Als ondernemer wil je je bedrijf natuurlijk zo sterk mogelijk maken. Samenwerken met andere ondernemers speelt daarbij een belangrijke rol: je maakt elkaar en de circulaire bouwketen sterker. Rabobank omarmt die strategie en moedigt ondernemers aan om samen kansen te pakken, risico’s te verminderen, meer kennis in huis te halen en schaalvoordelen te creëren. Oud tophockeysters en nu startende ondernemers Ellen Hoog en Naomi van As bezoeken verschillende succesvolle ketens. Wie zijn die sterke schakels?
100 procent circulair
Circulair ondernemen is de kerngedachte van sloopbedrijf Lagemaat uit Heerde (uit 1977). De onderneming is actief in een markt die in 2050 een 100 procent circulair wil zijn: gebouwen en woningen worden dan niet meer alleen gesloopt, maar zijn zo gebouwd dat ze kunnen worden gedemonteerd en hergebruikt om ergens anders weer te kunnen bouwen. ,,Als je als bouw- of sloopbedrijf vandaag de dag nog niet met die visie aan de slag bent, heb je over tien jaar al geen bestaan meer,” zegt Arend van de Beek, programmamanager circulariteit bij Lagemaat B.V. De verhuizing van de losse delen van het pand in Amsterdam (waar de video werd opgenomen) naar Enschede levert alleen al een CO2 besparing van circa 1500 ton op. Dat is meer dan 10.000 maal het auto-retourtje Amsterdam-Parijs-Amsterdam.
Hoofdaannemer
Lagemaat is hoofdaannemer bij deze verhuizing van bouwelementen die samen weer een nieuw gebouw op een nieuwe plek gaan vormen. ,,Niet alle gebouwen die we uit elkaar halen zijn er al voor ontworpen om uit elkaar gehaald te worden. Dat betekent dat niet alles mee kan en dat je bij het nieuwe gebouw niet dezelfde fout wil maken als destijds bij het oude gebouw. Daarom werken we samen met partijen die een circulaire oplossing bieden waarmee men straks ook uit de voeten kan.”
Modulaire bouwelementen en de circulaire bouwketen
Via het ondernemersnetwerk in en rond Zwolle werden twee gelijkgestemde ondernemingen aangesloten: Forest Living en Leadax. Johan Fluit is managing partner bij Forest Living. Zij leveren een modulair bouwconcept met slimme integraties en vervaardigd uit natuurbewuste, nieuwe materialen waarmee zij de wereld energie- en CO2-neutraal maken door middel van wonen. Bij de verhuizing van Amsterdam naar Enschede zorgen zij voor het vervangen van ‘foute’ of ontbrekende onderdelen door toekomstbestendige bouwmaterialen. Fluit: ,,De kracht van deze samenwerking is dat we als bedrijven heel open zijn naar elkaar toe. Dat we durven te leren met elkaar en dat we zoveel expertise in huis hebben dat we echt een totaalconcept kunnen aanbieden.”
Circulaire dakbedekking
Die succesvolle samenwerking dankzij het netwerk wordt bevestigd door Bob Oostelbos, chief commercial officer bij Leadax. Het bedrijf uit Wapenveld ontwikkelde de eerste loodvervanger ter wereld met dezelfde eigenschappen als traditioneel lood (voor waterkering bijvoorbeeld), maar zónder het gewicht en de toxische eigenschappen. De basisgrondstof is gerecyclede PVB, de folie die wordt gebruikt in gelaagd glas (bijvoorbeeld veiligheidsglas). Dat hergebruik zorgt voor besparing op een afvalberg die op dit moment – alleen al in Europa – met één miljard kilo per jaar groeit. ,,Onze rol binnen deze samenwerking is dat we aan het eind van het bouwproces het materiaal leveren om het dak waterdicht te maken. Ik ben er trots op dat we met deze drie partijen iets unieks neerzetten en dat we afvalstromen gebruiken voor een remontabel bouwconcept. Volgens mij is het uniek dat dit nu gerealiseerd wordt.” Leadax introduceert eind dit jaar in Dubai een tweede circulair product uit dezelfde afvalstroom: Leadax Roov, de meest duurzame dakbedekking ter wereld.
Tips van de ondernemers uit deze keten
Van de Beek (Lagemaat): ‘Wees open naar elkaar en probeer elkaars sterktes te versterken en te zorgen voor één solide model. Eén businessmodel waarin je succesvol kunt ondernemen met z’n drieën, vieren of vijven.’
Fluit (Forest Living): ‘Innovatie is twaalf keer vallen en dertien keer opstaan. Door gelijkgestemden te laten aansluiten bij het doel, is er ruimte voor creativiteit en het vermogen om een totaaloplossing aan te bieden.’
Oostelbos (Leadax): ‘Blijf altijd netwerken. Eén van de kenmerken van innovatie is dat je juist kennis deelt en dingen en kennis combineert. Je hoeft niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden om toch gezamenlijk verder te komen.’
Verdienmodel van de circulaire bouwketen
Van de Beek van Lagemaat is trots op Lagemaat en de wijze waarop er binnen deze keten wordt samengewerkt. ,,Het is mooi dat je open en eerlijk naar elkaar kunt zijn over het verdienmodel en over de kosten. Bij circulariteit is alles nieuw en anders. Er is geen bestaand businessmodel voor. Dat moet je samen gaan vinden als je dat in een keten wilt doen. Dan moet je wel open en eerlijk zijn over de mogelijkheden en onmogelijkheden en hoe je dat gaat oplossen. En sloopbedrijf of bouwbedrijf? Ik zeg altijd: wij worden in de toekomst een remolitionbedrijf, opgebouwd uit reconstruct en demolition.”