. Het valt me altijd weer op. We zijn al even bezig met de energietransitie, dit hadden we toch wel kunnen voorzien?...
merin zonnepanelen

Forse CO2-uitstoot productie zonnepanelen stijgt verder

Bij alle positieve berichten over de enorme hoeveelheid energie die zonnepanelen opwekken, past een stevige kanttekening. De productie ervan is verre van smetteloos en zorgt voor een te forse CO2-uitstoot om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Dat...

DHG lanceert eigen duurzame energiebedrijf Twozero

Met TwoZero richt DHG zich op duurzame energieoplossingen voor haar gebouwen en haar huurders. DHG TwoZero investeert in zonnepanelen op de daken van geselecteerde SMARTLOG distributiecentra, waarmee direct duurzame zonne-energie wordt geleverd aan de huurder. Indirect wordt er...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.