Skip to content

Regeerakkoord 2021: Duurzaamheid begint bij gebouwen

“Heel goed om te lezen hoe het nieuwe kabinet de grootste uitdaging van deze eeuw aangaat: klimaatverandering”, zo reageert Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council (DGBC) op het Regeerakkoord. “Sterk dat de nieuwe regering duurzaamheid verbindt met volkshuisvesting en ruimtelijke ordening. Want inderdaad, hier in de gebouwde omgeving moet het gebeuren. We zien dan ook uit naar de samenwerking op deze thema’s met het nieuwe kabinet – in het bijzonder met de nieuwe ministers van VRO en voor Klimaat en Energie!”

“Het gaat om positieve, ambitieuze maatregelen die woningen en andere gebouwen sneller energiezuinig maken, zoals een nationaal isolatieprogramma en verduurzaming van bijvoorbeeld scholen en zorggebouwen” zo somt Van Doorn enkele maatregelen op. “Ook goed dat slecht presterende woningen niet meer verhuurd mogen worden. Het werd tijd daarvoor”, aldus Van Doorn. regeerakkoord regeerakkoord

Crisisaanpak in het regeerakkoord

“Zonder meer is de verduurzaming van Nederland een mega-operatie. Gelukkig voegt dit nieuwe kabinet ook de daad bij het woord, via een crisiswet-aanpak en het klimaat- en innovatiefonds”, overziet de DGBC-directeur. “Die miljarden zijn heel hard nodig en ja, het is zeker een crisis. Nu aanpakken is hard nodig, meer dan ooit. Acht miljoen écht zuinige gebouwen – woningen, kantoren en alle andere panden – leveren straks een enorme klimaatwinst op. Samen met het kabinet kijken we graag naar het werkelijk energieverbruik van gebouwen. Dat is beter dan een theoretisch energielabel.”

“Via het nationaal isolatieprogramma gaan miljoenen Nederlanders hun CO2-uitstoot reduceren én zien ze hun energielasten weer dalen. Goed is ook het perspectief voor de langere termijn, met klimaatdoelen van 70 en 80 procent in respectievelijk 2035 en 2040. De lat mag naar 100 procent in 2040, want dat is het moment dat alle Nederlandse gebouwen ‘Paris Proof’ moeten zijn, wat DGBC betreft.”

Hondderdduizenden circulaire huizen

“Het kabinet maakt duidelijk veel haast met het toevoegen van woningen aan de voorraad en maakt daar veel budget voor vrij. We roepen het kabinet op om het beschikbare budget vanaf nu uitsluitend te besteden aan woningen die energieneutraal, circulair en natuurlijk klimaatbestendig gebouwd worden. Dit soort woningen heeft ook qua materialen een minimale CO2-uitstoot. Zo kunnen we echt een duurzame koploper worden.”

“De grote vraag is”, volgens Van Doorn “natuurlijk wel waar we die gaan bouwen. Locaties op slappe bodems en vér onder zeeniveau zijn simpelweg te kwetsbaar.”

“Nu nog zijn onze gebouwen, inclusief bouwmateriaal, verantwoordelijk voor 40 procent van de nationale CO2 uitstoot. Dat moet heel snel omlaag en daar is dan meteen een mooi ambitieus circulair doel”, besluit Van Doorn “Waarom zouden we nog investeren in wegwerpgebouwen?”

bron

OG Wijzer is momenteel bezig met een enquête om de website te optimaliseren. Graag willen wij uw perspectief horen! U kunt deze enquête anoniem invullen of uw gegevens achterlaten, als u dat doet maakt u kans op een VVV cadeaubon t.w.v. € 150,-. De enquête zal +/- 2 minuten van uw tijd in beslag nemen!

Deel "Regeerakkoord 2021: Duurzaamheid begint bij gebouwen" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Remeha opent grootste warmtepompfabriek van Nederland

Remeha, marktleider in ons land op het gebied van warmtepompen en cv-ketels, heeft vandaag officieel haar nieuwste warmtepompfabriek in Apeldoorn geopend. Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) waren bij...
vastgoed circulariteit

Kantoorgebruikers en -beleggers willen alleen nog kantoren die donkergroen zijn

Beleggers en gebruikers zijn in hoge mate bereid te betalen voor verkleinen footprint Uit onderzoek naar de stand van zaken op de Nederlandse kantorenmarkt van vastgoedadviseur JLL, blijkt dat vooral grote corporate kantoorgebruikers een drijvende kracht zijn achter...

Duurzaamheidsrapportage heeft effect op hele waardeketen

De Europese Unie gaat steeds meer bedrijven verplichten te rapporteren over duurzaamheid. De nieuwe Europese regels over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) moeten ervoor zorgen dat de kwaliteit van de informatie en de transparantie over milieu- en sociale impact...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.