Skip to content

Studenten TU Delft toveren portiekflats om tot paradijsje

De Delftse inzending voor de Solar Decathlon 2022 pakt veel uitdagingen tegelijk op: woningbouw, energie, ecologie en sociale cohesie. Woensdag laten studenten zien hoe.

De duurzaam-bouwencompetitie voor universiteitsteams Solar Decathlon Europe richt zich dit keer op de rol van steden in klimaatbescherming. Het huis van de toekomst zal vaker een verbeterde versie zijn van de huidige woningen dan nieuwbouw – al was het maar om grondstoffen te sparen. De opdracht aan alle teams in de competitie is dan ook om bestaande bouw te renoveren, gaten te dichten en extra verdiepingen toe te voegen.

Een delegatie van Team SUM op locatie in de Haagse wijk De Dreef. (Foto: Team SUM)

Het Delftse team SUM (Symbiotic Urban Movement) nam portiekflats in de Haagse wijk De Dreef als vertrekpunt. Stammend uit de jaren ’50 van de vorige eeuw, tellen ze vier verdiepingen, zonder lift. Bewoners beschrijven de woningen vaak als gehorig en gevoelig voor schimmel. Bovendien zien ze de buurt verloederen. In totaal zijn er zo’n 850 duizend woningen van dit type in gebruik, zo’n 11 procent van de Nederlandse woningvoorraad.

 

Met de naam Symbiotic Urban Movement laat het Delftse team weten meer ambities te hebben dan een uitvoerbare energieneutrale renovatie. Eén van de studenten vertelt dat het team ervoor gekozen heeft om op drie fronten tegelijk te werken: natuurpositief (meer biodiversiteit creëren); energiepositief (meer energie opwekken dan het gebouw en de bewoners gebruiken); en gebruikerspositief (sociale cohesie binnen de wijk vergroten).

De toekomstvisie met gemeenschappelijke ruimtes, een aangebouwde galerij en extra verdiepingen. (Illustratie: Team SUM).

Bekijk de tekeningen van Team SUM en je ziet een complete transformatie. De omgeving is uitbundig groen geworden met onder andere groentetuintjes. Op de begane grond van de flat zijn gemeenschappelijke ruimtes gemaakt met onder meer een restaurant en een repair café. Auto’s zijn uit het straatbeeld verdwenen – die staan verderop. De bestaande woningen zijn energieneutraal gemaakt, er is een zij-aanbouw ontworpen voor de klimaatinstallatie en een lift gebouwd. Aangebouwde galerijen stimuleren onderling contact en de vrijgekomen interne trappenhuizen geven extra ruimte in de woningen. Ook zijn er twee extra verdiepingen verrezen, met zonnepanelen op het dak en op de zuidelijke gevel.

Woensdag 26 mei tonen de studenten in een online presentatie vitale delen van hun ontwerp: de gemeenschappelijke ruimtes, de aanbouw met installaties en lift, en de bovenwoningen.

Vanaf oktober begint de bouw van het prototype op locatie in Den Haag, vlakbij de portiekflats waarvan het toekomstbeeld geschetst wordt. Er liggen al contacten met bewoners en verhuurdersorganisaties, vertelt Nikki de Zeeuw, een van de studenten die voor SUM de communicatie verzorgt. “Maar tot nu toe waren we er vooral om allerlei zaken te vragen. Nu gaan we ze echt iets laten zien.” Volgens planning is het prototype vanaf december open voor bezoek.

Komend voorjaar zal het prototype gedemonteerd worden voor transport naar het festivalterrein in Wuppertal. Daar zal het in juni 2022 tussen 17 andere inzendingen meedingen naar de erkenning als de beste o

Deel "Studenten TU Delft toveren portiekflats om tot paradijsje" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Thomas Rau: Waardeloze gebouwen bestaan niet meer

Het motto van de architect Thomas Rau is guided by the future. Hij laat zich in al zijn handelen leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet door wat op dit moment haalbaar is. Rau...

Circulair renoveren? Begin met de snelste cyclus: het interieur van het gebouw

Bron: Arcadis Nederland Vind jij het als gebouweigenaar ook lastig om bestaande gebouwen circulair te renoveren? Waar moet je eigenlijk beginnen? Circulariteit begint pas als de levensduur van een bepaald gebouwonderdeel ten einde is. Arcadis stelt daarom voor:...

Duurzame utiliteitsbouw: de stand van zaken en de rol van energielabels

Bij het verduurzamen van gebouwen wordt al snel gedacht aan woonhuizen, maar er bestaat een grotere groep gebouwen waar de schreeuw om verduurzaming nog dringender is: de utiliteitsbouw. Hieronder vallen in de regel alle gebouwen die geen woonbestemming...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.