Skip to content

TBI WOONlab maakt circulariteit inzichtelijk met BCI Gebouw

Het innovatielab van Era Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep (hierna: TBI WOONlab) ontwikkelt samen met haar partners het product HOUTbaar LOFT, een circulaire grondgebonden loftwoning. De loftwoning straalt circulariteit uit en dat ís het in de (houten) kern ook. Tijdens de technische en inhoudelijke ontwikkeling was circulariteit het uitgangspunt. Ook in de doorontwikkeling blijft circulariteit leidend voor de loftwoning. Zo past TBI WOONlab bewust minder materiaal toe, is de loftwoning volledig van hout en zijn elementen losmaakbaar en daarmee onder andere geschikt voor hoogwaardig hergebruik, maar biedt het ook flexibiliteit binnen het woonconcept.

Om de mate van circulariteit te kwantificeren, heeft TBI WOONlab gebruik gemaakt van BCI Gebouw. TBI WOONlab heeft bewust gekozen voor de BCI-score als verrijking op de MPG-score. Beide berekeningen laten namelijk de tegenstrijdigheid zien tussen een minder goede MPG-score ten opzichte van een enorm goede BCI-score. Dit komt doordat de HOUTbaar LOFT een relatief grote gevel heeft ten opzichte van het aantal BVO’s. TBI WOONlab pleit dan ook voor een herziening op de MPG om innovatie van woningvormen niet te blokkeren.

De BCI van TBI HOUTbaar LOFT is 64%, met een losmaakbaarheidsindex van maar liefst 82%. Deze goede BCI-score komt door de keuze voor het gebruik van biobased materialen zoals hout, en de manier waarop materialen en elementen losmaakbaar zijn gedemonteerd. De losmaakbaarheid van de CLT-vloeren verhoogt de mate van flexibiliteit van de woning. Op die manier kan TBI WOONlab binnen één casco verschillende woonvormen aanbieden. De BCI-score wordt door TBI WOONlab ingezet om met deze kennis een HOUTbaar LOFT V2.0 te ontwikkelen.

Het uitgangspunt is het behouden van materialen in haar puurste vorm, vermenging en onlosmakelijke verlijming worden dus zo veel mogelijk vermeden. Hierdoor is e een hogere zekerheid op hergebruik van de component na demontage zodat het hergebruikscenario (module D, binnen de MPG) dat nu voor een aantal materialen geldt, namelijk de afvalverbrandingcentrale, kan worden vermeden. En hierdoor kan ook beter worden ingespeeld op toekomstige wet- en regelgeving doordat de componenten binnen bepaalde elementen losmaakbaar dus adaptief zijn en in de toekomst kunnen worden aangepast. Hierdoor wordt de opgeslagen CO2 langdurig opslagen in de constructie, niet alleen in de eerste levensfase van het gebouw.

Deel "TBI WOONlab maakt circulariteit inzichtelijk met BCI Gebouw" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Bereken de energiekosten van een kantoor per m2

De energiekosten van kantoren kunnen aanzienlijk zijn. De afgelopen periode kunnen deze kosten aanzienlijk variëren. De energiekosten van het kantoor hangen af van factoren zoals het energielabel, kwaliteit van de installaties, gebruik van algemene ruimtes, gedrag van gebruikers...
Verplichtingen noodverlichting in kantoor en bedrijfspanden

Verplichtingen noodverlichting in kantoor en bedrijfspanden

Noodverlichting in kantoren en bedrijfspanden is een belangrijk onderdeel van de veiligheidsvoorzieningen. Het is verplicht om een noodverlichtingssysteem aan te brengen in elk bedrijfspand dat open is voor het publiek. Noodverlichting dient 24/7 stand-by te zijn en moet...

ISDE: Wat is er gewijzigd in 2023?

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is sinds dit jaar voor meer mensen bereikbaar. We hebben de wijzigingen hieronder op een rijtje gezet. Nu ook subsidie voor één isolatiemaatregel In 2023 kun je ook subsidie aanvragen als...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.