Skip to content

Stadswijk Berlijn voorbeeld voor het nieuwe wonen

Panasonic breidt zijn smart cities-portfolio uit met de lancering van Future Living Berlin dat geplaats is in een stadswijk in Berlijn, een EU Lighthouse-project dat tot doel heeft de samenleving koolstofarm te maken. Het Future Living Berlin-project richt zich in eerste instantie op woonappartementen en zal een showcase zijn voor verbonden en duurzaam groen wonen.

 

Intelligent energiebeheer

De ontwikkeling van 90 huishoudens combineert warmtepompen met andere efficiënte, groene Panasonic-technologieën, zoals PV panelen, die zijn geïntegreerd in een energiebesparende oplossing, gecontroleerd en constant geoptimaliseerd door een intelligente energiebeheeroplossing.

“De oplossing is een wereldprimeur, ontwikkeld als een joint venture met toonaangevende onderzoeksinstellingen voor gedecentraliseerd energiebeheer”, legt Ralf Becker uit, projectleider energiegroep bij het Panasonic R&D Center. “In simulaties samen met universitaire testlaboratoria hebben we een verbetering van de gebruikte energie tot 15 procent bereikt.”

De belangrijkste energiecomponent van het groene en duurzame doel van Future Living Berlijn is de lucht-water-warmtepomp van Panasonic, Aquarea. Panasonic beweert dat de pompen bijna koolstofvrij werken als ze worden aangedreven door de hernieuwbare energie die wordt geleverd door de 600 Panasonic HIT-panelen, die een vermogen van 195 kWp leveren.

Panasonic beweert ook dat de gepatenteerde siliconentechnologie 10 procent efficiënter is dan conventionele modules en dat de HIT-technologie van Panasonic aanzienlijk betere prestaties behaalt in warme omgevingen.

Het lucht-water-systeem maakt gebruik van hernieuwbare energie en wordt gebruikt voor ruimteverwarming en warmwaterproductie, maar kan ook worden gebruikt voor koeling. Het bespaart nog meer CO2-uitstoot omdat onderhoudsbezoeken efficiënter kunnen worden georganiseerd en deels op afstand kunnen worden uitgevoerd.

Om verdere duurzame en groene doelstellingen te bereiken, maken bewoners deel uit van een bredere ecologische omgeving die groene auto’s, wasmachines delen en andere energiebesparende oplossingen biedt.

Deze functies sluiten aan bij een slimme en verbonden benadering van binnen, waarbij bijvoorbeeld televisies en slimme luidsprekers van Panasonic deel uitmaken van een algehele infrastructuur van het Internet of Things (IoT) met een appartementbeheerder als centrale hub. Digitale oplossingen omvatten ook bredere oplossingen voor beveiliging, veiligheid en slimme gebouwen.

van je dit artikel over een stadswijk in Berlijn interresant lees dan dit artikel over wat een gebouw echt slim maakt.

naast een slimme stadswijk in Berlijn is er een ook een slim kantoor in Berlijn leer er hier meer over.

 

Deel "Stadswijk Berlijn voorbeeld voor het nieuwe wonen" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Bioafval gebruiken om je woning mee optewarmen.

Energy Bridge maakt bestaande flats en appartementencomplexen in stappen aardgasvrij zonder dat de energierekening hoger wordt. Daarvoor worden verschillende technieken gebruikt. Samen met haar partner Circ maakt Energy Bridge het nu mogelijk om in één keer 100% aardgasvrij...

Sluiting dreigt voor kantoren die niet duurzaam genoeg zijn

Voor een groot aantal kantoorgebouwen in Nederland dreigt mogelijk sluiting omdat ze niet energiezuinig & duurzaam genoeg zijn. Daarvoor waarschuwt vastgoeddienstverlener Colliers in een rapport. Volgens de regels moeten de kantoren vanaf 2023 namelijk aan bepaalde minimumeisen voldoen....

Eerste Nederlandse gebouw dat voldoet aan klimaatdoelstelling Parijs staat in Leiden

LEIDEN – Het eerste gebouw in Nederland dat helemaal voldoet aan de klimaatdoelstelling van het akkoord van Parijs staat in Leiden. Het nieuwe labatoriumgebouw op bedrijventerrein Bio Science Park moet onderdak bieden aan diverse start-ups en er worden...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.