Skip to content

Schneider Electric maakt gezonde gebouwen mogelijk

Gezonde gebouwen bieden veel meerwaarde. Niet alleen leveren ze gezonde gebouwgebruikers op, ook vastgoedbeheerders profiteren. Deze gebouwen hebben namelijk een hogere waarde, kunnen met aantrekkelijke rentes gefinancierd worden en zijn in de operationele fase goedkoper. Schneider Electric levert soft- én hardware om een goed binnenklimaat te creëren dat wordt gewaardeerd in duurzame certificering.

“Een fijne werkplek creëren in een mensgericht gebouw, dat is een van onze belangrijkste thema’s. Een goede klimaatinstallatie biedt mensen een plezierige werkomgeving. Voorheen was dit een ontwikkeling onder de motorkap, maar die komt steeds dichter bij de gebruiker.” Aan het woord is system en architect designer Thijs Wichers van Schneider Electric. Hij legt uit dat de gebruiker steeds meer invloed heeft op de eigen werkomgeving. “One-size-fits-all is niet meer van deze tijd. We geven de gebruiker zelf de middelen om te bepalen hoe koud of warm het moet zijn en hoeveel verse lucht er binnen komt. En de gebruiker kan met een app ook een werkplek of laadpaal reserveren. De controle verschuift van centraal naar decentraal en wij leveren de daarvoor benodigde hard- en software.”

Gezond gebouw

En ook de vastgoedbeheerder profiteert van een gezonde werkomgeving, legt Country President van Schneider Electric Debby Slofstra, uit. “Die krijgt sneller een vergunning. Een gezond gebouw is bovendien makkelijker te verhuren of verkopen. En de operationele fase van een gebouw is goedkoper. Daarnaast is het met een gezond en duurzaam gebouw makkelijker om jong talent aan te trekken.” Wichers bevestigt deze voordelen en benadrukt dat deze ook in verschillende onderzoeken bewezen zijn. “Zo toont een Engels onderzoek aan dat duurzame panden 6 tot 11% hogere inkomsten genereren en veel minder leegstand hebben. Daarnaast kunnen de investeerders vaak tegen een lagere rente lenen wat de hogere investeringskosten voor een deel compenseert.”

Lange termijn

Een gezond en duurzaam gebouw rendeert dus, beaamt ook Slofstra. “Het maakt daarbij niet zoveel uit of het om een bestaand of om een nieuw gebouw gaat. De aankoop van een pand is geen momentopname, maar een beslissing voor de lange termijn.” In het grotere verhaal zijn duurzame gebouwen namelijk heel belangrijk, benadrukt Wichers. “40% van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door gebouwen. En driekwart van die uitstoot vindt tijdens de exploitatiefase plaats.” Dat geeft nog een extra reden voor vastgoedbeheerders om alleen duurzame gebouwen in hun portfolio te willen, zegt Slofstra.  “En daarnaast is er een verplichting. Wet- en regelgeving noodzaakt beheerders hun gebouwen te verduurzamen.”

Goed binnenklimaat zorgt voor gezonde gebouwen

Hoewel een goed binnenklimaat ook voor de wereldwijde pandemie al een belangrijk onderwerp was, heeft het onderwerp nu meer aandacht gekregen, beaamt Wichers. “Het onderwerp gezond binnenklimaat wordt nu breder gedragen. We zijn ons bewust van de mogelijke gevolgen die slechte ventilatie met zich meebrengt.” Een gezond binnenklimaat komt nog niet sterk terug in de wet en regelgeving in de gebouwde wereld aldus  Wichers. “Er zijn nog geen strengere richtlijnen op het gebied van ventilatie. Maar de normen komen wel terug in de groene certificering. Van daaruit is er meer aandacht voor en helpen we klanten om het binnenklimaat actief te monitoren.”

Gezonde gebouwen bevorderen

De oplossingen van Schneider Electric zijn geschikt om gezonde gebouwen te bevorderen, legt Wichers uit. “Op het vlak van gebouwautomatisering kunnen we ruimtes tijdig ventileren. We leveren ook de sensoren die de waarden in de verschillende ruimten meten en de applicatie waarmee de gebruiker de installaties kan bedienen.” Daarnaast zijn er ook andere manieren om gezondheid van gebouwgebruikers te bevorderen. Bijvoorbeeld door ze meer te laten bewegen, legt Slofstra uit. “Je kunt bijvoorbeeld een draaideur plaatsen die niet automatisch is, maar waar mensen tegenaan moeten duwen. Of door de lift langzamer te maken zodat mensen met de trap sneller boven zijn.” Wichers bevestigt en vult aan: “Door gamification kunnen we dit nog een stap verder brengen. Je kunt bijvoorbeeld bijhouden hoe vaak mensen de lift nemen en daar targets op zetten. Als mensen minder vaak de lift nemen met zijn allen, kun je dan bijvoorbeeld gratis een gezonde lunch aanbieden.”

Naast een gezonde gebouwen zijn gezonde werkomgeving ook van essentieel belang, lees er alles over op OG wijzer.

Deel "Schneider Electric maakt gezonde gebouwen mogelijk" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

De nieuwe stad van 2050, hoe gaat het eruit zien?

Laurens Tait werkt bij Arup Nederland met zijn team aan projecten voor Nederlandse overheden op gemeentelijke, regionale en landelijke schaal. Zo heeft hij net de internationale plannen voor Luxembourg 2050 en Brussel 2040 afgerond. Dus als iemand een...

Circulaire economie moet samen gaan met losmaakbaarheid.

De circulaire economie beschouwt producten en materialen aan het einde van hun levensduur niet als afval, maar als bron van grondstoffen die je kunt hergebruiken. Gebouwen zijn opgebouwd uit bouwmaterialen, bouwproducten en bouwelementen die met elkaar verbonden zijn. In...

Zijn houten wolkenkrabbers de toekomst van steden?

Het vergroenen van onze steden is nu een kwestie waar landen over de hele wereld over nadenken. Van het creëren van lage-emissiezones tot het planten van minibossen en het ontwerpen van natuurlijk verkoelende gebouwen, bijna elk deel van...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.