Skip to content

Studenten TU Delft toveren portiekflats om tot paradijsje

De Delftse inzending voor de Solar Decathlon 2022 pakt veel uitdagingen tegelijk op: woningbouw, energie, ecologie en sociale cohesie. Woensdag laten studenten zien hoe.

De duurzaam-bouwencompetitie voor universiteitsteams Solar Decathlon Europe richt zich dit keer op de rol van steden in klimaatbescherming. Het huis van de toekomst zal vaker een verbeterde versie zijn van de huidige woningen dan nieuwbouw – al was het maar om grondstoffen te sparen. De opdracht aan alle teams in de competitie is dan ook om bestaande bouw te renoveren, gaten te dichten en extra verdiepingen toe te voegen.

Een delegatie van Team SUM op locatie in de Haagse wijk De Dreef. (Foto: Team SUM)

Het Delftse team SUM (Symbiotic Urban Movement) nam portiekflats in de Haagse wijk De Dreef als vertrekpunt. Stammend uit de jaren ’50 van de vorige eeuw, tellen ze vier verdiepingen, zonder lift. Bewoners beschrijven de woningen vaak als gehorig en gevoelig voor schimmel. Bovendien zien ze de buurt verloederen. In totaal zijn er zo’n 850 duizend woningen van dit type in gebruik, zo’n 11 procent van de Nederlandse woningvoorraad.

 

Met de naam Symbiotic Urban Movement laat het Delftse team weten meer ambities te hebben dan een uitvoerbare energieneutrale renovatie. Eén van de studenten vertelt dat het team ervoor gekozen heeft om op drie fronten tegelijk te werken: natuurpositief (meer biodiversiteit creëren); energiepositief (meer energie opwekken dan het gebouw en de bewoners gebruiken); en gebruikerspositief (sociale cohesie binnen de wijk vergroten).

De toekomstvisie met gemeenschappelijke ruimtes, een aangebouwde galerij en extra verdiepingen. (Illustratie: Team SUM).

Bekijk de tekeningen van Team SUM en je ziet een complete transformatie. De omgeving is uitbundig groen geworden met onder andere groentetuintjes. Op de begane grond van de flat zijn gemeenschappelijke ruimtes gemaakt met onder meer een restaurant en een repair café. Auto’s zijn uit het straatbeeld verdwenen – die staan verderop. De bestaande woningen zijn energieneutraal gemaakt, er is een zij-aanbouw ontworpen voor de klimaatinstallatie en een lift gebouwd. Aangebouwde galerijen stimuleren onderling contact en de vrijgekomen interne trappenhuizen geven extra ruimte in de woningen. Ook zijn er twee extra verdiepingen verrezen, met zonnepanelen op het dak en op de zuidelijke gevel.

Woensdag 26 mei tonen de studenten in een online presentatie vitale delen van hun ontwerp: de gemeenschappelijke ruimtes, de aanbouw met installaties en lift, en de bovenwoningen.

Vanaf oktober begint de bouw van het prototype op locatie in Den Haag, vlakbij de portiekflats waarvan het toekomstbeeld geschetst wordt. Er liggen al contacten met bewoners en verhuurdersorganisaties, vertelt Nikki de Zeeuw, een van de studenten die voor SUM de communicatie verzorgt. “Maar tot nu toe waren we er vooral om allerlei zaken te vragen. Nu gaan we ze echt iets laten zien.” Volgens planning is het prototype vanaf december open voor bezoek.

Komend voorjaar zal het prototype gedemonteerd worden voor transport naar het festivalterrein in Wuppertal. Daar zal het in juni 2022 tussen 17 andere inzendingen meedingen naar de erkenning als de beste o

Deel "Studenten TU Delft toveren portiekflats om tot paradijsje" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

COD mede-ontwikkelaar van transformatieproject Amsterdam-Noord

COD is partner van Amvest geworden in de gebiedsontwikkeling Hamerkop in Amsterdam Noord. Hamerkop is een bedrijventerrein van circa 39.000 m², gelegen in Amsterdam Noord. Amvest is sinds 2015 eigenaar van het terrein. Met de komst van COD...

Onderzoek ‘Beter Wonen in NL’ legt vier belangrijke kansen bloot in de verbeteropgave

Bron: Duurzaam gebouwd Het bestaande vastgoed in Nederland moet worden verbeterd. Miljoenen woningen moeten de komende decennia een grondige opknapbeurt krijgen. Traditioneel heeft de bouw- en vastgoedsector vooral aandacht voor het energetische vraagstuk, maar het gaat om veel...

Parkeren van elektrische auto’s vraagt om strengere brandveiligheidseisen voor ondergrondse parkeergarages

Het gebruik van elektrische auto’s neemt in hoog tempo toe. Recente incidenten roepen steeds vaker de vraag op hoe brandveilig het parkeren en het elektrisch laden van deze auto’s in de ondergrondse parkeergarages zijn. Deze ontwikkeling is zo...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.