Skip to content

Sluiting dreigt voor kantoren die niet duurzaam genoeg zijn

Voor een groot aantal kantoorgebouwen in Nederland dreigt mogelijk sluiting omdat ze niet energiezuinig & duurzaam genoeg zijn.

Daarvoor waarschuwt vastgoeddienstverlener Colliers in een rapport. Volgens de regels moeten de kantoren vanaf 2023 namelijk aan bepaalde minimumeisen voldoen. Lukt dat niet, dan kunnen boetes volgen en in het ergste geval een sluiting.

Colliers constateert dat ongeveer een tiende van het Nederlandse kantooroppervlak nog geen energielabel C of beter heeft. En bijna twee op de vijf kantoren zouden nog niet eens een energielabel hebben, terwijl dit een vereiste is om over anderhalf jaar open te mogen blijven.

“Van de gebouwen die nu nog geen label hebben, is een deel in theorie wel duurzaam genoeg”, zegt duurzaamheidsexpert Jeroen Bloemers van Colliers. Kantoren die na 1989 zijn gebouwd, voldoen meestal wel aan de label C-eisen. Het aanvragen van een label is dan voldoende. Bij andere kantoren zullen vastgoedeigenaren nog werk moeten maken van verduurzaming. Dat kunnen soms ook relatief kleine investeringen betreffen, zoals het plaatsen van ledverlichting of het isoleren van het dak.

Middelgrote steden moeten duurzaam worden

Vooral in middelgrote steden komt de verduurzaming van kantoren nog niet echt op gang. In Hengelo is bijvoorbeeld maar 29 procent van de kantooroppervlakte klaar voor 2023. In Assen en Venlo is de situatie met 34 procent niet veel beter. Deze plaatsen hebben vaak concurrentie van de grotere steden bij het aantrekken van bedrijven, met hogere leegstand als gevolg. Hierdoor komt er vaak te weinig geld binnen bij vastgoedeigenaren om te investeren in verduurzaming.

In de grootste kantorensteden van het land staan veel moderne kantoren met een goed energielabel. “Toch liggen juist hier veel verduurzamingskansen”, legt Bloemers uit. “Het gaat direct om grote oppervlakten. Zo is in Amsterdam 1,8 miljoen vierkante meter kantoorruimte nog niet 2023-proof.” In Utrecht heeft 80 procent label C of beter en daarmee is het volgens Colliers de duurzaamste gemeente. Dat komt vooral door de moderne bedrijvenparken Papendorp en Rijnsweerd, waar veel kantoren al label A hebben.

 

Wil je meer weten over duurzaamheid en vastgoed? Lees hier over de duurzaamheidsonderwerpen van de vastgoedbranche!

Bron

Deel "Sluiting dreigt voor kantoren die niet duurzaam genoeg zijn" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Thomas Rau: Waardeloze gebouwen bestaan niet meer

Het motto van de architect Thomas Rau is guided by the future. Hij laat zich in al zijn handelen leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet door wat op dit moment haalbaar is. Rau...

Circulair renoveren? Begin met de snelste cyclus: het interieur van het gebouw

Bron: Arcadis Nederland Vind jij het als gebouweigenaar ook lastig om bestaande gebouwen circulair te renoveren? Waar moet je eigenlijk beginnen? Circulariteit begint pas als de levensduur van een bepaald gebouwonderdeel ten einde is. Arcadis stelt daarom voor:...

Corporaties investeren meer in woningverbetering, tempo nieuwbouw moet fors omhoog

Huurders van sociale woningen blijven positief over hun woning en de dienstverlening van woningcorporaties. Dat blijkt uit de jaarlijkse Aedes-benchmark waarmee prestaties van alle corporaties inzichtelijk en onderling vergelijkbaar zijn. Op vele fronten zijn de prestaties verbeterd: woningen zijn duurzamer...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.