Onlangs gaf BDR Thermea Group, moederbedrijf van onder andere Remeha, aan dat het zijn productie van warmtepompen en tapwaterboilers flink opschroeft. Behalve in bestaande productielocaties in Frankrijk, Spanje en Turkije investeert het bedrijf in een nieuwe productielijn in Apeldoorn, voor de fabricage van hybride warmtepompen. Hier zijn inmiddels meer details over naar buiten gebracht.
BDR Thermea Group streeft ernaar om zijn totale jaarproductie van warmtepompen in 2026 te verhogen tot 800.000 stuks. In de aanloop daarvan huurt Remeha – dat net als onder andere de merken De Dietrich en Brötje onderdeel is van BDR – vanaf 1 januari een nieuwe locatie in Apeldoorn, om hier een assemblagelijn voor de productie van de hybride warmtepomp Elga Ace op te bouwen. De verwachting is dat in mei 2023 met de nieuwe productielijn kan worden proefgedraaid. Als de lijn een paar weken later volledig operationeel is, kunnen er volgens Remeha jaarlijks 140.000 binnenunits voor de Elga worden geproduceerd.
Verplaatsing van Frankrijk naar Nederland
Op dit moment wordt de Elga nog in Frankrijk geproduceerd. De verplaatsing van de productie naar Nederland is onderdeel van de eerder door BDR Thermea Group aangekondigde productieverruiming. Voor Remeha houdt dit in dat Apeldoorn de belangrijkste locatie wordt voor het fabriceren van de Elga Ace. “Iedereen weet dat de markt voor hybride warmtepompen ‘booming’ is”, aldus Edu Veldhuis. directeur Operations bij Remeha. “Op dit moment is het al een uitdaging om aan de sterk groeiende vraag te voldoen, en die vraag zal de komende jaren toenemen, ook vanuit andere Europese landen. Binnen BDR Thermea Group is daarom besloten om de productie van de Elga Ace fors op te schalen. Voor Remeha is dit een mooie, toekomstbestendige ontwikkeling. Door de nieuwe fabriek worden wij de meest prominente productielocatie in Europa voor dit type toestel.”
Nieuwe medewerkers opleiden
Om de nieuwe productie efficiënt te kunnen opstarten, heeft Remeha een projectteam van ongeveer 15 mensen geformeerd dat samen met Franse collega’s de inrichting en lay-out van de nieuwe locatie voorbereidt. Het eerste half jaar zullen enkele medewerkers – die nu nog bij de productie van hr-ketels betrokken zijn – een training volgen in Frankrijk. Zij kunnen later de productie in Apeldoorn opstarten en collega’s opleiden. Uiteindelijk zal Remeha voor de nieuwe productielocatie in Apeldoorn ongeveer 50 nieuwe medewerkers nodig hebben.
Geautomatiseerde productie
Waar mogelijk wil de fabrikant de productie automatiseren, door bijvoorbeeld cobots te gebruiken voor het testen van de elektronica, en robots voor het verpakken en palletiseren. Veldhuis: “Het eerste half jaar van 2023 zullen we hard nodig hebben om de nieuwe productielijn te installeren, maar toch willen we al in mei – desnoods met relatief veel handwerk – de productie opstarten. Vanaf 1 juli moeten de geautomatiseerde productielijnen grotendeels in werking treden. Uiteindelijk is ons streven om in 2023 50.000 units van de Elga Ace te produceren, en dit aantal in 2024 naar 140.000 stuks op te voeren.”