Skip to content

Renovatie Binnenhof gaat zeker twee jaar langer duren

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat minstens twee jaar langer duren dan gepland. Door onder meer stikstofperikelen en flink aangescherpte veiligheidseisen duurt het nog zeker tot eind 2028 voordat de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State terug kunnen verhuizen van hun tijdelijke onderkomen naar hun eigen pand.

Dat meldt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) aan de Tweede Kamer. De totale kosten van de opknapbeurt worden nu geraamd op 750 miljoen euro. Dat is ongeveer 16 miljoen euro meer dan een jaar geleden werd begroot. Het budget wordt jaarlijks aangepast om rekening te houden met de stijgende kosten van bijvoorbeeld bouwmaterialen. De Jonge erkent evenwel dat alle aanpassingen nog ‘veel’ extra geld gaan kosten. Een bedrag wilde hij daar niet bij noemen.

Aanvankelijk was het plan om de zogenoemde technische hoofdinfrastructuur, die het vernieuwde Binnenhof onder meer van elektriciteit moet gaan voorzien, in de parkeergarage onder het aanpalende Plein te plaatsen. Maar omdat sommige voorzieningen dubbel worden uitgevoerd is daar onvoldoende ruimte. Bovendien is die plek niet goed genoeg te beveiligen, zegt De Jonge. Daarom wordt er nu een aparte bak voor gebouwd onder het Binnenhof zelf.

Deze aanpassing van de plannen brengt ‘heel erg veel meer werkzaamheden’ met zich mee en beperkt de bouwers bovendien in hun bewegingsvrijheid, zegt De Jonge. Het gaat om ‘een halve Heineken Music Hall die we daar onder de grond aan het maken zijn’. Al met al levert dit vijftien maanden vertraging op.

Onvermijdelijk

Dat de veiligheidseisen zijn aangescherpt, is volgens De Jonge onvermijdelijk. In 2015, toen de renovatieplannen werden gemaakt, hadden weinig Haagse politici permanente beveiliging nodig. “Inmiddels zijn het er helaas heel veel.” De minister wijst ook op de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw op 6 januari 2021. “De tijd van naïviteit is echt voorbij. Je zult het hart van het regeringscentrum gewoon op een goede manier moeten beveiligen.”

Ook de stikstofcrisis zit de renovatie van het Binnenhof in de weg. Er moet een papierwinkel doorlopen worden voordat alle werkzaamheden daadwerkelijk kunnen beginnen, waarbij moet worden aangetoond dat de natuur niet lijdt onder het renovatieproject. Dat leidt nog eens tot negen maanden vertraging.

Mogelijke verdere vertraging niet te voorspellen

Of het bij twee jaar vertraging blijft, durft De Jonge niet te voorspellen. “Het gaat hier over een historisch gebouw, Je kunt van alles tegenkomen onder de grond”, zegt hij. “Als we Johan van Oldenbarnevelt tegenkomen, dan zal dat leiden tot enige vertraging.”

De in ongenade gevallen raadspensionaris werd na zijn terechtstelling in 1619 begraven onder de Hofkapel, maar onduidelijk is of zijn stoffelijke resten daar nog steeds liggen. Er gingen stemmen op om de renovatie van het Binnenhof aan te grijpen voor een gericht onderzoek. Maar dat bleek te duur en te riskant.

Bron: ANP

Deel "Renovatie Binnenhof gaat zeker twee jaar langer duren" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

ABN Amro renoveert circulair in XXL-formaat

‘De Fop’ is de bekendste bijnaam van het grote ABN Amro-kantoor in Amsterdam-Zuidoost. Vorig jaar vertrokken de laatste medewerkers en kwamen de slopers. Maar dat betekent niet dat het pand aan de Foppingadreef tegen de vlakte gaat. “Er...

Grootschalige renovatie van 30.000 m2 voor Maastricht UMC+

Maastricht UMC+ heeft een uitdagende strategische vastgoedagenda 2040 opgesteld met diverse projecten. EGM mag één van de eerste grootschalige projecten vormgeven: de Renovatie van de Klinieken. De verbouwingsopgave waarvoor Maastricht UMC+ zich gesteld ziet, sluit naadloos aan bij...

Tóch verplicht verduurzamen bij renovatie

Per 1 februari moeten huiseigenaren die hun huis ingrijpend renoveren een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie opwekken. Hierdoor is het installeren van een bijvoorbeeld een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen onvermijdelijk bij een nieuwe renovatie. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.