Skip to content

Regio Amsterdam start met handhaving Energielabel C

Energielabel C kantoren

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (Od Nzkg) is gestart met de handhaving op de kantoren die op dit moment nog geen Energielabel C hebben. Bijna de helft van de kantoren in dit gebied voldoet niet, blijkt uit een inventarisatie van de OD NZKG.

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (Od Nzkg) is gestart met de handhaving op de kantoren in hun gebied die op dit moment nog geen Energielabel C hebben. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat er in deze gemeenten ruim 1400 kantoorpanden zijn die moeten voldoen aan deze nieuwe regelgeving. Er is heel wat werk aan de winkel, want meer dan de helft, ongeveer 650 kantoren, voldoet niet aan energielabel C-eisen. Het gaat om kantoorgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100 m² in de gemeenten Amsterdam, Zaanstad, Haarlemmermeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel Uithoorn en Aalsmeer.

Tijd van vrijblijvendheid voorbij

Als eigenaren de verplichte maatregelen niet binnen 12 weken hebben genomen, of in ieder geval een concreet verbeterplan hebben ingediend, kan er een last onder dwangsom volgen.

Om kantooreigenaren in de regio Noordzeekanaal tot actie te bewegen, ontvangen zij in de aankomende twaalf weken een waarschuwingsbrief. De afgelopen twee jaren informeerde het Rijk en de omgevingsdienst eigenaren al over de invoering van de nieuwe Energielabel C-plicht. De Od Nzkg benadrukt dat het toezicht er niet op gericht is bedrijven te sluiten, maar wil voornamelijk aangeven dat de tijd van vrijblijvendheid voorbij is.

Per 1 januari 2023 is een energielabel C voor kantoorgebouwen verplicht. Zonder dit label mag een gebouw niet meer gebruikt worden als kantoor.

Onduidelijke status

Er bestaan ook nog gebouwen waarvan nog niet vaststaat of deze onder de verplichting vallen. Het gaat hier veelal om werkplaatsen met een kantoor erbij. Dat zijn er ruim 800. De omgevingsdienst onderzoekt momenteel nog welke van deze gebouwen buiten de verplichting vallen en welke in overtreding zijn.

Deel "Regio Amsterdam start met handhaving Energielabel C" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Amsterdamse corporaties zetten in op bestaande bouw met verduurzaming en verbetering

Vandaag is het samenwerkingsvoorstel voor de periode 2024-2027 ‘Samen werken aan de stad’ gepresenteerd. Daarin staan ambitieuze plannen, zeker gezien de veranderende economische omstandigheden. “De Amsterdamse corporaties gaan door met het bouwen van nieuwe en betaalbare woningen. Maar...

Duurzame utiliteitsbouw: de stand van zaken en de rol van energielabels

Bij het verduurzamen van gebouwen wordt al snel gedacht aan woonhuizen, maar er bestaat een grotere groep gebouwen waar de schreeuw om verduurzaming nog dringender is: de utiliteitsbouw. Hieronder vallen in de regel alle gebouwen die geen woonbestemming...

CBRE: Nederlandse kantoren naderen belangrijk klimaatstation

Afgelopen week publiceerde CBRE het onderzoeksrapport ‘Nederlandse kantoren naderen belangrijk klimaatstation’, waarbij is onderzocht hoe het landelijk én per stad zit met de energielabel-C verplichting. Landelijk gezien voldoet ruim 58% van de voorraad aan de labelverplichting, maar de...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.