Skip to content

Slimme stadswijk Berlijn voorbeeld voor het nieuwe wonen

Panasonic breidt zijn smart cities-portfolio uit met de lancering van Future Living Berlin, een EU Lighthouse-project dat tot doel heeft de samenleving koolstofarm te maken. Het Future Living Berlin-project richt zich in eerste instantie op woonappartementen en zal een showcase zijn voor verbonden en duurzaam groen wonen.

 

Intelligent energiebeheer

De ontwikkeling van 90 huishoudens combineert warmtepompen met andere efficiënte, groene Panasonic-technologieën, zoals PV panelen, die zijn geïntegreerd in een energiebesparende oplossing, gecontroleerd en constant geoptimaliseerd door een intelligente energiebeheeroplossing.

“De oplossing is een wereldprimeur, ontwikkeld als een joint venture met toonaangevende onderzoeksinstellingen voor gedecentraliseerd energiebeheer”, legt Ralf Becker uit, projectleider energiegroep bij het Panasonic R&D Center. “In simulaties samen met universitaire testlaboratoria hebben we een verbetering van de gebruikte energie tot 15 procent bereikt.”

De belangrijkste energiecomponent van het groene en duurzame doel van Future Living Berlin is de lucht-water-warmtepomp van Panasonic, Aquarea. Panasonic beweert dat de pompen bijna koolstofvrij werken als ze worden aangedreven door de hernieuwbare energie die wordt geleverd door de 600 Panasonic HIT-panelen, die een vermogen van 195 kWp leveren.

Panasonic beweert ook dat de gepatenteerde siliconentechnologie 10 procent efficiënter is dan conventionele modules en dat de HIT-technologie van Panasonic aanzienlijk betere prestaties behaalt in warme omgevingen.

Het lucht-water-systeem maakt gebruik van hernieuwbare energie en wordt gebruikt voor ruimteverwarming en warmwaterproductie, maar kan ook worden gebruikt voor koeling. Het bespaart nog meer CO2-uitstoot omdat onderhoudsbezoeken efficiënter kunnen worden georganiseerd en deels op afstand kunnen worden uitgevoerd.

Om verdere duurzame en groene doelstellingen te bereiken, maken bewoners deel uit van een bredere ecologische omgeving die groene auto’s, wasmachines delen en andere energiebesparende oplossingen biedt.

Deze functies sluiten aan bij een slimme en verbonden benadering van binnen, waarbij bijvoorbeeld televisies en slimme luidsprekers van Panasonic deel uitmaken van een algehele infrastructuur van het Internet of Things (IoT) met een appartementbeheerder als centrale hub. Digitale oplossingen omvatten ook bredere oplossingen voor beveiliging, veiligheid en slimme gebouwen.

 

 

Deel "Slimme stadswijk Berlijn voorbeeld voor het nieuwe wonen" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Elektrische laadpaal kantoor

Wat kost een elektrische laadpaal en wat levert het op?

Elektrisch rijden wordt de norm. Dat wist u al. Maar wist u ook dat de Europese Commissie heeft bepaald dat elektrische laadpalen vanaf 2020 verplicht zijn bij nieuwe en gerenoveerde bedrijfspanden met meer dan 10 parkeerplaatsen? Tijd dus...
cyberbeveiliging gebouwen OT afdeling

Bouwen aan cyberbeveiliging voor gebouwen: Start met een OT-systeem verantwoordelijke

Ruim 80% van de gebouwen is al verbonden met het internet. We zijn dus duidelijk begonnen aan een nieuw tijdperk van slimme kantoorgebouwen, scholen, ziekenhuizen, etc.  Bij verbonden gebouwen is de efficiëntie bij gebouwbeheer groter en hebben ‘de...

Het belang van digitalisering in vastgoed beheer is groot

Prominus, voorheen HCI vastgoed management B.V., is inmiddels zestien jaar actief in het beheren van Nederlands vastgoed. Het ruim dertig man grote team kent het klappen van de zweep en ziet het belang van digitalisering. Dé reden om...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.